Rikard Eriksson utsågs till matchens lirare i Sverige Foto: Per Wiklund
Landslag

Dålig start la grunden för svensk förlust: ”Jobba i underläge hela matchen”

Finland tog kommandot i herrarnas Finnkamp och vann med 5-3 på hemmaplan. En match där en övertygande finsk första period låg till grund för seger.

Finland rivstartade den första av två matcher i herrarnas Finnkamp med mål i den fjärde minuten av FC Helsingborgs nyförvärv Nico Salo. En ledning som drygades ut bara ett par minuter senare av Janne Lamminen. Ett effektivt Finland fick även möjlighet att utöka sin ledning i powerplay efter att Kim Nilsson utvisas. Istället för finskt mål var det Sverige som reducerade i boxplay genom Thomas Holmgren, assisterad lagkapten Johan Samuelsson.

Finland fick ny chans i powerplay strax efter och där kom det tredje målet för Finland.

– Det var en tuff match för oss. Första perioden var inte bra från vår sida, det utnyttjade de direkt. Sedan hade vi några utvisningar mot oss som de tog vara på. Vi fick jobba i underläge hela matchen, säger Rikard Eriksson i ett pressmeddelande.

Den finska ledningen med 3-1 låg till grund för en jobbig uppförsbacke för Sverige. 4-2 efter två perioder efter mål svensk mål av Alexander Rudd. Inför den tredje perioden ändrade förbundskapten Mikael Hill om i laguppställningen och bytte bland annat in Mattias Samuelsson som gjorde sin 107:e landskamp, mest någonsin i herrlandslaget. Samuelsson fick dock senare utgår efter en smäll mot huvudet/käken.

Matchens lirare i Sverige, Rikard Eriksson gjorde 3-4 och visst hopp gavs till ett högt pressande Sverige. Inget mer mål och istället kunde Finland fastställa resultatet till 5-3.

– Vi var inte med i närkampsspelet alls, framför allt inte i första perioden. Det var där vi la grunden, säger Eriksson.

I den efterföljande straffarna höll Jonathan Edling i Sveriges mål nollan och Sverige tog extrapoängen efter straffmål av André Andersson och Jonas Adriansson.

Returmöte väntar på söndag klockan 15:10 i Falun. En match som även TV-sänds.

– Vi ska se till att ta revansch i Falun, säger Rikard Eriksson.

*På grund av rättighetsskäl kommer highlights att publiceras först på lördag klockan 20:30.