Foto: Per Wiklund
Landslag

Fokus på anfallspel när Sverige går in i The World Games

Sverige går in i The World Games mot USA. Ett USA som förlorade med hela 17-0 mot Schweiz i deras första gruppspelsmatch. - Det blir ett bra tillfälle att träna på detaljer i vårt anfallspel, säger förbundskapten Mikael Hill.

För första gången någonsin är innebandy med som medaljsport i The World Games. Ett viktigt steg i strävan för att sporten ska bli en OS-sport i framtiden. För det svenska herrlandslagets del påbörjas turneringen under fredagen då laget ställs emot USA. Landslaget som reste ner till Polen under tisdagen har fått ett par dagars träning. De första träningspassen för förbundskapten Mikael Hill.

– Det är blev ju första gången vi kunde träna innan vi spelar match vilket möjliggjort att vi kunnat börja implementera detaljer i spelet. Vi kanske inte tränat jättemycket på det men vi har kunnat implementera lite tankar om hur vi vill spela. Framförallt är det anfallspelet vi pratat om. Det finns redan en bra stomme i att stå på och det är mer detaljer, säger förbundskapten Mikael Hill och utvecklar:

– Vi vill se ett större bollinnehav än vad som varit tidigare och på så sätt hota med fler spelare. Att få med en en fjärde spelare fram i spelet och kunna slå ut sin spelare är delar som vi vill utveckla. Vi får se hur mycket vi kan få se av det redan den här veckan.

The World Games är ett komprimerat mästerskap med en speltid på 3×15 minuter och eftersom Sverige inte spelade den första dagen kan det bli fem matcher på tre dagar om Sverige tar sig ända till final. Detta med en trupp på 12 utespelare och 2 målvakter.

– Grundplanen ligger i att vi ska nyttja hela manskapet och hålla igång så många som möjligt för att vara fräscha när allt ska avgöras. Vi såg dock på matchen Finland mot Tjeckien att det blir en skillnad när det är 3×15 minuter speltid. Finland gick på två femmor och kunde ändå hålla trycket uppe.

Den svenska truppen på 12 utespelare innehåller flera spelare som kan spela på flera positioner. Exakt hur de ska matchas vill inte Hill avslöja men det kommer att roteras.

– Det kommer vara olika från match till match. Att vi har flera spelare som kan och är vana spela på olika positioner möjliggör att vi kan vi kan vara flexibla. Det kommer snurras och ändras.

I första matchen väntar alltså USA. Ett USA som förlorade med hela 17-0 i deras första gruppspelsmatch mot Schweiz.

– Det vi kommer trycka på i första matchen är att vi vill få en bra start i turneringen. Motståndet möjliggör också att vi kan vi kan fokusera på detaljer i vårt anfallspel. Det blir ett utmärkt tillfälle att trycka gasen i botten och få ett bra avstamp, avslutar Hill.

Matchen börjar kl 12.00 och går att se på IFF youtubekanal med engelska kommentatorer. En sändning som vi kommer länka till här på ibnytt.se.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar