Foto: Per Wiklund
Landslag

Mikael Hill om rollen: ”Ett hedersuppdrag”

Mikael Hill är ny förbundskapten för det svenska herrlandslaget. Ett uppdrag där han redan identifierat tre ledord: Fart, mod och intensitet, säger Hill till ibnytt.se

Mikael Hill är ny förbundskapten för det svenska landslaget.

– Jag tackade inte ja med en vision utan ser det här som ett hedersuppdrag. Det är nästan så att man inte kan tacka nej när man får frågan. Det passade bra in i familjens liv och det var inte så mycket att tveka på. Jag ser det som en otrolig möjlighet att få jobba med sporten jag älskar och att få ett av innebandyvärlden mest prestigefyllda uppdrag. Att jobba med världens bästa blir en utmaning som jag ser fram emot, säger Hill.

En stor del av din tidigare tränarkarriär har du jobbat mycket med utveckling av spelare och lag, inte minst med Mullsjö som du var med och etablerade i SSL. Hur ser du på dina erfarenheter och vad kommer du ha nytta av i rollen som förbundskapten? 

– Om jag tittar på mina erfarenheten så har jag ganska lång erfarenhet och har jobbat många år på den här nivån och det ska bli kul att testa det på landslagsnivå. Det finns ganska mycket som man kan börja peta i känns det som, säger Hill och utvecklar sina styrkor:
– Jag ser det som en av mina styrkor att kunna bygga lag. Det handlar om att ge förtroende till spelarna  och ledarstaben i att ta stort ansvar. Om behovet till utveckling på det sättet finns i det svenska landslaget är för tidigt att säga men jag kommer säkert jobba lite annorlunda. Nu handlar det om att sätta en stab och sedan kommer det säkerligen till någon form av utveckling i arbetet framåt.

Hur skulle du beskriva ditt ledarskap?

– Jag försöker och gillar att skapa en delaktighet från gruppen jag jobbar med. Det är viktigt att både ledarstaben och spelare har rätt till en åsikt och möjlighet att bidra och därigenom kan vi tillsammans växa och göra det. Det är ingen general utan gemensamt ska vi få ihop det. Sen tycker jag också att jag är bra på det sociala spelet mellan människor och få ut bra tankar och idéer. Det går hand i hand i att bygga lag. Jag gillar långsiktighet och det är varken piska eller guldfat utan tillsammans i ett stort driv ska vi bli bättre.

Har du redan hittat några delar som du vet att du vill jobba med? 

– Jag har identifierat tre nyckelord: Fart, mod och intensitet. Tittar vi på internationella matcher idag så är farten och modet oerhört viktigt. Allt sker i hög hastighet och modet måste finnas där för att slå ut sin motståndare. I SSL ser vi spelare som vänder rumpan mot sargen och det håller inte på internationell nivå. Intensitet, fart och mot kommer vara nyckelord när jag nu tittar på spelar fram mot EFT.

Hur ser arbetet ut med ledarstaben runtomkring dig. Har du hunnit tänka kring det? 

– Vi jobbar redan med några namn och det jag känner att jag vill ha är personer som är mångfacetterade. Personer som är bra på flera delar och inte bara på en sak, t ex taktik. Breda kompetenser som kan påverka på olika plan. Att fungerar i gruppen är viktigt både som spelare och ledare och jag vill att alla ska ha en klar syn i hur vi ska spela och hur vi fungerar tillsammans.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar