Foto: Per Wiklund
SSL-Herr

SSL Preview: AIK IBF

Magnus Jäderlund har värvats till AIK för att bygga en ny innebandydynasti i huvudstaden och personligen bör han vara ganska sugen på det där SM-guldet efter två silver. Visst är det inte många som räknar med att det ska ske i år men målsättningen är slutspel och att bygga på längre sikt. Det finns talang nog i laget för att nå målet och lite till men det finns saker som kan bli smolket i bägaren. AIK är kanske det lag vars utgång är mest oviss i skrivande stund med hela 12 nyförvärv och med oerhört mycket rutin i förlustkolumnen.

Huvudtränare: Magnus Jäderlund
Placering förra säsongen: 9
Viktiga nyförvärv: Joakim Olsson, Andreas Stefansson, Fredrik Nyholm
Kännbara förluster: Patrik Åman, Karl-Johan Iraeus, Kevin Björkström
Genombrottet: Fredrik Nyholm

Förra säsongen

Vinst mot Falun, sedan blev det tyngre. Nära slutspel, men tidig semester för AIK.

Vinst mot Falun, sedan blev det tyngre. Nära slutspel, men tidig semester för AIK.

Det började bra för AIK som slog Falun i första omgången men man dalade snabbt i tabellen och stabiliserade sig runt slutspelsstrecket. Man hade en slutspelsplats i sikte i sista omgången men det ville sig inte riktigt. Endast två poäng upp till Mullsjö på slutspelsplats men AIK var helt enkelt inte tillräckligt bra.

 • 9 vinster, 7 oavgjorda varav 3 vinster i förlängning, 10 förluster.
 • 37 poäng
 • Gjorda mål: 129 (åttonde bäst i SSL 15/16)
 • Insläppta mål: 144 (9)
 • Powerplay: 34,6 % (11)
 • Boxplay: 61,5 % (5)
 • Skottövertag: 48,4 % (10)

Poängbäst blev Patrik Hagberg på 44 (24+20) poäng tätt följd av utflyttade Kevin Björkström, 40 (15+27), och en Karl-Johan Iraeus som lagt klubban på hyllan efter en sista säsong med 39 poäng (18+21).

Tre styrkor

 1. Svåra att läsa

Eftersom det är ett i stort sätt nytt lag AIK ställer upp med och dessutom ny tränare kommer de andra lagen inte riktigt veta vad det är för lag man möter. Till skillnad mot förra året är man alltså ett oskrivet blad och kommer kunna överraska många motståndare. Åtminstone i inledningen på säsongen.

 1. Binges matchcoachnig

Jäderlund är känd för att ha ett gäng taktiska ess i rockärmen att kasta fram när matchbilden behöver förändras. Att gå ifrån AIK’s 2-2-1 till ett mer klassiskt 2-1-2 beroende på matchbild och motstånd, och växla mellan fullplanspress och ett lågt försvar är inte otänkbart och lägger lägger en dimension till AIK’s anfallsspel.

 1. Talangerna

När det gamla försvinner tar det nya vid. AIK har en drös med unga och spännande spelare med hög utvecklingspotential. Götz, Larson, Lieback-Asp och Forslöv för att nämna några. Samtliga kan väntas ta stora kliv under säsongen, hur stora är egentligen upp till dem själva.

Tre svagheter

 1. SSL-ovana

Då en stor del av truppen höll till i Allsvenskan förra säsongen kan inledningen på SSL 16/17 bli något av en chock. Rutinerade pjäser har försvunnit och med dem en massa SSL-vana. Detta är något som skulle kunna märkas både på träning och match, både i farten och tanken.

 1. Samspelet

Laget har inte haft lång tid på sig att gå från en grupp individer till en sammansvetsad och samspelt grupp. Visst har man försökt spela många matcher på försäsongen men det tar ett tag innan varje spelare hittar sin roll och lagbygget sätter sig.

 1. Bortaspelet

Förra säsongen var AIK näst sämst på bortaplan av lagen som klarade sig kvar, endast Karlstad var sämre. Endast tre vinster, mot Granlo, Linköping och Helsingborg, är inte tillräckligt bra om man vill gå till slutspel.

Tre frågetecken

 • Hur lång tid tar det att få ihop ett helt nytt lag?
 • Vem blir förstavalet i målet?
 • Hur lite SSL-rutin är för lite?

I bästa fall

AIK har påbörjat en rejäl satsning och får med en av SSL’s mest intressanta tränare bakom rodret rejäl utväxling på grejerna. De nya spelarna som kommit in håller individuellt mycket hög klass och har tillhört den Allsvenska toppen i flera år, många av dem har dessutom SSL-rutin sedan tidigare vilket gör att de kommer in i tempot direkt. Truppen sätter sig mer eller mindre från start och alla drar åt samma håll. Patrik Hagberg fortsätter ösa in poäng och Stefansson sprutar in mål precis som i Allsvenskan. Bakom dem finns ett hårt jobbande lag med Joakim Olsson i spetsen som det gör riktigt ont att möta, speciellt hemma på parketten i Solnahallen. Kniper en slutspelsplats med lite marginal.

I värsta fall

Saknaden efter alla som lämnat blir för stor och ingen plockar upp stafettpinnen. Det blir uppenbart att merparten av spelarna spelade Allsvenskan förra året och att man inte haft tillräckligt med tid för att sätta ett grundspel. Efterhängsna skador på Engholm och Odebring oroar. Kemin finns inte riktigt där och man blir aldrig samspelta vilket medför onödiga defensiva misstag och ett trubbigt anfallsspel. De ”gamla” AIK-spelarna som är kvar, som Kanebjörk och Patrik Hagberg gör mediokra säsonger och får se sitt AIK slåss med näbbar och klor för att undvika nedflyttning.

Stjärnan

Joakim Olsson. En doldis i Storvreta som nu får chansen att blomma ut som en spelare som ska leda ett helt lag mot ett rejält trendbrott. I AIK kommer Olsson att få mer speltid och dra ett tungt lass med sitt hårda jobb både offensivt och defensivt. Kommer göra mycket poäng, viktiga poäng.

Samtliga artiklar i SSL Preview 2016

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar