Allsvenskan

Wibax Patriot bäst i norrlandsderbyt

Norrlandsderbyt mellan Wibax Patriot och Umeå City blev som de båda tränarna förutspådde inför matchen. Jämn, högt tempo och bra innebandymatch där hemmalagets höga press i tredje perioden gav utdelning och seger med 6-4.

Norrlandsderbyt blev precis den jämna matchen som båda lagens tränare förutspådde. Christer Norqvist tränare i Wibax Patriots trodde på uddamålsseger och Lars Bergström tränare Umeå City tippade 4-4.

Matchen inleddes med ett mer defensivt och väntande Wibax Patriot som spelade 2-1-2 med forwards precis över mittplan. En försvarsuppställning som genererade mer boll till Umeå City i inledningen av matchen. Ett Umeå som också inledde matchen piggast med mer fart under fötterna. Matchens första spektakulära aktion stod dock hemmalagets Erik Nilsson då han snyggt släppte bollen bakom ryggen i en kontring vilket gav applåder från de 511 i publiken.

Bortalaget Umeå City tog också ledningen i matchen och det genom Johannes Övregård. En ledning som stod sig till att det var 20 sekunder kvar av perioden då Joel Wadsten klev fram i powerplay nr 2 och kvitterade. Wibax imponerade i sitt powerplay med flera farliga och snabba avslut som verkligen ställde Martin Rudeström på prov med flera bra räddningar.

Den andra perioden inleddes med ett Wibax som klev lite högre upp i sitt försvarsspel från start samtidigt som Umeå City låg kvar i 2-2-1 uppställning. En inledning som svängde åt båda håll i högt tempo där nr 12 i hemmalaget, den unge John Stenström bjöd på fina aktioner i offensiv zon. Mål blev det även i denna perioden och två i den 16 minuten av bortalaget. 1-2 är en en kontring och vädring där Christoffer Dahl avslutar med en välplacerat skott. 1-3 är ett snabbt frislag där Umeå City utnyttjar att Wibax inte kommit rätt i positionerna och Victor Nensén visar hur det går till när man trampar in och snyggt sätter ett skott i krysset. Ett piggt Umeå City i den andra perioden som verkligen visar att att de kan spela bra mot topplagen i serien. Det blir ett sent mål även i den här perioden av Joel Wadsten som gör sitt andra för matchen när han lurar ner Rudeström, går runt och lägger upp den i nättaket.

Hög press gav utdelning

Tredje perioden blir en kanonstart för hemmalaget som går upp och pressar ännu högre i sitt försvarsspel. Bollar vinns i offensiv zon och redan efter 1:47 kommer kvitteringen till 3-3 genom Erik Wuopio, ett mål som oturligt studsar in efter en kanonräddning. Här vänder också matchen till Wibax Patriots fördel då Umeå City går ner sig och återigen drabbas av en utvisning som resulterar i ett mål för hemmalaget som nu med självförtroende trummar på i sitt spel. 5-3 är återigen ett mål på ett snabbt utnyttjat frislag.

Time out Umeå City i ett sista försök som inte ger effekt utan istället mål i öppen kasse 6-3 av Erik Nilsson. Matchen avslutas med en delikatess av Christoffer Dahl som backhandknackar in 6-4 med 2 sekunder kvar.

Ett norrlandsderby i högt tempo där Umeå City imponerar som nykomling och Wibax Patriot visar att de kan hålla hög kvalitet hela matchen igenom och vinner rättvist.