Linköping IBK

Mycket nytt i Linköping: ”Känns som deras öron blöder”

Andreas Harnesk som lämnade svenska mästarna IKSU har inlett bygget av ett delvis nytt Linköping både sätt till spelare och spelsätt. Tre träningsmatcher är spelade och processen med mycket ny information är igång.

Linköping har genomfört flera förändringar till årets säsong av herrarnas SSL. Bland spelarförlusterna återfinns bland andra svenska landslagspelaren Tobias Gustafsson och tjeckiska landslagsmannen Milan Tomasik. Flera nya spelare har tillkommit till laget som finske Johannes Jokinen och målvakten Jonas Gustavsson från Storvreta. Dessutom har förändringar skett i ledarstaben då årets tränare i SSL Dam säsongen 2016/17 Andreas Harnesk nu leder laget tillsammans med tidigare tränaren Johan Astbrant som mer har fått rollen som manager- och matchcoach. Flera förändringar i Linköping som även påbörjat en process av att spela ett nytt spel.

– Vi vill spela kreativt och underhållande, säger Harnesk.

Hittills har Linköping inlett försäsongen med två träningsmatcher mot allsvenska FBC Kalmarsund och i lördags spelade laget mot SSL-nykomlingen Jönköping. Matchen mot Jönköping som Linköping vann med 6-5 beskrevs av Harnesk efter matchen som ”nyttig”

– Det var en väldigt nyttig match för oss. Jönköping spelar bra innebandy då de spelar smart och kan säkert störa många lag i serien. Matchen blir nyttig då vi får möta ett lag som spelar väldigt likt vad många lag gör i serien. Vi kan testa vårt anfallspel som vi börjat träna mer på med framförallt spelvändningar. Det finns stunder vi gör det bra men också stunder vi inte alls gör det bra. Det vi gör bra ska vi analysera och göra mer av.

Det blev seger i matchen mot Jönköping där finske nyförvärvet Johannes Jokinen gjorde mål i powerplay vilket du kan se här. Det är också offensiva delar som Harnesk tar med i processen framåt.

– Vi har bitar i vår offensiv som är bra. Vi skapar bra tryck i tredje och gör saker som vi pratat om att vi ska göra. Där finns delar som vi gör instinktivt och det ska vi fortsätta med. Spelarna ska kunna vakna klockan 3 på natten och göra det också. Nu kommer det i tredje perioden i den här matchen efter att vi är förbannade i periodpausen, och då pratar jag mest om att spelarna var det. Vi har fortsatt mycket att jobba med framåt.

Mycket att jobba med för Harnesk i processen att göra laget redo för årets SSL-säsong. Nya direktiv och förändringar och här hyllar Harnesk sina spelare.

– Jag tycker att spelarna är fantastiska. Det är vinnarskallar rakt av med en jättebra inställning i att vilja lära sig. De får väldigt mycket information just nu och jag tror inte det är något annat lag på planeten än våra spelare som måste tänka så mycket som de gör just nu. Det är logiskt att det tar ett tag innan saker sitter i muskelminnet och instinkten. Innan det gör det blir det sämre för då måste man tänka mer. Det gör att vi blandar och ger ganska mycket just nu, förklarar Harnesk som känner att laget ligger bra till i processen:

– Även om det känns som deras öron blöder av all information så är spelarna väldigt bra på att ta till sig och vill bli bättre. Folk gillar att vi ska spela offensivt, vackert och kreativt med höga mål i laget. Än så länge är det över förväntan. Vårt spel är inte så bra, men våra prestationer, inställning och beteende är fantastiskt. Här har Astbrant och övriga ledare gjort ett bra jobb med kulturen i att vilja lära sig och att tåla direktkommunikation utan att saker måste lindas in i bomull. De vill höra vad de ska bli bättre på och det är en bra startpelare i vår utveckling.

Även om matchen mot Jönköping delvis var ostrukturerad och stundtals vimsig från Linköpings sida så fanns tendenser av det Linköping som skapas. Ett arbete som kommer fortlöpa fram till seriestart med fler träningsmatcher. Nu väntar närmst matcher mot finska topplagen TPS och Haappe. Efter det väntar Örebro, Karlstad och Mullsjö innan seriepremiär. Parallellt med matcherna ska fokus mer skiftas över på anfallsspel.

– Vi har börjat i försvarsspelet i hur vi ska vinna boll och i anfallsspelet i hur vi ska ställa om och vinna boll. Det kommer bli mer fokus framåt på anfallsspel. När vi nu ska spela mer med boll måste vi också tänka på vad vi gör när vi tappar boll. Där finns en risk att lag ska spelvända sönder oss. Möter vi lag som Falun så kommer de att straffa oss direkt. Därför har vi mycket att jobba på i hur vi tänker försvarsspel i vårt anfallsspel men också hur vi tänker anfallsspel i vårt försvarsspel. Vi vill inte bara skydda målet utan vi spelar försvarsspel för att på bästa sätt kunna göra mål framåt, avslutar Harnesk.

TV: Spelarintervjuer med Linköpings Yousif Touma och William Westerdahl efter matchen mot Jönköping. 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar