Foto: IFF
Grupp B

Debutanternas VM-premiär

Nio debutanter i den svenska truppen, sju av de målskyttar när Sverige direkt visade klass i VM-premiären.

Sveriges väg mot ett nytt VM-guld är påbörjad och det började med att direkt visa varför Sverige är storfavoriter till guldet. 23-2 mot Tyskland där sju av Sveriges nio debutanter gjorde mål.

– Vi gör en godkänd första match. Stundtals spelar vi precis som vi ska och släpper bollen enkelt och då kommer målen. Men sen vissa stunder i matchen blir det lite för plottrigt och vi letar instick istället för att rulla runt och komma till de här enkla avsluten, säger Iza Rydfjäll.

Första målet gjordes redan efter 28 sekunder av Anna Wijk och efter det rullade det på till ledning med 8-0 efter den första perioden.

TV: Se Sveriges premiärmål 

Det skulle dröja länge innan Sara Steen gjorde sitt första mål. Men till slut kom det, knappt 10 minuter in i tredje perioden till 17-2.

– Det var jätteskönt. jag hade många lägen. Det var viktigt för självförtroendet, säger Sara Steen.

Steen som spelade i samma femma som Cornelia Fjellstedt, Amanda Delgado Johansson, Stephanie Boberg och Frida Norström.

– Jag tycker att hela femman så var det lite sådär i första och andra perioden. Vi slog bort många passningar. Men i tredje perioden så tycker att vi snackar mycket, rullar bra boll och skapar många lägen, säger Steen.

Utöver Steen gjorde även Boberg, Norström, Joelsson, Rasmussen, Granstedt och Hultgren mål i debuten.

Sverige visade klass och fick dessutom chansen att spela boxplay, 5 mot 4, 5 mot 3, göra frilagsmål och Sara Hjorting räddade en straff. En på många sätt perfekt premiär.

– Det är jättebra att direkt få träna på de detaljerna som kommer vara avgörande i slutändan så det var bra att direkt få slipa på det till kommande matcher. Det är bra att möta ett sämre motstånd som Tyskland då det gör att vi får komma in i det, hänga lite bollar och bygga självförtroende, säger Iza Rydfjäll.

Iza Rydfjäll gör sitt tredje VM håller med om att årets trupp har något ytterligare jämfört med tidigare år.

– Vi har visserligen nio debutanter men jag tycker att vi har en jättestark trupp i år. Ett lag som trots att vi har nio debutanter har spelat många stora matcher tidigare. Kombinerat med det så har vi spelare som varit med länge. Jag tycker även att det känns som att vi är en tajtare grupp i år. Det är en bra mix som verkligen har allt. Vi ska verkligen gå in och göra det här VM:et till det bästa, avslutar Rydfjäll.

TV: Sara Steen målskytt i VM-debuten

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar