Foto: IFF/Idrottsfoto
IBF Falun

Målshow av 16-årige Malte Lundmark

16-årige Malte Lundmark hade målshow när Falun vann med 9-4 över Sirius. – I stort sett allt jag är som innebandyspelare har jag med mig från Örebro, säger Lundmark.
Serie: SSL-Herr. Matchstart: 18:30
IBF Falun
9 - 4(3-1, 3-0, 3-3)
IK Sirius IBK

I SSL-premiären stal Malte Lundmark showen från Faluns storstjärnor genom att avgöra den matchen mot Sirius på straffar. När lagen möttes i returen i JALAS Arena var det återigen dags för 16-årige Malte Lundmark att leverera. Först gjorde han Faluns första mål i matchen till 1-1. Sedan utökade han Faluns ledning till 3-1. Det målet assisterat av en annan 16-åring, nämligen SSL-debutanten Emil Kalentun. I den andra perioden fullbordade Lundmark sitt första hattrick i SSL när han satte 6-1.

– Det är mycket känslor. Att göra tre mål i en SSL-match när man är så pass ung ändå. Bara kul såklart, säger Lundmark.

Matchen vann Falun med 9-4 efter att Sirius lyckats putsa till siffrorna i slutet av matchen.

– Jag tycker vi gör en stabil insats idag. Vi vinner ganska enkelt även om jag tycker att vi slappnar av lite och låter de göra några enkla på slutet.

16-årige Malte Lundmark kom till Falun inför den här säsongen för att studera på Hagströmska gymnasiet och spela innebandy med Falun. Från början var tanken att han skulle träna med a-laget under säsongen. Nu har det redan blivit 8 mål och 2 assist på 11 matcher.

– Det här trodde jag verkligen inte innan flytten. Jag hade inga förhoppningar alls på speltid. Kanske att jag skulle få chansen någon match men framförallt var det att få tråna med a-laget som var planen. Sedan var det lite skador i början och så var jag med redan i premiären. Nu har jag fått chansen igen några matcher på slutet och det känns bättre och bättre.

Hur ser du själv på första tiden i Falun? 

– Det har varit väldigt kul att få chansen. Det är speciellt att spela i SSL redan nu och det är ju en helt annan nivå av innebandy än vad jag varit van vid innan. Tempot och duellspelet är en stor skillnad men jag kommer in i det mer och mer. Det är ju även andra grejer såsom staden och boende som spelar in. Men nu känns allt bra.

Malte Lundmark började spela innebandy i Mosjö SK och vid 10 års ålder bytte han till Örebro som har format honom som spelare.

– I stort sett allt jag är som innebandyspelare har jag med mig från Örebro. Men framförallt min teknik och speluppfattning som vi tränade mycket på under åren i Örebro. Det har jag stor användning av i SSL. Allt blir så mycket enklare om man är bra teknisk och känner sig trygg med boll.

Vad har du utvecklat på den korta tiden i Falun? 

– Det är det fysiska spelet. Här måste man gå in lite hårdare i tacklingarna och även tempot i att man måste spela ifrån sig bollen snabbare än vad jag varit van vid tidigare. På juniornivå får man mer tid.

Förutom spel i SSL så spelar Lundmark även juniorinnebandy och med Faluns division 2 lag. En lyckad kombination.

– Det är jättebra kombination. På juniornivå får man mycket mer tid med bollen och det är bra för mig att få ha mer boll så att det inte bara blir att man springer runt utan boll som det kan bli i SSL. När jag inte spelar i SSL kan jag fortsätta utveckla tekniken, göra lite poäng och bygga på självförtroendet. Kombinationen är jätterbra.

I matchen mot Sirius var inte Lundmark den enda 16-åringen i Faluns lag. Med fanns också rumskamraten Emil Kalentun som gjorde SSL-debut. Kalentun och Lundmark hittade direkt samarbetet när Lundmark gjorde 3-1 assisterad av just Kalentun.

– Det var skitkul att han fick chansen och att han fick göra en ass till mig. När vi igår fick reda på att vi skulle spela i samma femma så snackade vi lite om att det var kul att vi skulle spela ihop. Det är skönt att ha med sig en jämnårig på träningarna och matcherna, avslutar Lundmark.

TV: Se Malte Lundmarks hattrick 

TV: Se målen från matchen här 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar