SSL-Herr

SSL Preview: IBF Falun

Falun tog inte ett fjärde raka SM-guld utan fick istället se sig besegrade i en rafflande semifinal mot blivande mästaren Storvreta. En klar missräkning såklart men det kändes tidigt att Falun inte riktigt kunde uppbåda samma frenesi som under guldåren. Det hjälpte inte att Alexander Galante-Carlström sköt som en halvgud, det var helt enkelt ett mellanår. Med Falun-mått mätt då vill säga. Till denna säsong ser truppen ytterligare ett snäpp bredare ut och med den revanschlust som kommer med en semifinalförlust i sjunde och avgörande matchen är Falun återigen favorit till guldet.

Huvudtränare: Thomas Brottman
Placering förra säsongen: 2, ut i semifinal.
Viktiga nyförvärv: Martin Tokos, Nicola Bischofberger, Simon Berg
Kännbara förluster: Johannes Skog, Mattias Carlgren, Jack Kvist
Genombrottet: Simon Berg

Förra säsongen

Nästan, men inte riktigt får sammanfatta Faluns säsong.

Nästan, men inte riktigt får sammanfatta Faluns säsong.

Falun startade säsongen allt annat än övertygande. Tredje raka vinsten i Champions Cup var visserligen positivt men i seriespelet började man med en inspelad poäng på två omgångar. Men sedan vann man åtta raka matcher vilket var den längsta segersviten av alla lag förra säsongen. Dessa åtta matcher tog Falun upp till förstaplatsen och väl där släppte man den aldrig utom räckhåll. Tillslut var det dock Pixbo som gick segrande ur den striden vilket kostade en plats i Champions Cup.

Väl i slutspelet hostade motorn något. Tabellåttan Mullsjö ställde till med oväntat besvär när man vann de två inledande matcherna. Men Falun vaknade och även om det gick till sju matcher var avslutningen ingenting att orda om; Falun var klart bättre när det skulle avgöras. Jämnt blev det också i semifinalen mot Storvreta. I match nummer tre tog Storvreta ett övertag med en bortavinst, men Falun kom tillbaka precis som mot Mullsjö. Skillnaden var att Falun i den sjunde och avgörande matchen inte var tillräckligt bra. Ut i semifinal alltså och klubbens tredje brons var ett faktum.

 • 18 vinster, 4 oavgjorda varav 1 vinster i förlängning, 4 förluster.
 • 59 poäng
 • Gjorda mål: 189 (Bäst i SSL 15/16)
 • Insläppta mål: 135 (7)
 • Powerplay 53,7 % (2)
 • Boxplay: 58,7 % (8)
 • Skottövertag: 56,2 % (1)

Poängbäst blev givetvis Alexander Galante-Carlström som med 75 (47+28) poäng vann inte bara Faluns poängliga utan också hela SSLs. Radarpartnern Rasmus Enström gjorde 49 (22+27) poäng där 15 assist var till just Galante-Carlström, och Emil Johansson 47 (20+27) som levererade 16 assist till nyss nämnde Galante-Carlström.

Tre styrkor

 1. Spetsen

Faluns förstafemma skulle lika gärna kunna vara förstafemma i världens bästa landslag. Det finns ingen femma i hela världen som rår på dem. Lämna bollen hos Rasmus Enström och saker händer. Så är det bara. Lämna lite utrymme för Alexander Galante Carlström och saker händer. Så är det bara. Jonas Adriansson hade fått mer cred om det inte varit för dem han har bredvid sig, han är en av världens bästa centrar. Så är det bara. Emil Johansson är världens bästa back med boll för tillfället, och Thomas Holmgren går in bredvid, stadig som ett berg när Johansson pilar upp längs sargen. Så. Är. Det. Bara.

 1. Bredden

Bakom förstafemman finns en massa spelare som har spetskompetens. Johannes Larsson är en av SSLs kanske nyttigaste rollspelare, det finns aviga poänggörare i Simon Palmén och Simon Cederström och sedan har du Ciya och Hassan Hayo och Alexander Hallén som aldrig slutar springa. Falun har en fantastisk laguppställning rakt igenom.

 1. Spetsen. Igen

Ja, så bra är Faluns spets.

Tre svagheter

 1. Humörspelare

Säga vad man vill om Faluns högstanivå, men under serielunken är man ofta en bit ifrån sitt max. Det spelar liksom ingen roll hur många Brolleintervaller som väntar, när Falun inte måste förta sig gör dem sällan det. När inspirationen tryter har motståndarlagen en stor chans att få med sig bra resultat.

 1. Hierarkin

En stark hierarki i ett lag kan vara bra. Men i Falun vet alla att förstafemman bestämmer. Det SKA vara dem som avgör. Det är dem som får spela när det drar ihop sig. Och detta kan till viss del hålla tillbaka övriga spelare som inte riktigt får utrymmet att slå ut sina vingar.

 1. Alla vill slå Falun

Det kommer med att konsekvent tillhöra toppen. Falun är ett lag som alla vill slå. Det är inspirerande för vilken innebandyspelare som helst och det är många som maxpresterar mot just Falun. Det finns inget bättre än att blocka en bågning av Galante Carlström.

Tre frågor

 1. Var förra året ett trendbrott eller bara lite hicka?
 2. Hur står det till med skadeläget på nyckelspelarna egentligen?
 3. Vilka kliver fram när firma Galante-Carlström/Enström har en dålig dag?

I bästa fall

I bästa fall krossar Falun allt motstånd, vinner serien ett par omgångar från slutet och går fram till SM-final utan att egentligen förta sig helt och hållet. Det är kanske att göra det lite väl enkelt för sig men sådan är Faluns potential. Adriansson känner sig kurant efter sin jobbiga knäskada och gör sin bästa säsong på länge där han visar vart skåpet ska stå, och med det låter han Galante-Carlström och Enström härja fritt i fiendeland. Man visar också upp seriens bästa secondary scoring med Palmén, Cederström och Larsson i främsta ledet. SM-guldet går åter till Falun.

I värsta fall

När man pratar om Falun är det svårt att ha samma kravbild som på övriga lag. Förra säsongen var dålig med Falun-mått mätt. Att Falun skulle åka ut innan semifinal är i det närmaste osannolikt. Men säg att det hårda matchandet sliter hårt på nyckelspelarna, med en förlängd serie och ett stundande VM vilket gör att dessa drar på sig småskador som man inte riktigt blir av med. Är Cederström och Palmén med flera redo att bära Falun till SM-guld? Det är inte alls säkert.

Stjärnan

Rasmus Enström. Har man fått ta emot utmärkelsen SSLs bästa spelare vid tre tillfällen, flest av alla, kan man med fog säga sig förtjäna epitetet stjärna. Även om han poängmässigt blev rejält frånåkt av en stekhet Galante-Carlström är det svårt att blunda för känslan i Enströms beslut, passningar och förmåga att hålla och täcka boll. Tar ett stort ansvar i ett stjärnspäckat lag och är motorn i en offensiv kraft som saknar motstycke i innebandyvärlden.

Samtliga artiklar i SSL Preview 2016

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar