Foto: Per Wiklund
Herr-VM 2016

”Jag är här för att göra mål”

SSLs främsta målskytt Alexander Galante Carlström vet vad som gäller i VM. - Jag är här för att göra mål, säger Galante Carlström.

Han snittar nästan 3 mål per match i SSL. Nu ska Alexander Galante Carlströms målskytt byta SSL mot internationellt motstånd. Först ut är Lettland och formen är god.

– Formen är bra. Det var länge sedan jag spelade match men hela hösten har varit bra och jag går in med bra känslor. Jag är här för att göra poäng. Vi har en stark trupp och jag känner mig lugn. Klart att vi har några bortfall men det har kommit in bra ersättare också så vi har en väldigt bra trupp. Det ser starkt och bra ut.

Som den målskytt du är. Känner du pressen att du ska leverera? 
– Ja det känner jag och det tycker jag också att jag ska. Är man uttagen till ett svenskt landslag och ofta vet man varför, i mitt fall är det för att göra poäng och jag är här för att hjälpa det svenska landslaget på samma sätt som i Falun. För mig är det inga konstigheter utan jag sätter samma press här som i Falun.

Med tanke på att du är målskytten. Hur mycket av spelet läggs upp efter att du ska avsluta i er femma? 
– Det blir så naturligt att det är jag som kommer till avslut. När vi ritar upp så blir det så eftersom jag är målskytt. Men så har vi ju även Rasmus Enström som en bra avslutare också. Springer jag bort från den ytan så kommer han och sätter den. Vi bygger mycket på att jag ska avsluta men alla spelar som är här har de kvalitéerna. Vi får se om det blir Rasmus jag spelar med idag, foten ska vara spelklar.

VM-lägret i sin helhet. Vad är viktigt för er att hålla energi och fokus? 
– Det är viktigt att hitta en bra känsla direkt. Nu mot Lettland som är hemmanationen med mycket folk på läktaren. Det är en bra match att börja med. Vi får känna på pressen direkt och det är en nation som är på väg framåt. Vi vill avgöra matchen så fort det går. Sen ta med oss den matchen i fortsättningen för att vara som bäst i finalen.

Finns det någon risk med att gruppspelet blir enklare och ni då kan komma ur tempo? 
– Jag tror inte det på landslagsnivå. På klubbnivå kan det vara så att man kommer ur tempo när man möter sämre lag. Men här blir man lite extra taggad när man möter länder. Det känns inte som att det spelar så stor roll om man möter Australien eller Tjeckien. Vi har inställningen att vi vill avgöra matchen så fort som möjligt oavsett motstånd. Sen kan de bli beroende på hur matchen utvecklar sig att man slåt ner på tempot.

Pratar ni om inställning i gruppen?
– Vi pratar om det lite. Men det finns naturligt i alla oss som är i landslaget. Det är inget vi trycker extra på och inställningen ska aldrig svikta. Möter vi ett sämre motstånd så kan man ju fokusera uppspel och förbereda sig för svårare motstånd.

Vad tror du om Lettland? 
– Vi har tittat på filmklipp och kikat på deras höga press, deras uppspel och vilka spelare som gör mycket poäng. Vi har bra koll. Jonatan Brolin gjorde en bra presentation om det så vi har fått alla förutsättningar för att göra det bra på planen. Det handlar om att hitta vilka uppspel osv i vår gamebook och se vad som fungerar mot Lettland. Men vi filar inte på uppspel på det sättet eftersom det är enklare motstånd utan funkar det så kör vi på det. Vi är inte här för att träna mot Lettland utan vi går in 100% för segern från start.

Schweiz eller Finaland i final? 
– Jag tvungen att säga Finland eftersom det är ärkekonkurrenten. Men Schweiz är på uppgång men jag tror ändå att det är Finland som står där i finalen.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar