Herr-VM 2016

Massivt publiktryck när Sverige vann

Svensk seger i första gruppspelsmatchen mot Lettland. Det lettiska försvarsspelet och publiken imponerade mest.

Sveriges resa mot ett nytt guld har påbörjats och det mot värdnationen Lettland. Ett Lettland som inför matchen jobbat hårt med att fylla Arena Riga och det hade de lyckats med. Trycket inför och under matchen var rejält och det var inte bara hejaklacken utan hela arenan som stämde in i sångerna. En energi som hemmalaget tog med även in på planen där den första perioden bjöd på högt tempo från start. Lettland bjöd verkligen till kamp och offrade sig för laget i egen zon. Det skulle till ett misslyckat byte för att Sveriges skulle göra första målet genom Linus Nordgren. Även 0-2 är slarv från Lettland där ett utkast tas väl om hand och den utökade ledningen är ett faktum. Sveriges attackförsvar ger stundtals god utdelning och förstafemman med Johan Samuelsson som center visar upp ett fint anfallsspel som bevaras med flera bollvinster i offensiv zon. 0-3 är ett uppspel där Rasmus Sundstedt följer med och trycker in returen.
Det största jublet kom när Lettland reducerar till 1-3 efter att Jonas Svahn tappat boll och Rolands Kovalevkis trampat in i slotten och placerat in Lettlands första mål i hemma-VM efter 13:34. Resterande del av perioden fortsätter med stort bollinnehav för Sverige och Lettland får kämpa för att hålla emot. Frågan är om de orkar gör det i 60 minuter.

Lettland kvar i matchen 

Pangstart direkt för Sverige i den andra perioden när Rasmus Sundstedt gör sitt andra mål för dagen redan efter 26 sekunder och där kunde en svensk målfest påbörjats. Sverige som väntat klart bättre men Lettland står emot bra även i den andra perioden. Mycket tack vare stor offervilja och ett väldisciplinerat försvarsspel. Den svenska förstafemman med Samuelsson, Nilsson och Sundstedt i kedjan fortsätter att visa upp ett snabbt och roligt anfallspel som bådar gott inför resterande del av VM. Ledningen utökas till 5-1 då Rikard Eriksson får bollen i fickan, trampar och skjut lågt. Ett skott som inte såg otagbart ut. Viktigt att alla de svenska femmorna gjort mål i turneringen. Lettland är inte helt ofarliga och VM-debutanten Paulsson i det svenska målet får göra ett par svettiga räddningar. men som väntat är det Sveriges match där det med mer skärpa i avsluten hade kunnat vara ett par mål till. Dagens största jubel utbröt när publikfavoriten Atis Blinds reducerar till 2-5. Blinds som tillsammans med sin bror Andis i målet är innebandyn affischnamn här i Lettland.

Förändringar i femmorna

Förändringar i de svenska femmorna i den tredje perioden. Rasmus Sundstedt utbytt i förstafemman och inte med på bänken. I nuläget oklart om det är något skada som spökar. Förändringen som blir är att Alexander Galante Carlström tar Sundstedts plats och Rasmus Enström kliver in i andrafemman. Direkt i första bytet serverar Galante Carlström Kim Nilsson till ett friläge och 2-6. Galante Carlström som i myterna efter har flera chanser att göra sitt första mål i matchen men bollen studsar inte hans väg förrän 8:30, fint serverad med små marginaler av Kim Nilsson. Den svenska intensiteten avtar sedan något vilket gör att Lettland får tillfälle att skapa visst tryck offensivt. På tal om tryck, den lettiska publiken höll igång hela matchen vilket skapade en fantastisk inramning på matchen. 2-7 slutar matchen och på måndag väntar Norge.

Snart intervjuer här på ibnytt.se

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar