Övrigt

Jag dömer så länge jag är lättränad

2015/16 års bästa domarpar Håkan Söderman och Glenn Boström har nu lagt försäsongen bakom sig och är väl förberedda för årets säsong som innefattar SSL herr, men också förhoppningsvis både SM final och VM. - Vårt mål är att döma SM-finalen och bli uttagna till VM, säger Håkan Söderman, årets domare 2015/2016.

Med god rutin som domare är Håkan Söderman och Glenn Boström vana att förbereda sig inför en ny säsong i hallarna. Men i år gör de det med titeln årets domare i ryggen.
– Det är kul att få en sådan titel. Ett klart bevis på att allt arbete vi har lagt ner under alla år är uppskattat och fungerar. En fantastiskt rolig utmärkelse att få säger Håkan Söderman

 

Hur har ni förberett er under årets säsong?
– Vi har ju viss problematik eftersom vi bor i olika städer. Vi har förberett oss med individuell kondition och styrketräning samt i år även lyckas döma ganska många matcher tillsammans. Vi dömde Sibylla Cup och fick känna på tempo redan under försäsongen.

 

Vad har ni för förväntningar på årets säsong?
– Vårt mål är att döma SM-finalen och att bli uttagna att döma VM. Det blir fullt upp i år eftersom vi har fler matcher i serien, Champions Cup och förhoppningsvis även VM. Men jag tycker det är kul!

 

Du har ju lång erfarenhet, hur länge ska du fortsätta döma?
– Jag ser inget direkt slut i nuläget utan kommer fortsätta länge jag känner mig lätttränad och motiverad. Jag har ju gott om rutin och ser alltid fram emot att köra igång en ny säsong.

 

Inför varje säsong får domarna nya direktiv efter regler och tolkningar att hålla extra koll på.
– Vi tittar extra på de direktiven och har det bakhuvudet när vi dömer vilket kan innebära att vi håller kvar blicken där det kan uppstå situationer. Framförallt är detta viktigt för att hela domargruppen ska vara så lika som möjligt i sina bedömningar.
Nytt för årets säsong är möjligheten till videogranskning som kan användas för att granska uppkomna situationer i efterhand. Läs mer om den här. Vad tror du om videogranskningen?
– Jag tycker att det är en jättebra möjlighet att använda för att få slut på diskussioner och oklarheter. Tidigare år har det varit mycket hit och dig så förhoppningsvis blir det ordning och reda på torpet även om det inte är något vi tänker på.

 

Något du vill passa på att förmedla?
– Jag skulle vilja önska alla mina domarekollegor ute i landet, oavsett serie ett stort lycka till med en ny säsong. För vår del börjar den med Växjö-Helsingborg ikväll.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar