Foto: Christin Holm
Innebandyfesten

Guide Innebandyfesten: Salems IF – JAS HJ

Guide inför Innebandyfesten 2017. Här med Salems IF som möter Lindås, Jönköping och Linköping i gruppen. - För att vi vågat spela den innebandy vi tror på, med mycket fart, kreativitet och stort bollinnehav. Sen krigar vi för varandra i varje byte, säger tränare Markus Kjellberg om varför Salems lyckats ta sig till Innebandyfesten.

Föregående säsong så var Salem, då tillsammans med Telge, en frisk fläkt i Juniorallsvenskan. Man byggde på Salems unga talanger, kryddade med ett par äldre och fysiska spelare som fanns inom klubbarna och hade även en superstjärna som Karl-Johan Ahlroth att tillgå. Slutresultatet blev bra och även om laget inte tog sig hela vägen väl under Innebandyfesten, så stod man för en mer än godkänd säsong.

Till det här året blev det stora förändringar. Man tappade flera 00.er till RIG Umeå, Ahlroth, Broberg, med flera blev för gamla, samarbetet med Telge fortsatte inte och en kille som Pelle Hansson valde Nykvarn för JAS-spel istället. Kevin Haglund var lagets stora poängkung som skulle gå i täten, uppbackad av yngre lovande spelare som nu verkligen skulle få kliva fram. Vilket man gjorde.

D-gruppen blev lagets grupp, en Stockholmsgrupp som bland annat innehöll lag som Huddinge, Djurgården, Farsta och Tullinge. Huddinge som faktiskt gick och vann JAS Elit-cup under försäsongen i Örebro och såg ut att bli ett lag att räkna med.

Vart Salem stod var mer oklart, men efter ett par matcher visade man att man tänkte slåss om de ädla valörerna även denna säsongen. Segrarna radades upp och man kryssade mot lag som Djurgården och Farsta, vilket ändå får ses som klart godkänt. När det vankades returer så slog man både Djurgården och Farsta och man körde även över Huddinge bland annat med 9-1, laget som nog många trodde skulle prestera än bättre. En förlust blev det och den kom i sista rundan mot Vendelsö/Sköndal av alla lag. Ett kombinationslag som inte hade tagit mer än sex poäng på 17 matcher innan man avslutade med den segern. Salem vann gruppen på 47 poäng till sist, två poäng före Djurgården och åtta poäng ner till Farsta. Ner till Tullinge sen, som kom fyra och missade slutspelet, så var det hela 19 poäng.

I playoff ett så blev det Gävle som gästade Skogsängshallen, ett Gävle som hade slutat tvåa i sin grupp. Till den här matchen fick man även klara sig utan sin stormålskytt, Kevin Haglund, som hade skadat foten. Trots det så visade man att man kan lira och man vann med uddamålet, där Hannes Kjellbergs 2-1 blev avgörande.

I playoff två så gästade istället Karlstad och det annars så målglada Salem, skulle på nytt spela en tight match, på nytt utan Haglund. Efter den första perioden hade man redan gått upp till 4-0, men därefter avtog det. Karlstad kom närmare och närmare, men tre reduceringar stannade det vid och kvitteringen uteblev. Salem vann till sist med 4-3 och blev därmed på nytt klara för Innebandyfesten.

Där har man lottats in i en grupp som nog många skulle betona som ”dödens grupp”, med både Jönköping, Lindås och Linköping som övriga lag, tre lag som många har nämnt som guldkandidater under hela säsongen. Återstår att se om Salem kan träffa rätt även där och slåss om semifinalplatserna.

Fakta: 

Placering i gruppen: 1:a i grupp D
Poängsnitt: 2,61
Bästa poängplockare: Kevin Haglund, 48 mål, 32 assist
Mest mål: Kevin Haglund, 48 mål
Mest assist: Elias Lunnestad, 33 assist
Mest utvisningsminuter: Jacob Kauppinen, 30 minuter

En spelare att följa: 

Kevin Haglund – Ska vara tillbaka i spel till Innebandyfesten och är utan tvekan lagets viktigaste spelare. Har ett galet poängsnitt och kan egentligen från ingenstans, skapa en målchans. Går ofta rakt på mål, orädd i sitt spel och obekväm för många att möta. Bemästrar alla skott och hanterar olika skottvinklar bra.

Markus Kjellberg, lagets tränare, säger följande: 

Varför har just ni tagit er till Innebandyfesten?

– För att vi vågat spela den innebandy vi tror på, med mycket fart, kreativitet och stort bollinnehav. Sen krigar vi för varandra i varje byte.

Vilka styrkor har ni som lag som ni kommer visa upp?

– Det är väl egentligen som förra frågan, våra styrkor är väl att spelarna är trygga i att spela med fart och kreativitet.

Hur ser ni på konkurrensen från de andra lagen?

Stenhård, inget snack.  Alla de andra lagen i vår grupp har nämnts som vinnare av alltihop, men vi är inte i Uppsala för att turista.

Är det någon spelare som är värd att titta lite extra på?

– Vi har flera spelare att hålla ögonen på, men Dennis Andersson har haft en riktigt bra säsong. Bakom honom finns flera spelare som älskar att spela sådana här matcher.

Ser du att innebandyn i just er klass har gått åt något speciellt håll den här säsongen?

Vet ej något specifikt för denna säsong, det är min första i JAS. Men en sak som jag tänkt på är att i många lag med massor av unga, fantastiska innebandyspelare så spelar man ett spel som går ut på att vänta på motståndarens misstag och sedan kontra in bollen. Jag kan inte förstå hur man på det sättet tror att man utvecklar framtidens SSL-spelare. För det är väl det vi håller på med ?

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar