Foto: Ulrika Lindström
Innebandyfesten

Guide Innebandyfesten: Linköping FBC – JAS HJ

Guide inför Innebandyfesten 2017. Här med Linköping FBC som möter Salem, Lindås och Jönköping i gruppspelet. I laget finns Oskar Hovlund som spelat med mycket med Linköping i årets SSL.

För ett par år sedan så vet det Linköping Ungdom som var framgångsrika med sin 96-kull, där spelare som Jacob Sigfridsson, Marcus Karlsson, Felix Lanver och Tobias Claesson var stjärnoan som skulle bära laget. Samma kull som även ordnade SDF-SM guld åt Östergötland. Nu ett par år senare, så är det Linköping FBC som gjort succé med sin starka 98-99 kull.

För två år sedan drygt så låg laget i division 2, men säsongen 15/16 så slaktade man sitt motstånd och gick till sist upp i division 1. Samma säsong så kom man tvåa i sin JAS-grupp, men föll i slutspelet mot Djurgården. Samma stomme med spelare har under den gångna säsongen tagit sig till ett kval till Allsvenskan som nykomlingar och vann till sist JAS-gruppen utan ett poängtapp.

Man kunde i de första omgångarna besegra potentiella toppkonkurrenter som Nykvarn, KFUM Norrköping och Linköping Ungdom och därefter har det bara rullat på. Gruppens tvåa som blev Nykvarn, slog man t.ex. med hela 10-2 i returen i Linköping. Sett till resultat så är det flera lag som varit nära, men aldrig tagit poäng. Ledberg slogs med 6-5, KFUM med 7-4, Nykvarn med 3-6 osv, men till sist så slutade man alltså på 16 raka segrar, med en målskillnad som innebar plus 143 mål. Imponerande!

Förstaplatsen betydde att man i playoff ett tog emot Västerås, som hade slutat på en tredjeplats i sin grupp som bland annat innehöll Örebro och Karlstad. Den matchen var jämn fram till slutet av den andra perioden, där Linköping ryckte upp till 4-0 och även 5-1. Den ledningen kunde man sedan bevaka och vinna med 9-2 till sist.

Tuffare blev det i omgång två när just Örebro, som vann Västerås grupp, väntade. Matchen spelades i Örebro där gästande Linköping under långa stunder ägde väldigt mycket boll mot ett starkt försvarande Örebro. 0-2 efter den andra perioden var ställningen, men när unge Malte Lundmark gjorde både 1-2 och 2-2 i den tredje så var det fight igen. Samme Malte gjorde sedan sitt tredje mål för kvällen när Linköping dessförinnan hade tagit ledningen på nytt. Med drygt 1,5 minut kvar så klev dock Filip Cammerudh fram och drog in 3-4 innan man kunde fastställa 3-5 resultatet med ett mål i tom bur vilket gav en plats på Innebandyfesten.

Där kommer man spela i en otrolig tuff grupp med Jönköping, Lindås och Salem. Linköping som överlag har använt få spelare under säsongen. 15 utespelare är registrerade i Juniorallsvenskan, där tre av dem anslöt från Linköping Ungdom under pågående säsong. Många matcher har man mönstrar enbart två femmor, men ändå lyckats hålla ett högt tempo och en bra kvalité.

Fakta:
Placering i gruppen: 1:a i grupp F
Poängsnitt: 3 poäng/match
Bästa poängplockare: Oliver Liedberg, 40 mål, 21 assist
Mest mål: Oliver Liedberg, 40 mål
Mest assist: Oskar Hovlund, 29 assist
Mest utvisningsminuter: Joel Berbres, 10 minuter

En spelare att följa: 

Oskar Hovlund – Har under säsongen gått från att vara riktigt lovande till att i slutskedet nu bli en stabil SSL-spelare. Har tagit plats i A-laget och även fått chansen att spela powerplay. Duktig med boll, fysiskt kraftfull och vass i geombrottsspelet. Styr och ställer och är en ledarfigur.

Redaktionen ibnytt.se

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar