SSL-Herr

SSL Preview: IK Sirius

Sirius gjorde en fantastisk säsong för två år sedan då man slutade sexa, men förra året var det på håret att man klarade sig kvar. Med tanke på spelarna som försvunnit är det inte märkligt att man tippas åka ut men nyförvärven är intressanta och Sirius som lag underpresterade kraftigt förra säsongen. Att räkna bort Sirius kan bli ödesdigert för där finns kvalitet och ett homogent lag.

Huvudtränare: Niklas Johansson
Placering förra säsongen: 12
Viktiga nyförvärv: Johan Elving, Jarno Ihme, Jakob Drews
Kännbara förluster: Billy Nilsson, Petter Nilsson, Erik Svenson
Genombrottet: Daniel Stenlund

Förra säsongen

Denna kurva gör ingen glad. En mellansäsong för Sirius eller blir det värre?

Denna kurva gör ingen glad. En mellansäsong för Sirius eller blir det värre?

Det började ganska bra med sju poäng på fyra matcher men sen kom maskinen Linköping på besök och körde över Sirius med 10-3 vilket var starten för en sex matcher lång förlustsvit vilken ledde Sirius ned under nedflyttningsstrecket. När man då slog Storvreta i ett derby var det många som trodde att Sirius skulle börja klättra men en förlust mot Gävle sköt omedelbart hoppet i sank. Det blev några ströpoäng här och där för Sirius men en liten spurt några matcher från slutet gjorde att man kunde hålla undan för ett ganska svagt Granlo.

 • 9 vinster, 7 oavgjorda varav 3 vinster i förlängning, 10 förluster.
 • 37 poäng
 • Gjorda mål: 129 (åttonde bäst i SSL 15/16)
 • Insläppta mål: 144 (9)
 • Powerplay: 32 % (11)
 • Boxplay: 64 % (5)
 • Skottövertag: 49,7 % (8)

Inte helt förvånande vann Billy Nilsson Sirius poängliga förra säsongen, även om han började lite ostadigt. 50 poäng blev det till slut (26+24). Johan Eriksson blev god tvåa ned 37 poäng (23+14) och Peter Berlin trea med 30 poäng (21+9).

Tre styrkor

 1. Nyförvärven

Sirius nyförvärv i år är bra, riktigt bra. Johan Elving från Hudik/Björkeberg gjorde fantastiska 48 mål i Norra Allsvenskan förra året och från Sirius hoppas man såklart att han ska täcka en stor del av den poängskörd som Billy bidrog med. Petter Nilsson ersätts av en finsk landslagsmålvakt i Jarno Ihme. Dessutom kommer Jacob Drews in från Storvreta och längtar efter att ta en större roll. Om Sirius kan se till att nyförvärven kommer till sin rätt behöver inte spelartappen bli så kännbara som man skulle kunna tro.

 1. Sparkapitalet

Dan Johansson gjorde sin poängmässigt sämsta säsong på fem säsonger. 19 poäng blev det bara och även om han börjar uppnå en aktningsvärd ålder för en innebandyspelare kan man förvänta sig mer av honom. Bobby Edberg spelade bara 15 matcher förra säsongen då han värvades in i mitten, men i år är han med från start och det blir viktigt. Det går även att förvänta sig en hel del mer av en spelare som Peter Berlin. Kan alla tre höja sig till normal standard kommer det vara ett nytt Sirius vi ser på banan.

 1. Sirius sans Billy

Är jag tokig? Utan tvekan. Men just detta är inte så dumt som det låter. Sirius måste göra det faktum att deras bästa spelare de senaste säsongerna lämnat klubben till något laget växer av. Att fler kliver fram och tar ansvar. Johan Eriksson till exempel. Han har legat på 30-40 poäng flera säsonger i rad nu och kan med ökat ansvar ta ytterligare några kliv.

Tre svagheter

 1. Powerplay

Trots spelarmaterialet och spelartyperna man förfogade över förra säsongen hade Sirius otroligt svårt att göra mål i Powerplay. Bara 16 mål i spelformen tyder på att något inte stod rätt till. Man hade för dålig fart och hotade inte tillräckligt, levde för mycket på Billy Nilsson och blev därmed för lättlästa. Kan det bli ändring i år, när Edberg fått tid i truppen och Elving finns att tillgå?

 1. Hemmaspelet

En vinst hemma förra säsongen. Det räcker så. För Sirius skull är det bara att hoppas att nya IFU Arena blir ett lyft, för i Fyrishov trivdes man inget vidare förra säsongen.

 1. Kroniska underprestationer

Det är svårt att sätta fingret på Sirius. Överpresterade dem för två säsonger sedan då man gick till slutspel? Underpresterade dem förra säsongen när man var nära att åka ut? När spelarna konsekvent spelar under den nivå som man kan förvänta sig av dem är det mycket som tyder på att det är systemet det är fel på. Om Johansson inte lägger pusselbitarna rätt är risken stor att Sirius åker ut.

Tre frågetecken

 1. När tar Sirius nyckelspelare sitt ansvar?
 2. Har Elving vad som krävs i SSL?
 3. Fortsätter Johan Eriksson att spotta in mål?

I bästa fall

Det finns mycket innebandykunnande i Sirius och revanschlusten efter en dålig säsong är rejäl tändvätska. Man går in i säsong 16/17 med en oerhörd hunger och har till en början bra häng på en slutspelsplats men ju längre säsongen lider mattas frenesin och Sirius börjar dala i tabellen. När slutspelet sätter igång får Sirius än en gång se på från sidan men man har köpt sig ett år till, och arbetet mot slutspel 17/18 börjar omgående efter grundserien är slutspelad. Nästa år..

I värsta fall

Spelet fortsätter att hacka och alla spelare väntar på att någon annan ska ta tag i stafettpinnen. Med ett fåtal undantag förbättrar sig spelarna i stort sett ingenting från förra säsongen och nya tränaren Niklas Johansson får inte Sirius på rätt köl. Man har förtvivlat svårt att vinna matcher och efter några uddamålsförluster mot bottenkollegorna cementeras jumboplatsen. Inställningen från kulturbärare som John Barck och Erik Svenson saknas enormt och inte ens en frenetiskt kämpande Dan Johansson kan fylla hålen efter dem.

Stjärnan

Sirius är ett lag som inte är översållat med fixstjärnor. Men Bobby Edberg är en som sticker ut. En otroligt avig spelare som kom från Visby en bit in i förra säsongen som inte riktigt har slagit sig till ro någonstans, trots försök i Mullsjö och Visby. Trivs han har Sirius en vass framspelare att kampera ihop med exempelvis en målfarlig Johan Elving, en duo som borgar för en diger poängskörd.

Samtliga artiklar i SSL Preview 2016

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar