Foto: Eva Ohlström
Innebandyfesten

Guide Innebandyfesten: IK Sirius IBK – JAS HJ

Guide inför Innebandyfesten 2017. Här med hemmalaget IK Sirius IBK som Lockerud Mariestad, RIG Umeå och Hovslätt i gruppspelet. - Vi har spetsen i Mattias Jansson även unge Filip Eriksson sen hoppas man ju alltid att så många som möjligt tar chansen att visa upp sig, säger tränare Anders Johansson.

Sirius har under de senaste säsongerna varit ett lag att räkna med när det vankats slutspel. Säsongen 14/15 så kom man tvåa efter Skälby, men sedan blev det respass mot RIG i slutspelet. Förra året vann man gruppen, men åkte till sist ut mot Gamla Stan.

Den här säsongen ska alltså Innebandyfesten avgöras i Uppsala, vilket självklart blev en extra tändning för det lokala laget Sirius. Det här året så hamnade man tillsammans med de lokala lagen som Storvreta och Rasbo, men även lag från Stockholmsområdet. Att Sirius var förväntat att tillhöra toppen dock trodde nog de flesta.

Man började starkt med att slå lag som Täby, Åkersberga och Hässelby, lag som i slutändan skulle vara med och slåss om slutspelsplatserna. Man kryssade även mot Rasbo, en match som slutade 5-5, där man dock var i ledning i princip hela matchen. Därefter fortsatte man ånga på och det andra krysset kom mot Täby. Två förluster blev det till sist där, borta mot Rasbo och även borta mot Bele Barkarby i den sista omgången.

Man vann E-gruppen till sist på 44 poäng och hade ändå sex poäng marginal till andraplacerade Åkersberga, trots att man alltså förlorade en match i slutet. Segern i gruppen gjorde att man fick emot ett annat Stockholmslag i playoff ett. Farsta kom på besök och det blev en oväntat lätt historia. Hemmalaget rivstartade och efter den första perioden hade man hela 5-0. Matchen slutade till sist 11-0 och det var ett uppgivet Farsta under den sista perioden där hemmalaget kunde spela ut och slappna av.

I playoff två blev det tuffare. Umeå City tog sig neråt i landet för att stå som motståndare där det på nytt vankades match i IFU Arena. Där följdes lagen åt och det var en betydligt jämnare match än i playoff ett, där även Umeå City hade vunnit med stora siffror mot Falun. Matchen gick till sist till sudden efter en sen kvittering av City, där hemmalaget var de som vågade mest och matchhjälte blev inte Jansson, Lundell eller Eriksson som många kanske trodde på, utan Erik Hemström som gav sitt lag chansen att spela Festen på hemmaplan.

Sirius lottades in i gruppen tillsammans med Lockerud, Hovslätt och RIG, där alla möjligheter för att spela semifinal, absolut ska finnas sett till lagets trupp och kvalité.

Fakta:

Placering i gruppen: 1:a i grupp E
Poängsnitt: 2,44 poäng/match
Bäste poängplockare: Filip Eriksson, 19 mål, 20 assist
Mest mål: Johan Strandberg Andersson, 24 mål
Mest assist: Filip Eriksson, 20 assist
Mest utvisningsminuter: Johannes Leissner, 18 minuter

En spelare att följa:

Mattias Jansson – Talangen som nu även haft en bofast plats i klubbens A-lag under säsongen. Har använts både som center och back och hanterar alla positioner på ett bra sätt. Otroligt smart spelare som har en oerhört fin teknik och känsla. Kan leverera pass av hög kvalité och har även ett bra skott som han gärna använder i powerplay där han ofta spelar i en pointposition.

Sirius tränare, Anders Johansson, säger följande: 

Varför har just ni tagit er till Innebandyfesten?

– En stark trupp så vi har kunnat haft en otrolig jämnhet och gjort vad som krävs varje match.

Vilka styrkor har ni som lag som ni kommer visa upp?

– Tre bra femmor som alla kan avgöra matcher.

Hur ser ni på konkurrensen från de andra lagen?

– Vi fokuserar på vårat eget spel och litar på det, alla lag är bra som kommit hit.

Är det någon spelare som är värd att titta lite extra på?

– Vi har spetsen i Mattias Jansson även unge Filip Eriksson sen hoppas man ju alltid att så många som möjligt tar chansen att visa upp sig.

Ser du att innebandyn i just er klass har gått åt något speciellt håll den här säsongen?

I seriespelet var det stundtals väldigt junioraktig innebandy med fröjdigt och rolig innebandy men nu senast mot city är det mer likt en senior match där man ligger rätt i positionerna och inte riskerar något det svåra är att hitta balansen i det.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar