Foto: Per Wiklund
Övrigt

Förbundet ska arbeta proaktivt mot matchfixning

Svenska Innebandyförbundet ska efter sommaren utöka sitt arbete för att arbeta proaktivt mot matchfixning och förebyggande mot spelmissbruk.

I torsdags förra veckan sköts fotbollsmatchen Göteborg-AIK upp efter att en spelare i AIK uppvaktats av så kallade matchfixare som erbjudit honom en stor summa pengar. Med förtäckta hot kräver fixaren i gengäld att spelaren ska underprestera i torsdagens allsvenska bortamatch mot IFK Göteborg. Efter att AIK, Svenska Fotbollsförbundet och Polis tagit del av informationen sköts matchen upp pga matchfixningsförsök. Svenska Fotbollsförbundet har jobbat extra intensivt ihop Riksidrottsförbundet med den här problematiken.

Nu ska även Svenska Innebandyförbundet med start efter sommaren utöka sitt arbete med de här frågorna. Även om det än så länge finns inte något känt fall inom innebandy.

– Inget som vi känner till. Det är klart att även om innebandyn bara är stor i några få länder så går det att spela via utländska bolag på i stort sett allt. Innebandyn behöver inte vara stor globalt för att det ska vara intressant för spelande. Det finns jättemånga bolag som erbjuder spel. Se på fotbollen så har problemen med matchfixning varit vanligare i Superettan och lägre divisioner. Det blir attraktivare för spelarna då de tjänar mindre i de här divisionerna och påverkan kan bli större. Inom innebandyn tjänar inte spelarna så mycket och på så sätt behöver vi dra öronen åt oss och arbeta förebyggande, säger Emil Risberg, utvecklingschef på Svenska Innebandyförbundet till ibnytt.se.

Exakt hur och på vilket sätt Svenska Innebandyförbundet ska arbeta är ännu inte bestämt. Klart är att förbundet vill arbeta förebyggande och informerande med utbildning. Utbildning både vad gäller spelaransvar och kring situationen med matchfixning. Det i samarbete med Svenska Spel och Riksidrottsförbundet.

– Vi har inte kommunicerat kring detta ännu eftersom vi inte spikat planen i exakt hur vi ska göra. Men vi har en dialog med Svenska Spel vilket vi haft under ett tag. Vi tittar på att genomföra en utbildning och ett upplägg i två delar. Dels handlar det om en spelaransvarsutbildning vilket är en förebyggande utbildning mot spelmissbruk. Det man ser är att idrottande killar i åldern 18-24 är överrepresenterade i att fastna i spelmissbruk i relation till populationen i stort. En hel del i den åldern finns ju hos oss som spelare i våra föreningar. Då handlar det om spel överhuvudtaget, även inkluderat poker och annat. I den utbildningen är det mer om vad det innebär att att spela på en reglerad spelmarknad jämfört med en icke reglerad.

Vilka skulle innefattas av utbildningarna?

– Det vi diskuterar är från gymnasieålder och uppåt. Sen får vi nog rikta in oss på vissa målgrupper år ett och år två. Men det finns en framtagen webbaserad utbildning som spelarna själva kan genomföra hemma. Kopplat till den delen handlar det mer om att sprida kunskapen och information om utbildningen utan att det behövs fysiska träffar. Utbildningen kopplat till matchfixning kommer vara mer riktad till de målgrupper som kan vara intressanta för en matchfixare.

Gällande utbildning kring matchfixning. Hur har ni tänkt där?

– Riksidrottsförbundet jobbar med det i samarbete med Svenska Spel. Det var de som höll i utbildning mot fotbollsklubbarna och det blir i ett samarbete med dem. Det handlar om att medvetengöra spelarna på många sätt och informera. Vad gäller som spelare? Vad finns det för regler till att spela på egna matcher och i sin egen serie. Det tror jag inte spelarna har koll på och där behöver vi öka kunskapen. Vi kommer återkomma med mer information när det närmar sig efter sommaren och hur vi drar igång arbetet, avslutar Risberg.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

AIK IBF

TV: Patrik Hagberg: ”Ser fram emot att spela slutspel”

Seriepremiär för AIK på söndag hemma mot Dalen.
Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

IB-Play

TV: Anna Jakobsson om nya expertrollen

Intervju med TV4s nya expert Anna Jakobsson.
Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

IB-Play

TV: Highlights Malmö-Västerås Rönnby

Se målen från matchen Malmö-Västerås Rönnby. Slutresultat 3-7. Hattrick av Västerås Rönnbys Izabell Rydell.
Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

Endre IF

TV: Highlights Dalen-Endre

Se målen från matchen Dalen mot Endre. Slutresultat 2-4.
Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

Foto: Idrottsfoto
Jönköpings IK Dam

Hattrick av Elm i nykomlingsmötet

Nykomlingsmöte direkt i seriepremiären blev en målfest med där Jönköping vann med 8-4. Tre av målen gjorde av Cajsa Elm.
Serie: SSL-Dam. Matchstart: 13:30
Jönköpings IK
8 - 4(3-3, 0-1, 5-0)
Telge SIBK

De båda nykomlingarna Jönköping och Telge möttes direkt i seriepremiären inför 382 åskådare i Jönköping. Ett möte som skulle bli målrikt. Jönköping fick en kanonstart på året säsong med mål redan efter 33 sekunder. En väl inövad frislagsvariant från hörnet satt precis som den skulle där Linnea Juhlin avslutade med backhand upp i nättaket.

– Väldigt skön start för oss. Redan där känner man att det vi gjort tidigare kommer att fungera även i SSL, säger Jönköpings Cajsa Elm om frislagsmålet.

TV: Se frislagsmålet här

Första perioden skulle bli jämn och ställning 3-3 efter 20 minuter. Efter en lugnare andra period med 1 mål av Telges Therese Gustafsson skulle målproduktionen komma igång igen i den tredje period och då för hemmalaget som gör 5 mål och vinner matchen 8-4.

– Jag tror att vi kan rycka i tredje för att Telge gick på två femmor och inte orkade. Inför tredje går vi ner lite på folk vilket drar upp tempot samtidigt som våra avlastare gör det riktigt bra. Vi vill verkligen vinna och bestämmer oss för det, säger Elm och utvecklar.

– Jag tycker premiären blev som jag trodde den skulle bli. Väldigt mycket kamp och även om vi släpper några enkla mål så tycker jag att det är vår match. Man måste tuffa till sig mer i SSL och det ju längre matchen går desto mer tycker jag att vi gör det.

Tre mål av 17-åriga Cajsa Elm i hennes SSL-debut.

– Jag drabbas inte av premiärnerver utan bara kör. Vi har väldigt bra klaff i vår femma. Ett mål gör jag själv men de andra två är riktigt bra passningar. Sen att det är just jag som gör tre är väl mer tillfälligheter. Skönt att vara igång och skönt att inleda med en seger, säger Elm.

TV: Se målen från matchen här

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel