SSL-Herr

SSL Preview: Höllviken IBF

Vinnaren i Allsvenskan Södra gör sin andra sejour i världens bästa liga. Förra gången slutade det med respass direkt men man förvånade många genom att inte bli den slagpåsen alla förväntade sig. Det kommer man säkerligen inte bli denna gången heller. Vidars manskap har mer erfarenhet och fler potentiella matchvinnare med sig nu och har visat innebandysverige att man är alldeles för bra för Allsvenskan. Den stora frågan är alltså om Höllviken är tillräckligt bra för Superligan eller om man är dömda att harva i det tråkiga limbo som finns där emellan.

Huvudtränare: Vidar Jonsson
Placering förra säsongen: 1 Allsvenskan Södra
Viktiga nyförvärv: Axel Persson, Nikolaus Moberg, Emil Johansson
Kännbara förluster: Viktor Ottosson, Olle Strid, Filip Bergman
Genombrottet: Axel Persson

Förra säsongen

En fantastisk prestation gav överlägsen serieseger. Ohotade.

En fantastisk prestation gav överlägsen serieseger. Ohotade.

Det var aldrig något snack. Höllviken gick fram som en slåttermaskin och lämnade endast sina motståndares stympade självförtroenden på de skånska slätterna. Efter omgång två släppte man aldrig greppet om förstaplatsen och man åkte endast på tre förluster; borta mot Visby IBK och sedan mot FBC Kalmarsund och IBF Göteborg när förstaplatsen redan var säkrad.

I Play Off 1 föll valet på IBF Örebro som man slog stabilt på bortaplan. Hemmamatchen skulle dock bli en annan sak efter att Örebro gjort mål på allt och hade 8-2 efter 20 spelade minuter. Men skåningarna kom tillbaka och kvitterade till 8-8 tre minuter före slutet och avgjorde därefter på övertid. Jönköping väntade sedan i Play Off 2 men det blev inte riktigt lika dramatiskt och Höllviken kunde slå tillbaka det forna storlaget med två raka fyramålssegrar.

 • 17 vinster, 2 oavgjorda varav 2 vinster i förlängning, 3 förluster.
 • 55 poäng
 • Gjorda mål: 155 (Bäst i Allsvenskan Södra 15/16)
 • Insläppta mål: 99 (1)
 • Powerplay: 43 % (7)
 • Boxplay: 75 % (1)
 • Skottövertag: 55 % (2)

Inga höga odds på vilka Höllvikens tre poängstarkaste spelare skulle bli. Daniel Persson vann på 60 (25+35) före Johannes Wilhelmsson på 54 (22+32). Pontus Karlsson spelade bara 14 matcher men skrapade ändå ihop 41 poäng (35+6).

Tre styrkor

 1. Förstalinan

Höllviken förfogar över en av SSL’s farligaste linor i sin förstalina med Johannes Wilhelmsson, Pontus Karlsson och Daniel Persson. Den sistnämnda får ofta oförtjänt stå lite i skuggan av Wilhelmsson och Karlsson, detta trots att han vann södra allsvenskans poängliga. Det är en otroligt mångsidig spelare med många härliga verktyg i sin låda som dessutom kompletterar de övriga väl. Bli inte förvånad om denna trio kommer utgöra en av SSL’s poängstarkaste linor 16/17.

 1. Låga förväntningar

Precis som vanligt kommer Höllviken att operera helt utan några förväntningar. Förra året i Allsvenskan efter ettårssejouren i SSL var ett undantag. Höllviken ska inte kunna vara en elitförening, och just därför ses dem inte som en sådan. Men Höllviken visade senast vad man klarar av mot ett motstånd som underskattar ett gäng helt vanliga stjärnor, speciellt hemma i Halörhallen där man historiskt sett har varit mycket starka.

 1. Andra gången gillt

Ett års hårdträning har lett fram till målet: SSL. Återtåget tog bara en säsong och alla stjärnor valde att stanna kvar. Det tyder på ett starkt Höllviken-hjärta och att spelarna känner stolthet för märket på bröstet. Att de flesta varit uppe i SSL tidigare har såklart gett viktiga erfarenheter och man vet nu vad som krävs och hur ont det gör att bjuda på misstag när motståndarna har VM-guld på meritlistan. Saker som kan fälla avgörandet i kampen om förnyat kontrakt.

Tre svagheter

 1. Mycket oprövat

Nyförvärven har förvisso visat sin klass i lägre divisioner men det är ett rejält kliv upp till Superliga-klass. En nykomling brukar sägas behöva ett gäng nyförvärv som vet vad det handlar om och har varit med förut. Detta är något Höllviken saknar.

 1. Anonymt bakom frontlinjen

Höllviken kommer att vara oerhört beroende av att förstafemman visar vägen för att poängen ska trilla in på kontot. Bakom dem finns inte spelare som avgör matcher. Åtminstone inte på förhand.

 1. Grisspelare saknas

En nykomling kan inte räkna med att tillåtas spela sitt spel utan istället få förlita sig på att förstöra för motståndarna. I Höllviken råder brist på spelare som smäller på och är jobbiga och de där defensiva specialisterna, speciellt efter att förra kaptenen Viktor Ottosson och Olle Strid har lämnat.

Tre frågetecken

 1. Kommer Höllvikens defensiv att kunna stå emot?
 2. Vilka gör målen när förstafemman har en dålig dag?
 3. Hur klarar man omställningen från att föra matcher till att leva på kontringsmål?

I bästa fall

Nyförvärven har breddat truppen rejält och växer snabbt in i SSL-kostymen. Axel Persson blir med sitt aviga spel en av SSL’s attraktioner och blir stommen i en femma som avlastar skåningarnas förstafemma. För det går inte att sticka under stolen med att det är förstafemman som måste leverera, under dem är det nämligen ganska tunt på pappret. Nya backarna Adam Stegl, Emil Johansson, Gustav Rundgren och Charlie Sandersson lyckas att sätta försvarsspelet i en till stor del ny backbesättning vilket medför att ett hårt arbetande Höllviken har minst två lag efter sig när säsongen ska summeras.

I värsta fall

Som nykomling förväntas du i princip alltid att åka ur med huvudet före. Om ingenting fungerar för Höllviken kommer degraderingen inte som något ögonbrynshöjande men den kommer att bli rejäl. Flera omgångar från slutet står det klart att Höllviken även denna gång får nöja sig med en säsong i innebandyns finrum på grund av att truppen som helhet inte är SSL-mässig. Framför allt är det defensiven som inte är på en tillräckligt hög nivå.

Stjärnan

Johannes Wilhelmsson. 54 poäng, 41 poäng, 74 poäng, 66 poäng, 51 poäng, 50 poäng. Där har ni Wilhelmssons senaste säsongers poängskörd. Kommer att fortsätta göra poäng även nästa säsong trots enorm uppvaktning. En spelare som är enormt skicklig på att skapa ytor både för sig själv och andra. Wilhelmsson besitter också en fantastisk precision i sina skott, han missar nästan aldrig mål.

Samtliga artiklar i SSL Preview 2016

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar