SSL-Herr

SSL Preview: IBK Dalen

Dalen har under försäsongen seglat upp som en outsider till SM-guldet efter ett antal spektakulära värvningar. Värvningarna av Jonas Svahn och Måns Parsjö-Tegnér gav Dalen oerhört mycket förra säsongen och med värvningarna av Wallgren och schweizerduon tar man det till ännu en ny nivå. Kommer Dalen leva upp till förväntningarna?

Huvudtränare: Jonathan Brolin
Placering förra säsongen: 5, ut i semifinal
Viktiga nyförvärv: Mattias Wallgren, Simon Flühmann, Nico Scalvinoni
Kännbara förluster: Alexander Bodén, Martin Tokos
Genombrottet: Fredric Edholm

Förra säsongen

En mäktig form mot slutet säkrade femteplatsen för Dalen.

Stensäkert slutspelslag efter en tyngre start. Välförtjänt femteplats.

Efter en svag start började Dalen att sakta men säkert klättra uppåt i tabellen. Som högst var man och nosade på en tredjeplats men tappade några placeringar på slutet och slutade femma. Inget lag ville möta Dalen i slutspel vilket medförde att fjärdeplacerade Växjö fick ta sig an Ume-laget. Fyra jämna matcher, där två avgjordes i förlängning och en på straffar, gav Dalen biljett till semifinalen där Linköping väntade. Östgötarna blev numret för stora och kunde på Dalens bekostnad gå till finalen efter 4-2 i matcher. En fin tredjeplacering för Dalen.

 • 11 vinster, 7 oavgjorda varav 2 vinster i förlängning, 8 förluster.
 • 42 poäng
 • Gjorda mål: 119 (Nionde bäst i SSL 15/16)
 • Insläppta mål: 112 (2)
 • Powerplay: 41 % (4)
 • Boxplay: 60 % (7)
 • Skottövertag: 48,9 % (9)

Poängbäst blev Jonas Svahn på 35 (14+21) poäng. Rutinerade Alexander Bodén i sin sista säsong inte långt efter med 32 (10+22) och skyttekungen Johan Eriksson gjorde 31 (24+7).

Tre styrkor

 1. Försvarsspelet

Dalen släppte in näst minst mål av alla lag förra säsongen tack vare ett tight försvar och en succémålvakt i Måns Parsjö-Tegnér. Man har ett defensivt grundtänk och minimerar egna misstag vilket gör att man kan stänga matcher som få andra. Inte alltid jätteroligt att titta på alltid, men oerhört effektivt vilket inte minst märktes i slutspelet senast där Växjö blev oerhört frustrerade.

 1. Centrarna

Jonas Svahn, Ketil Kronberg, Marcus Berglund. Centrarna som Dalen förfogar över håller högsta SSL-klass. Där finns mängder av SSL-rutin och innebandykunnande. Svahn visade förra säsongen att han jämte Johan Samuelsson är en av Sveriges bästa på positionen, norrmannens fantastiska handleder kommer aldrig sluta leverera och i Berglund har man en spelare som kan få sitt genombrott i år.

 1. Känslan

Med alla högoktaniga nyförvärv har känslan hos Dalen förändrats och nu är guld plötsligt ett rimligt mål. En tro på det egna laget är såklart oerhört viktigt för det slutliga resultatet. Nu känner Dalen vittringen och det kan räcka långt.

Tre svagheter

 1. Målskyttet

Hade det inte varit för den gedigna defensiven hade Dalen hamnat bra mycket längre ner i tabellen för någon målmaskin, det är man inte. Till i år har man tappat viktige Alexander Bodén men ersatt med poängmakare som Flühmann, Scalvinoni och Patrik Rokka men huruvida de lyckas i Dalentröjan är ännu osäkert. 119 mål är inte bra nog för en guldkandidat. Dalen skjuter både för lite och för dåligt. Det sämsta slutspelslaget förra säsongen när det kommer till skotteffektivitet, och bara Helsingborg sköt färre skott på mål i genomsnitt än Dalen av lagen som tog sig till slutspel.

 1. Oförmågan att föra matcher

Dalen är ett utpräglat defensivt lag och är inte lika självklara som övriga topplag när det kommer till att föra matcherna och diktera villkoren. Nu när man förfogar över den offensiva arsenal man gör kommer man vilja utnyttja denna men riskerar därmed att bli ett ambivalent lagbygge där man går ifrån den trygghet man haft i sitt spel. Eller så bromsar man offensiva monster som de båda nya Schweiziska landslagsmännen.

 1. Bortaspelet

De kanske beror på långa resor men Dalen har faktiskt minus-statistik på bortaplan. Med ynkliga 52 mål var man det målsnålaste slutspelslaget på bortaplan och med 16 poäng nästan hälften så bra som Falun med 31. Förlustmatcherna 4-10 mot Mullsjö och 4-12 mot Växjö sved rejält. Om Dalen siktar högt är ett bättre facit utanför Umeå Energi Arena ett måste.

Tre frågor

 1. Hur kommer schweizarna att acklimatisera sig till SSL?
 2. Håller Dalen för ett ökat favorittryck?
 3. Är Parsjö-Tegner verkligen så bra som han var förra säsongen?

I bästa fall

Dalen har gjort en häftig silly season och går enligt egen utsago för guld. Med en bredare bredd och en spetsigare spets än förra året är målet inte alls orimligt. Defensiven från förra säsongen sitter fortfarande kvar men har nu kompletterats med en mångfacetterad offensiv där en mängd spännande spelare vet vart målet står, inte minst de schweiziska nyförvärven. Dalen kan gå hela vägen i år. Man kanske inte vinner serien men i slutspelet vill ingen möta Dalen!

I värsta fall

Dalen pallar inte att leva upp till sina egna högt ställda förväntningar och vill lite för mycket vilket gör att man går ifrån den struktur man så noggrant byggde upp under fjolårssäsongen. På grund av detta tappar man mark mot toppen och ingen är riktigt där och tar tag i det. Det är inte så att man på riktigt riskerar att missa slutspel men spelet är långt ifrån det som både vi åskådare och Dalenspelarna själva hade hoppats.

Stjärnan

Måns Parsjö-Tegnér. Visst finns det fler stjärnor i Dalens trupp men det är ingen som axlar manteln så självklart som Månstret. Hela hans existens andas superprofil. Var förra säsongens kanske största utropstecken i SSL och en stor anledning att Dalen släppte in näst minst mål i hela serien. Med en vinnarskalle som hans och en VM-plats på spel finns det ingen anledning att tro att denna säsong kommer vara sämre. En profil, rakt igenom.

Samtliga artiklar i SSL Preview 2016

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar