SSL-Herr

SSL Preview: Pixbo Wallenstam IBK

Det går inte att komma ifrån Pixbos slutspelsfacit de senaste åren. Ut i kvarten, ut i kvarten, ut i semin, ut i semin, ut i semin, ut i kvarten. En oerhörd jämnhet men i slutspelet har man inte dragit längsta strået på länge. Det är såklart ingen slump. Frågan är inte om Pixbo kommer gå till slutspel i år igen utan hur det kommer att se ut när man väl är där. Ett tredje raka uttåg i kvartsfinalen går inte att bortförklara. Räkna med ett revanschsuget Pixbo som dock har tappat nyttiga spelare men fyllt på med en trojka Granlospelare och ett gäng spännande juniorer med Albin Thurén i spetsen.

Huvudtränare: Per Tjusberg
Placering förra säsongen: 1, ut i kvartsfinal
Viktiga nyförvärv: Adam Persson, Max Wahlgren, Anton Eriksson
Kännbara förluster: Emil Julkunen, Oskar Henriksson, Viktor Selindh
Genombrottet: Mikael Harrysson

Förra säsongen

Pixbos enorma stabilitet under grundserien gav en plats i Champions Cup

Pixbos enorma stabilitet under grundserien gav en plats i Champions Cup

Pixbo toppade tabellen 14 omgångar, och ledde serien från omgång 11 till 26 med undantag för två omgångar då Falun lånade förstaplatsen. Spelet lossnade väl aldrig riktigt men man vann ändå match efter match och hade ytterst få plumpar i protokollet. Det gjorde att man kunde säkra avancemang till Champions Cup som avgörs i Borås 30:e september till 2:a oktober i egenskap av seriesegrare.

Förstaplatsen gav också Pixbo chansen att välja kvartsfinalmotstånd först och valet föll på Linköping som man slagit i serien med 10-3 och 8-6. Pixbo fick dock problem i kvartsfinalen med Linköpings tighta försvar och Martin Karlsson och Christian Mattsson. Pixbo fick semester redan efter kvartsfinal fem, efter sin tredje raka hemmaförlust.

 • 19 vinster, 2 oavgjorda varav 1 vinster i förlängning, 5 förluster.
 • 60 poäng
 • Gjorda mål: 172 (Näst bäst i SSL 15/16)
 • Insläppta mål: 116 (4)
 • Powerplay: 46 % (3)
 • Boxplay: 56 % (10)
 • Skottövertag: 51,9 % (6)

Martin Östholm vann Pixbos interna poängliga med sina 44 poäng (25+19) före Patrik Malmström på 41 (21+20). Rutinerade Daniel Calebsson kom på tredje plats med 35 poäng (15+20).

Tre styrkor

 1. Hoten från backplats

Östholm är såklart den första som kommer på tal med sitt abnormt hårda och vältajmade skott och genombrottskraft. Jens Milesson kan lossa bössan från alla håll och kanter och gör även han en hel del mål. Men utöver dessa finns en Tim Wiklund som visat att han också har offensiva kvaliteter när han inte längre spelar med Östholm och en Jesper Andréasson som också gillar att skjuta från håll. Pixbos backar gjorde sammanlagt 60 mål förra säsongen. Imponerande.

 1. Spelarna bakom stjärnorna

Pixbos spets är, bortsett Östholm, kanske inte lika skräckinjagande som övriga topplag. Däremot förfogar man över ett mycket homogent lag med tydlig struktur där ingen faller ur ramen. Harrysson, Lindh, Andréasson är kanske inte namn som klingar bekant hos alla, men i Pixbo har de en viktig roll att spela.

 1. Tyngden i anfallsspelet

Pixbo är en maskin som med ett stort bollinnehav maler ner sina motståndare och straffar dem obönhörligt för ett misstag. Det kan se ut som att man inte kommer någonstans för att sedan slå tre långa direktpassningar, ett instick och sedan öppet mål. Pixbo är tunga och explosiva, och hoten kommer från alla håll. Slappnar man av en sekund mot Pixbo blir det mål och de nöter ner sina motståndare. Detta märks inte minst på att Pixbo är det lag som oftast vänder ett underläge efter två perioder till seger efter full tid. Överlägset. De gjorde hela 72 mål sista 20 minuterna.

Tre svagheter

 1. Goa gubbar

Det märktes i kvartsfinalerna mot Helsingborg 14/15, det märktes i kvartsfinalerna mot Linköping 15/16. När det brinner var det ingen som var tillräckligt elak. Man hade ingen brottare som tog upp kampen med Kristoffer Fält eller Martin Karlsson trots att man har spelare som är brutalt vältränade som Tim Wiklund och Jesper Andréasson. Jens Milesson kan visserligen proppa någon spelare här och där men Pixbo som lag var för snälla runt eget straffområde. Nyförvärvet från Granlo, Anton Eriksson, har sagts besitta den där glöden. Återstår att se.

 1. Naiva

Pixbo har åkt ut i kvartsfinalen två år i rad efter att ha vunnit serien. När motståndarna har vridit om till slutspelsmentalitet har Pixbo gnuggat på med samma malande spel. Inte ens med kniven mot strupen verkade man inse vad som höll på att hända och man vägrade konsekvent att spela mer desperat. Pixbos spel som varit så vägvinnande under serielunken är inte alltid gångbart även när slutspelshornen vuxit ut och man hade inga överraskningar att kasta fram.

 1. Chanstagandet

Visst är Pixbo medvetna om vilka ytor som öppnas när man fyller på med spelare på det sätt man gör men när Pixbos anfallsspel inte riktigt klickar åker man på mängder med två-mot-ett-lägen och ibland rena frilägen. Starka kontringslag har ofta mycket att hämta mot Pixbo. Om man får låna bollen.

Tre frågetecken

 • Kommer publiken svika i år igen?
 • Har Pixbo några äss i rockärmen?
 • Var är 70-poängsvarianten av Malmström?

I bästa fall

När Pixbo har stäm är det få lag som kan hänga med. Med skottkraften i Östholm, Malmström och Milesson är Pixbo ett av de skottgladaste lagen i serien och definitivt ett av de mest lyckosamma. Dessutom har Linus Henriksson och Max Wahlgren hittat ett fint samarbete och öser in poäng. Duon Alessandro Agus och Mikael Harrysson får båda rejäla erkännanden och visar vilken bredd Pixbo har i offensiv zon. Där bak kommer nyförvärven Adam Persson och Anton Eriksson in fint i ett redan välstrukturerat försvar. Pixbo slåss återigen om seriesegern och går för guld. I år går det bättre.

I värsta fall

När Pixbo är dåliga går det långsamt och man verkar aldrig riktigt hota utan nöja sig med att spela längs sargerna. Saknaden efter Emil Julkunens instick märks tydligt, både i spel fem mot fem och i powerplay och Wahlgren blir aldrig den där naturliga ersättaren. Flera av lagen har hittat nycklarna som låser upp Pixbo efter de senaste årens slutspel vilket medför att Pixbo hamnar utanför topp 4 och blir avhängda i titelracet förhållandevis tidigt. I slutspelet väntar en nervös kvartsfinalserie.

Stjärnan

Martin Östholm. Med Patrik Malmströms lite halvljumma form den senaste säsongen är det Östholm som är den klarast lysande stjärnan i Pixbo. Han har allt en offensiv back ska ha. Helt fenomenal på att bryta fram längs en kant och oerhört explosiv i steget. Sedan har han ju det där skottet också. Poängbäst i Pixbo förra året. Och då missade han en femtedel av säsongen.

Samtliga artiklar i SSL Preview 2016

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar