SSL-Herr

SSL Preview: Växjö IBK

Växjö har verkligen etablerat sig i SSL som en hårt satsande förening med höga ambitioner. En förening som satsar långsiktigt. Man har de senaste säsongerna haft en ganska hög spelaromsättning men trots att man förlorat tongivande spelare ett par säsonger i rad har man alltid lyckats värva rätt och få övriga att lyfta sig med det ökade ansvaret. Det finns inte mycket som tyder på att det skulle vara annorlunda till denna säsong och det finns många spännande spelare att hålla ögonen på.

Huvudtränare: Niklas Nordén
Placering förra säsongen: 4, ut i kvartsfinal
Viktiga nyförvärv: Jesper Sankell, Karl-Johan Ahlroth, Eddie Granberg
Kännbara förluster: Eric Roos, Simon Ohlsson, Oliver Uhrberg
Genombrottet: Eddie Granberg

Förra säsongen

Växjö kom starkt mot slutet efter en tyngre start

Växjö kom starkt mot slutet efter en tyngre start

Växjö gjorde egentligen en ganska svajig säsong förra året. Efter en poängmässigt mycket svag start placerade sig Växjö näst sist efter sex omgångar. Då hade man visserligen mött Falun, Pixbo och Storvreta, men också förluster mot Karlstad och Helsingborg. Därefter steg dock formen och man klättrade upp över slutspelsstrecket strax därpå, för att stanna. Lika svag som inledningen var, lika stark var avslutningen. De sista fem omgångarna tog man 14 poäng och kunde med det klättra upp till en imponerande fjärdeplats.

I egenskap av fjärdeplacering fick Växjö se övriga lag lämna kvar femteplacerade Dalen. Ume-laget blev en för svår nöt att knäcka och Växjö förlorade fyra raka matcher där samtliga matcher avgjordes med ytterst små marginaler, där tre gick till övertid.

 • 13 vinster, 6 oavgjorda varav 1 vinster i förlängning, 7 förluster.
 • 39 poäng
 • Gjorda mål: 156 (Tredje plats i SSL 15/16)
 • Insläppta mål: 120 (5)
 • Powerplay: 35 % effektivitet i powerplay (9)
 • Boxplay: 64 % dödade boxplay (4)
 • Skottövertag: 50,3 % (7)

André Andersson stod för en magisk säsong och gjorde hela 54 poäng (27+27) för en tredjeplats i den totala poängligan. Valdemar Alroth hade också en bra säsong med 32 poäng (22+16) och kom med det före Filip Kjellsson som gjorde 32 poäng (13+19).

Tre styrkor

 1. Det effektiva kontringsspelet

Är Växjö ett av SSLs bästa kontringslag? Mycket troligt. Med spelare som Manuel Engel, Niklas Ramirez, Markus Jonsson och Filip Kjellsson finns det högkalibriga kontringsspelare i truppen och man är bekväma med att låta motståndarna ha mycket boll, utan att för den sakens skull bli passiva i sitt försvar.

 1. Växjös ljusa framtid

Titta på åldern och du inser att många av Växjös framträdande spelare är födda 93-95. Jonsson och Andersson har redan debuterat i A-landslaget medan Ramirez och Valdemar Alroth och Ludwig Persson är med i den talanggrupp som skapats för att minska glappet mellan U19-landslag och A-landslag. Nordén har varit i klubben sedan avancemanget 2013 och har sedan dess satsat långsiktigt. Det börjar nu bära frukt.

 1. Säkert på Fortnox

Växjö trivs hemma på fortet. Det var bara Pixbo Wallenstam som tog fler poäng på hemmaplan än vad Växjö gjorde förra året. Växjö slog också alla utom Pixbo Wallenstam när det kommer till målskillnad och kom alltså före både Falun och Storvreta. Bara Pixbo Wallenstam, Falun och Helsingborg tog med sig alla tre poängen hem. En oerhörd trygghet.

Tre svagheter

 1. Backomsättningen

Växjö har inför denna säsong förlorat fyra backar, bland dem Eric Roos och Simon Ohlsson som varit högst delaktiga i att mejsla fram Växjö som ett otroligt fysiskt spelande lag. Nu tappar man oundvikligen lite av den kulturen även om lillebror Roos med motståndarmått mätt säkert kommer räcka och bli över. Den stora frågan blir istället hur man klarar att slussa in tre nya backar i SSL.

 1. André Anderssons skada

I kvartsfinal 3 gick Anderssons korsband av och han kommer förmodligen missa större delen av denna säsong. Värvningen av Jesper Sankell var otroligt viktig men det är inte självklart att han kommer att leverera från första stund. Oavsett är det ett avbräck för Växjö som tappar en av seriens poängstarkaste spelare, inte minst i powerplay.

 1. Jämnheten

När Växjö spelar som bäst rår dem på vilket lag som helst. Problemet har varit att hålla den nivån flera matcher i rad vilket är en av de större skillnaderna mot den absoluta toppen. Med jämna mellanrum har Växjö gjort en riktig skitmatch bara för att i nästa omgång nästan spika igen mot ett etablerat topplag. Kanske kommer med en ungdomlig trupp, men för att utmana lagen ovanför i tabellen krävs en jämnare nivå.

Tre frågetecken

 1. Håller Filip Kjellsson sig skadefri i år?
 2. När tar Växjö klivet upp och utmanar toppen på riktigt?
 3. Vem axlar manteln efter Anderrsson

I bästa fall

Det är mycket som går bra för Växjö. Sankell är precis lika vass som senast han var i Växjö och tillsammans med Valdemar Alroth tävlar dem högt upp i skytteligan. Eero Kosonen är seriens bästa målvakt och Engel blir seriens mest underskattade spelare. Kjellsson är som Kjellsson är mest; en vandrande innebandysymfoni. Växjöpubliken får njuta av många publikfriande mål i år också. Dessutom kommer André Andersson tillbaka lagom till slutspel och även om han är långt ifrån högform visar han klass och är starkt bidragande till att Växjö tar föreningens första brons.

I värsta fall

Trenden i SSL går mot att lagen inte vill ha bollen, spelar med lågt försvarsspel och låter inte Växjö komma till sin rätt. Man får problem att låsa upp lågt liggande försvar utan André Andersson och de förmodade ersättarna hamnar lite ur form och målen kommer inte lika enkelt som tidigare. Försvarsspelet hackar lite och Växjö verkar domna lite. I ett mycket jämnt mittenskikt av tabellen missar Växjö slutspel.

Stjärnan

Filip Kjellsson. Visst, det finns ett antal spelare som skulle kunna få utmärkelsen. Roos, Kosonen, Andersson eller Valdemar Alroth. Och visst, Kjellsson är kanske inte lika bra nu som han varit tidigare. Men Kjellsson är en innebandykonstnär utan motsvarighet och motståndarnas anfallszon är hans canvas. Med vassa diagonaler och en lekfullt magisk touch målar han tavlor som är helt unika. När Kjellsson är som bäst finns det ingen mer sevärd spelare någonstans.

Samtliga artiklar i SSL Preview 2016

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar