Foto: Magnus Andersson
IKSU

IKSU vann Scandic Cup: ”Vi är jättenöjda”

Regerande svenska mästarna IKSU är fortsatt obesegrade på försäsongen efter att ha vunnit Scandic Cup. Slutresultatet i finalen blev hela 11-2 mot Dalen.

Försäsongsturneringen Scandic Cup har avgjorts i helgen och de regerande svenska mästarna IKSU inleder även den här säsongen med att övertyga stort. Efter vinster i gruppspelet över Dalen, Classic och Team Thorengruppen ställdes laget mot Dalen i final under söndagen.

Finalen inleddes med mål av Dalens Victoria Ström vars lag inledningsvis kunde hålla emot IKSUs höga tempo. Men ju längre matchen gick desto mer skapade IKSU som efter den första perioden ledde med 4-1. När slutsignalen ljöd var ställningen hela 11-2 och IKSU vann Scandic Cup.

– Härligt att inleda med idel segrar, säger IKSUs nya tränare Johan Lindgren.

Finalen mot Dalen summerar Lindgren:

– Dalen börjar bra och vi är lite bekväma och spelar mycket runtomkring. Det tog ett bra tag innan vi gjorde det vi skulle i första. Men när vi drog upp tempot och jobbade hårt får de svårt att freda sig. När vi kommer igång under längre perioder får Dalen det svårt. Vi drar upp tempot och pressar på och de får inte ens vila när de själva har bollen, säger Lindgren.

Hela 11 mål av IKSU som även den här säsongen kommer vara offensivt starka.

– Offensivt har det varit bra i alla matcher i cupen. Stora delar av spelet har varit fantastiskt bra anfallsmässigt. Vi skapar flera lägen och det var varit väldigt svårt att försvara sig mot oss. Idag tycker jag även att försvarsspelet är såpass aggressivt som vi vill att det ska vara.

Idel segrar för IKSU i Scandic Cup. Sedan tidigare har laget även vunnit DM och är obesegrade på försäsongen.

– Vi är jättenöjda med resultatet givetvis. Det var bra att få möta Classic som blir enda laget utifrån vi möter på försäsongen. De spelar lite annorlunda än Umeålagen vi har mött och där blev vi utmanade och vi fick se vad vi behöver jobba på. Vi har poängtera vissa delar som vi vill ska vara ryggmärgsbeteenden som att prata mer med varandra och ge varandra stöd.

Hur har nyförvärven kommit in i IKSUs sätt att spela? 

– Jag tycker verkligen att alla har kommit in i det bra och imponerat. Vi har egentligen inte suttit ner och gått igenom hur vi vill spela utan lämnat det till spelarna själva. De har diskuterat sig fram och för spelarna som kommer från IKSU Ungdom så känner de igen en del. Men en spelare som Ellinor Berling har kommit in och anammat spelet bra direkt. Vi är mycket nöjda med de nya spelarna.

För Johan Lindgren har Scandic Cup även inneburit att han kommit igång väl med många matcher i sin nya roll som tränare för IKSU.

– Skönt att vara igång med matchandet. Vi har höga målsättningar och matcher är bästa träningen vi kan få. Det känns som vi är väl förberedda inför premiären även om landslagsuppehåll innebär att vi har många spelare iväg. Det är inte optimalt att ha det en vecka innan seriepremiär men vi ligger tillräckligt bra till, avslutar Lindgren.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

IB-Play

TV: Highlights Täby-IKSU

Se målen från matchen Täby-IKSU. Slutresultat 5-4.
Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

IKSU

TV: Highlights IKSU-Mora

Se målen från premiärmatchen mellan IKSU och Mora. Slutresultat 3-4.
Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

Arkivfoto Foto: Per Wiklund
IKSU

Nyförvärvet avgjorde seriepremiären

Seriepremiär, repris på förra årets SM-final och två stjärnspäckade lag inledde årets SSL. Den som fick glänsa mest Moras nyförvärv Amanda Öhman som avgjorde matchen.
Serie: SSL-Dam. Matchstart: 18:30
IKSU
3 - 4(2-2, 0-0, 1-2)
KAIS Mora

Repris på förra årets SM-final, IKSU mot Mora inledde säsongen 2017/18. Två lag som båda har en del förändringar i trupperna inför årets säsong. Dessutom tunga tapp inför premiären då IKSU saknade båda landslagsspelarna Cornelia Fjellstedt och Frida Norström. I KAIS Mora saknades Anna Wijk.

Hemmalaget IKSU inledde matchen med mest boll och ett visst spelmässigt övertag. Men det var inte regerande mästarna som fick inleda målskyttet. Istället var det Moras Moa Gustafsson som gjorde säsongens första mål i SSL. Kvitterat några minuter senare av Amanda Delgado Johansson i en spelmässigt jämn första period med ställning 2-2 efter 20 minuter. IKSUs kvittering med bara 2 sekunder kvar av perioden.

– Vi öppnar bra med bra fart och bolltempo. Jag tycker vi kommer igång bra trots lite nerver. Sen tappar vi och blir stillastående i uppspelen, sa IKSUs tränare Johan Lingren till C more.se efter den första perioden.

2-2 stod sig fortsatt efter två perioder där Moras målvakt Amanda Hill fick storspela. 12 räddade skott i den andra perioden. Moras fick goda chanser till att ta ledningen och trots en dubbelutvisning för IKSU kunde inte heller Mora göra mål.

Amanda Öhman avgjorde 

I den tredje perioden var skulle målskyttet lossna igen och efter varsitt mål av vardera laget skulle nyförvärvet från Dalen, Amanda Öhman avgöra för Mora. Ett långt uppspel till Malin Andréasson som direkt hittar in till Öhman som inte gjorde något misstag framför mål.

TV: Se avgörandet här

Mål av Öhman och revansch för KAIS Mora efter SM-finalförlusten från i våras vilket såklart gladde Moras tränare Noél Alm Johansson

– Det är såhär det ska vara. En härlig premiärmatch. Jag tycker att vi kommer ut ganska bra men IKSU gör det också bra. Sen gör vi ett fantastisk jobb i slutet av matchen. Vi har mycket kvar att jobba med men detta var ett styrkebesked som känns riktigt bra att jobba vidare på, Alm Johansson som också lyfter Amanda Öhman:

– Häftigt att hon får avgöra. Det är här är ju lite hemmaplan för henne. Jätteroligt att hon direkt får visa vad ska göra.

IKSU tränare Magnus Norrman sa såhär efter premiären:

– Vi gör en bra fight. Men sen vet vi Moras styrka och ändå får de göra ganska billiga mål. Vi vet att de 99 gånger av 100 spelar på bortre, men ändå så tittar vi boll. Vi är också lite bekväma och går inte in på kasse. Där måste vi jobba hårdare, säger Norrman.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

Foto: Idrottsfoto
IKSU

Inför SSL Dam: IKSU

Genomgång av regerande mästarna IKSU som har tappat tongivande landslagsspelare och årets tränare Andreas Harnesk. Som ersättare har Johan Lindgren tagit över som tränaren och nyförvärven är framförallt unga lovande spelare.

Regerande mästarna IKSU ser trots tunga spelartapp i lagkapten Josefina Eiremo, Malin Marklund, Corin Ruttimann och Sofie Andersson fortsatt oerhört starka ut. Truppen består av en mängd landslagsspelare. Bland nyförvärven har sticker landslagsmålvakten Emelie Frisk ut som en perfekt ersättare till Marklund. Det ska även bli intressant att se både Tova Eriksson och Ellinor Berling i ett offensivt spelande IKSU. Nytt i IKSU är även tränare Johan Lindgren. Ett delvis oprövat kort som nu ska försöka leda mästarna mot en ny väg mot Globen.

Nyförvärv
Tova Eriksson, (RIG Umeå)
Ellinor Berling, (IK Sirius IBK)
Lovisa Hedin, (RIG Umeå)
Emelie Frisk, målvakt (Täby FC)
Amanda Collin, (uppflyttad)
Agnes Holmgren, (uppflyttad)
Isa Jonsson, (uppflyttad)

Spelarförluster
Camilla Lundin, forward (IBK Dalen)
Malin Marklund, målvakt, (slutar)
Corin Ruttimann (Piranha Chur)
Nina Bärtschi (Paus)
Josefina Eiremo, (Slutar)
Sofie Andersson, (slutar/klubb oklar)
Sara Berglund, (IBK Dalen)

Stjärnan – Cornelia Fjellstedt

Stjärnfyllda IKSU har trots några tapp massvis med landslagspelare och stjärnor. Fjellstedt sticker dock ut med sitt snabba tekniska spel och poängproduktion. Tar hon än större ansvar i IKSU i år och för IKSU till ett nytt SM-guld?

Utropstecken – Tova Eriksson

En av Sveriges största talanger lämnar nu riksidrottsgymansiet och RIG Umeå för spel i SSL. Om Eriksson slår igenom redan i år är ovisst, men potentialen för att bli IKSUs utropstecken finns där i hennes spelsinne och vinnarskalle.

Träningsmatcher:
14/8 IKSU-Team Thorengruppen SK. 13-0 (DM-semifinal)
16/8 19:00. IKSU-IKSU Ungdom. 20-4 (DM-final)
30/8-3/9: Scandic Cup:
31/8 18:00. IBK Dalen-IKSU. 3-9
1/9 17:00. IKSU-SC Classic. 10-5
2/9. 15:00. IKSU-Team Thorengruppen SK. 16-2
3/9. 15:00. IKSU-IBK Dalen. 11-2 (Final)

Spelartrupp:

Målvakter: Emelie Frisk NY, Emelie Fällman, Lovisa Hedin

Backar: Amanda Collin, Emelie Wibron, Iza Rydfjäll, Louisa Turton, Malgorzata Pazio, Myra Aggestål

Forwards: Agnes Holmgren, Alice Granstedt, Amanda Delgado Johansson, Cornelia Fjellstedt, Ellinor Berling, Emelie Engström, Frida Norström, Isa Jonsson, Johanna Hultgren, Julia Nordin, Sofia Joelsson, Tova Eriksson

Tränare: Johan Lindgren

Assisterande tränare: Magnus Norrman, Ida Bentzer, Jan Holmberg

Förra säsongen:
Placering seriespel: 1:a, 74 poäng (Nytt rekord)
Placering slutspel: Svenska Mästare efter 4-1 vinst i finalen mot KAIS Mora
Gjorda mål: 215 (nytt rekord)
Insläppta mål: 84
Statistik PP: 50%
Statistik BP: 71%
Bästa poänggörare: Emelie Wibron, 51 poäng
Bästa målskytt: Emelie Wibron, 29 mål
Bästa assist: Cornelia Fjellstedt, 30 assist
Mest utvisade spelare: Corin Ruttimann, 17 minuter
Publiksnitt: 417

 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

IB-Play

TV: Förändringar hos mästarna IKSU: ”Man kommer känna igen oss”

Emelie Wibron IKSU har påbörjat en ny resa till Globen. Denna gång utan ett TV-team som följer laget och med flera nya spelar. Dessutom en ny tränare som vill sätta sin prägel på laget.
Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel