SSL-Herr

SSL Preview: FC Helsingborg

Under försäsongen stod Helsingborg för ett par snackisar. Det första var frågan om huvudtränare, en post som var vakant ganska länge innan den tillsattes av Mika Ahonen. Den andra snackisen gäller givetvis Mika Kohonens återkomst till Superligan. Ahonen kommer in med målet att göra Helsingborg till ett lag som utmanar toppen igen och Kohonen är Kohonen. Jonathan Nilsson var en av förra årets stora genombrott och han kommer vara än bättre i år. Helsingborg har tagit tag i problemen man hade förra säsongen med sin secondary scoring och i kombination med en tätare defensiv kan Helsingborg svara upp på den tuffare konkurrensen om slutspelsplatserna.

Huvudtränare: Mika Ahonen
Placering förra säsongen: 6, ut i kvartsfinal
Viktiga nyförvärv: Mika Kohonen, Petri Hakonen, Jami Manninen
Kännbara förluster: Jani Kukkola, Anders Lindberg, Mika Moilanen
Genombrottet: Jonathan Skoglösa

Förra säsongen

Sakta men säkert plockade Helsingborg mark, går man till slutspel i år igen?

Sakta men säkert plockade Helsingborg mark, går man till slutspel i år igen?

Helsingborg hade en relativt tuff inledning på säsong 15/16 och tog sig inte upp på slutspelsplats förrän omgång 13. En seger mot Mullsjö i omgång 10 var starten för en serie matcher som gav 20 poäng på nio matcher och ett rejält krafttag i kampen om slutspelsplats. Även om poängen inte kom i riktigt samma takt efter detta var slutspelsplatsen inte direkt hotad och man slutade på en stabil sjätteplats.

Tredjeplacerade Storvreta valde inte helt oväntat Helsingborg före Dalen. Tidigare under säsongen hade lagen vunnit sina hemmamatcher men Helsingborg lyckades stänga Storvreta i första matchen som man vann med 5-3 trots att Storvreta vann skotten med 26-10. Men Storvreta var numret för stort och kunde därefter vinna fyra raka matcher och skicka Helsingborg på semester.

 • 12 vinster, 4 oavgjorda varav 2 vinster i förlängning, 10 förluster.
 • 42 poäng
 • Gjorda mål: 146 (Femte bäst i SSL 15/16)
 • Insläppta mål: 144 (10)
 • Powerplay: 60 % (1)
 • Boxplay: 59 % (8)
 • Skottövertag: 47,2 % (11)

Poängbäst blev givetvis Linus Nordgren på fantastiska 65 poäng (27+38) och blev med det klar tvåa i SSL’s totala poängliga. Daniel Johnsson god tvåa på 51 poäng (33+18) och sedan finskt på tredje plats genom Jani Kukkola med 37 poäng (16+21). 

Tre styrkor

 1. Förstafemman

När två spelare kommer tvåa och fyra i den totala poängligan spelar i samma lina kan man börja prata om en lina som producerar. Linus Nordgren assisterade till 15 av Daniel Johnssons mål och 12 av Jonathan Nilssons, Johnsson i sin tur assisterade till 8 av Nordgrens. Jo, det är tre killar som hittar varandra. Försäsongen tyder på att Nilsson plockas ner i en andrafemma, men Mika Kohonen kommer säkert duga som passningsläggare också.

 1. Mika Ahonen

Helsingborgs nya tränare kommer in med en nödvändig vinnarmentalitet och kommer definitivt sätta sin prägel på laget. I Finland har han tagit smått fantastiska tio guld och har också haft landslagsuppdrag vilket starkt vittnar om vem det är som man har plockat in. En tränare som kan ta Helsingborg till nästa nivå. Med styrkan i defensiven kommer han bidra med mycket för att ta laget till nästa nivå då det var just i det defensiva spelet som bristerna var som störst.

 1. Powerplay

Helsingborg har Linus Nordgren och Daniel Johnsson. Det räcker för att lyfta i runda slängar vilket powerplay som helst. Förra året var Helsingborg bäst av alla i disciplinen och med Kohonen i truppen spetsar man till det ett par snäpp till. Det kommer kosta att spela på gränsen mot Helsingborg i år också. 60 % är en helt fantastisk siffra.

Tre svagheter

 1. Secondary scoring

Otroligt mycket i Helsingborg har handlat om förstafemman och när den inte presterat har FCH förlorat. Om man ska hårdra det. I många matcher får tredjefemman endast agera avlastning och det blir såklart än värre med en längre serie. Helsingborg måste sprida ut målskyttet mer för att utmana på allvar. Finländarna fick aldrig riktigt till det, och en ny andralina kan vara motgiftet.

 1. Hoten från backplats

I och med Anders Lindbergs och Asser Jääskeläinens uttåg har Helsingborgs backsida förlorat sina poängstarkaste spelare. Övriga backar hotar inte på samma sätt och har sina starkaste sidor i defensiven. Kanske kan nya Petri Hakonen vara spelaren som fyller den funktionen. Det finns en del unga backar i leden och på pappret är Helsingborgs backsida tunn.

 1. Drar på sig för mycket utvisningar

Förra året var det bara Gävle som drog på sig fler utvisningar än Helsingborg vilka resulterade i 26 baklängesmål i boxplay. Med spelare som till exempel Kristoffer Fält som gillar att agera ryggsäck krävs såklart att man ligger på gränsen, men förra året var man för ofta över den. 26 insläppta mål i boxplay är allt för kostsamt.

Tre frågetecken

 1. Kommer Nordgrens knä att hålla?
 2. Vilken status har Mika Kohonen version 2016?
 3. Vad kan Ahonen göra för att få ihop försvarsspelet?

I bästa fall

Om saker och ting faller på plats för Helsingborg är det ett självskrivet slutspelslag vi pratar om. Finländarna kommer in och fyller precis de hål som Helsingborgs trupp hade och firma Johnsson-Nordgren är precis lika fantastisk som förra säsongen. Dessutom tar flera av Helsingborgs spännande yngre spelare stora kliv, där Nilsson kommer att fortsätta punktera SSL-försvar. Med ett av ligans hårdast jobbande försvar sätter FCH hårt mot hårt i en jämn kvartsfinalserie mot något av lagen på övre halvan.

I värsta fall

När Helsingborg satsar defensivt tappar man bort sin offensiv och när Nordgren, som spelat dubbla byten, åter får känningar i sitt överbelastade knä får laget oerhört svårt att producera framåt. Detta får allvarliga konsekvenser, inte minst i powerplay. Helsingborg vinner inte sina nyckelmatcher och ser ut att kunna bli indragna i bottenstriden på riktigt. Man knyter dock näven i fickan och slutar i lite av ett ingenmansland en bit ifrån både nedflyttning och slutspel.

Stjärnan

Linus Nordgren. En av världens poängstarkaste spelare. Visst, får han spela mycket men det hade han gjort i vilket annat lag som helst. Han är fantastisk på att hitta avgörande passningar och har ett starkt direktskott som utnyttjas till max vid powerplay. Assistkung förra året och även poängbäst i powerplay i hela ligan. Han kommer vara där och slåss om båda utmärkelserna även i år.

Samtliga artiklar i SSL Preview 2016

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar