Foto: Per Wiklund
Allsvenskan

Kalmarsund ifrågasätter lucka i systemet vid övergångar

Efter att Pixbo Wallenstam värvat Andreas Hörberg som tidigare i sommar var klar för FBC Kalmarsund ifrågasätter Kalmarsund en lucka i systemet.

Andreas Hörberg presenterades som nyförvärv till FBC Kalmarsund från Carlshamn IBK. Hörberg kom efter detta in på en utbildning i Göteborg och ville då bryta sitt kontrakt med Kalmarsund. I samband med detta hörde SSL-klubben Pixbo Wallenstam av sig med intresse för Hörberg. Eftersom Kalmarsund inte registrerat Hörberg i innebandyns administrationsvertyg IBIS kunde Pixbo skriva över Hörberg direkt från Carlshamn till Pixbo trots att Hörberg hade personligt kontrakt med Kalmarsund. En situation som Kalmarsund nu ställer sig frågande till.

– IBIS som jag tror att de flesta föreningarna ser som ett rent administrationsverktyg står enligt Svenska Innebandyförbundet över förbundets egna standardkontrakt, vilket innebär att ett standardkontrakt eller annat juridiskt bindande kontrakt inte gäller förrän spelaren är registrerad i IBIS, säger Per Viberg klubbchef i FBC Kalmarsund i ett pressmeddelande.

Att övergången kunde göras direkt från Carlshamn till Pixbo var en överraskning för Kalmarsund.

– Detta kom som en total överraskning för oss i FBC Kalmarsund och vi har framfört till Svenska Innebandyförbundet att de borde göra en översyn av detta. Att ett, i föreningarnas ögon, rent administrationsverktyg som IBIS skall stå över ett standardavtal är orimligt och kommer nog som en nyhet för de flesta föreningarna fortsätter Viberg.

Trots den uppkomna situationen har Kalmarsund och Pixbo Wallenstam kommit överens om en övergången som båda parter verkar nöjda med.

– Från Pixbos sidas är vi glada och tacksamma för hur FBC Kalmarsund hanterat och agerat i affären. Professionellt och korrekt och helt igenom en tydlig och bra dialog. Jag vill även passa på att önska FBC Kalmarsund lycka till i årets upplaga av Allsvenskan, säger Pixbo Wallenstams klubbdirektör Fredrik Edendahl.

Även Kalmarsund lyfter fram den goda viljan att lösa den övergången.

– Föreningarna har trots ovanstående gjort en överenskommelse som båda parter känner sig nöjda med säger Per Viberg och utvecklar:

– Jag vill tacka Pixbos klubbchef Fredrik Edendahl och Pixbos organisation för goda viljan att lösa situationen gällande Hörberg.  Jag vill avslutningsvis önska såväl Pixbo Wallenstam Innebandy som Andreas Hörberg lycka till under den kommande säsongen.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

Allsvenskan

TV: Kim Nilsson efter sista genrepet: ”Vi ligger bra till”

Kim Nilsson summerar FBC Kalmarsunds två träningsmatcher mot Jönköping och blickar fram mot den kommande säsongen. Söndagens match vann Kalmarsund med 5-4 efter avgörande den 4:e straffrundan.
Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

Allsvenskan

TV: Straffmål av Kalmarsunds U19-landslagsspelare Adam Nilsson

Matchen Kalmarsund mot Jönköping avslutades med suddenstraffar. Då steg U19-landslagsspelare Adam Nilsson fram och snyggt avgjorde för Kalmarsund.
Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

Allsvenskan

Ny försäsongsförlust för JIK mot ett bra Kalmarsund

Efter en mindre lyckad Sibylla Elit Cup var visade Kalmarsund upp ett helt annat spel när laget vann med 6-2 mot SSL-nykomlingen Jönköping som har det fortsatt tungt på försäsongen.

Den första av två träningsmatcher den här helgen mellan förra årets rivaler i Allsvenskan Södra, FBC Kalmarsund och Jönköpings IK spelades under fredagskvällen inför drygt 200 åskådare i Färjehallen på Öland. Jönköping som är där på försäsongsläger har haft det tungt på försäsongen utan vinster mot ett Kalmarsund som inte var nöjda efter förra helgens insats i Sibylla Elit Cup.

Det var också hemmalaget som inledde målskyttet med 1-0 genom William Larsson. En ledning som när första perioden var slut utökats till 3-1. Övertag för Kalmarsund även spelmässigt då Jönköping inte kom nära i försvarsspelet.

– Vi skulle ge de initiativet idag och så skulle vi kontra. Men när vi väl kom så tycker jag att vi tappar boll på onödiga ställen och det är dem som kontra sönder oss istället. Sen har de ganska mycket boll i och för sig men. Jag tycker vi är inte med alla gånger. Det blir lite enkla mål och vi är inte riktigt på tå, säger Jönköpings David Östergren.

Kalmarsund gjorde även första målet i den andra perioden redan i den andra minuten när Johan Wittberg styrde in bollen på volley. Visst hopp tändes för JIK när Otto Weidman reducerade i boxplay efter 7:58. Bara drygt två minuter senare utökade William Larsson Kalmarsunds ledning till 5-2.

I den tredje perioden gick JIK upp högre i sitt försvarsspel och pressade något. Ett par klassräddningar av både Jan Binder och Gustav Jansson höll siffrorna nere till slutresultatet 6-2. En helt klart rättvis seger för Kalmarsund och en ny tung förlust för Jönköping som ännu inte vunnit på försäsongen.

Hur är känslan i laget några veckor innan premiären? 

– Den är inte jättebra. Självklart skulle det vara bättre med några segrar. Det är lite tungt just nu. Men nu möter vi de igen på söndag och sen har vi en match till eller två. Sen gäller det att vi tar tag i detta och får in lite positiv energi. Jag tror det är jätteviktigt med en seger inför serien, säger JIKs David Östergren.

TV: Se hela intervjun med David Östergren 

Gladare miner såklart i Kalmarsund där nya tränaren Emil Stille gladdes extra att det var Jönköping laget vann mot.

– För mig som gammal Östrait är det alltid skönt att slå JIK, det ska jag inte sticka under stolen med. Det är gott att vi anammar det vi har snackat om efter förra helgen. Vi är sjukt mycket noggrannare i i allting och låter de inte vända. Vi fick mycket bra svar idag, säger Stille.

Ett Kalmarsund som var klart bättre än förra helgen.

– Ganska enkelt att hitta många positiva punkter idag jämför med senast. Vi var inte tillräckligt ödmjuka då och trodde vi kunde ticka in tidigt och spelade utan tålamod. Det tycker jag att man såg mycket mindre av idag. Det är även jättepositivt att vi har tre linor som producerar idag och att många är med och bidrar, säger Stille.

På söndags möts lagen igen, då i Kalmar Sporthall.

– För mig blir det intressant att se hur vi svarar upp på den här insatsen. Att sticka upp och göra en bra fight är det många lag som kan. Det ska bli intressant att se om vi kan göra samma typ av match på söndag och inte tappa de grejerna vi gör bra idag, avslutar Stille.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

IB-Play

TV: Tungt i Jönköping efter ny förlust

Jönköpings nyförvärv David Östergren summerar förlusten i träningsmatchen mot Kalmarsund och beskriver läget i ett Jönköping som har det tungt på försäsongen.
Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

Jan Binder (t.v) och Ramus Stenström är Kalmarsunds nya målvaktspar Foto: Samuel Slättman
Allsvenskan

Ny målvakt till FBC Kalmarsund

FBC Kalmarsund som tidigare i sommar tappade målvakten Rasmus Abrahamsen har gjort klart med Rasmus Stenström som ersättare.

Kalmarsund har förstärkt målvaktssidan ytterligare. Till den här säsongen värvades först Jan Binder och efter att Rasmus Abrahamsen lämnade klubben under sommaren har Kalmarsund nu gjort klart med Rasmus Stenström, senast i Nybro IBK.

Stenström född 1995 spelade förra säsongen i Nybro IBK i division 2 samtidigt som han tränade med Kalmarsund. Kontraktet är skrivet på ett år.

– Det känns jättebra, kul att vara med på ”riktigt” efter att bara ha tränat med laget förra säsongen, säger Stenström till Kalmarsunds hemsida.

Stenström kommer konkurrera om målvaktspositionen med Jan Binder.

– Såg Janne under förra säsongen när han kvalade till allsvenskan mot Åby så visste innan att han var riktigt bra. Han har även bevisat det under försäsongen. Det är en jättetuff konkurrenssituation för mig men tror vi kan hitta ett bra samarbete för att utvecklas. Sen gäller det att ta chanserna när de kommer.

Jämfört med just Binder så har Stenström en något annorlunda målvaktsstil.

– Jag är relativt liten och snabb i målet. Min styrka skulle jag säga är att läsa av spelet och se vart skotten kommer, säger Stenström och utvecklar årets säsong:

Jag tycker det ser jättespännande ut. Laget var bra redan förra året men tycker det har förstärkts ytterligare till den här säsongen.

 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel