Arkivfoto Foto: Per Wiklund
Landslag

Målsnålt när Sverige vann: ”Alla vill inte spela ut sina kort”

Damlandslaget inledde Finnkampen med en seger i Finland efter en jämn och målsnål match där Stephanie Boberg avgjorde i den tredje perioden.

De senaste matcherna för damlandslaget mot Finland har slutat med klara segrar som 9-3, 8-3, 7-3 och 10-2. Den första matchen i Finnkampen 2017 blev likt den första matchen i Finnkampen 2016 jämnare både spel och målmässigt.

Matchen inleddes i lägre tempot än vad vi är vana vid när Sverige och Finlands möts. Mycket tack vare att Sverige spelade och tränade på ett lägre försvarsspel.

Finland gjorde matchens första mål genom ett långskott av Pixbospelaren Laura Manninen som ändrade riktning och gick in bakom klubbkamraten Sara Hjorting i Sveriges mål. Det såg länge ut att vara finsk hemmaledning efter första perioden men med bara fem minuter kvar kvitterade Sara Steen, frispelad i slottet. Steen som efter matchen utsågs till matchen lirare i Sverige.

– Det är inte en så fartfylld match som det brukar vara. Vi slarvade en del i spelet med boll och borde kunna förvalta det bättre. Vi vet att vi är bättre än vi spelar idag offensivt, säger Stephanie Boberg efter matchen.

1-1 blev 2-2 efter två perioder. I den tredje perioden ändrade förbundskapten Andreas Lundmark om i laget. Andrafemman var fortsatt intakt och förändringar gjordes i förstafemman som formerades med Krantz och Molin backar, Norström upp som center mellan inbytta Delgado Johansson och Moberg. I tredjefemman klev Sundberg in i backpar tillsammans med Boberg där Granstedt var center mellan Hultgren och Wibron.

Tredjeperioden fortsatte likt de två första att vara jämn och skulle avgöras av med ett välplacerat skott av Stephanie Boberg som  flyttat upp på offensiv planhalva smart assisterat av Johanna Hultgren.

– Vi har individuellt skickligare spelare och idag räcker det att vi gör tre mål. Vi gör det jättebra försvarsmässigt men inte lika bra anfallsmässigt. En stabil insats och vi går vinnande. Vi lyckas ju knipa straffarna också vilket är bra för självförtroendet inför söndag.

De efterföljande straffarna blev även de målsnåla. Sverige vann efter att Amanda Delgado Johansson som enda straffskytt satt sin straff och Sara Hjorting räddat Finlands efterföljande försök till kvittering.

Ni har vunnit med större siffror de senaste matcherna. Var det något i Finlands spel som försvårade idag? 

– Det ligger i våra händer. Finland har skickliga spelare och är duktiga på att hålla bollen och förvaltar de lägen de fick. Men det är tight nu inför VM och alla vill inte spela ut sina kort så inte så konstigt att det blir den här typen av match.

Sitt eget avgörande 3-2 mål beskriver Boberg:

– Jag fick den på vänsterkanten av Johann Hultgren, vi gjorde ett platsbyte. Jag tog det första skottet på hela matchen och fick bra utdelning. Det var skönt. Det är häftigt att få avgöra en landskamp, säger Boberg.

Med bara 2 insläppa mål för Sverige var försvarsspelet något som verkligen stämde.

– Det skulle jag säga. Jag vill credda försvarsspelet idag. Vi har lagt mycket fokus på det i veckan och gör det riktigt bra idag, avslutar Boberg.

På söndag 12.00 väntar returmöte i Finnkampen i Falun.

*Highlights från matchen kommer på grund av rättighetsskäl först kunna publiceras lördag kl 17:00. 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar