SSL-Herr

SSL Preview: Team Thorengruppen

Det har tagit några försök men förra säsongen tog Team Thorengruppen steget upp till Svenska Superligan för första gången i klubbens historia. Det är inte samma sak som att man saknar rutin från SSL då spelarna tidigare huserat i Dalen, Umeå City och Täby för att nämna några. Ingen tror på Thorengruppen, precis som vanligt med nykomlingar, och man har allt att vinna i varje match man spelar. Det saknas däremot inte intressanta spelare och nyförvärven har inducerat lite flärd i en stark allsvensk trupp.

Huvudtränare: Thomas Hugosson Wallgren
Placering förra säsongen: 1 Allsvenskan Norra
Viktiga nyförvärv: Daniel Hernandez, Mathias Hagert, Adam Kimström
Kännbara förluster: Peter Reinholdt, Christian Larsson
Genombrottet: Daniel Hernandez

Förra säsongen

Överlägsen serieseger för Thorengruppen. Så säkert det kan bli.

Överlägsen serieseger för Thorengruppen. Så säkert det kan bli.

Efter att ha varit nära att gå upp till SSL ett flertal gånger var det förra året äntligen Thorengruppens tur. Man gjorde en otroligt stabil säsong och tappade inte en enda poäng på hemmaplan. Västerås, Djurgården och Järfälla var de enda som fick med sig tre poäng mot Thorengruppen, och då såklart när matchen spelades lite längre söderut. Vinstmarginalen blev till slut hela åtta poäng ner till Djurgården och Thorengruppen fick välja vilket motstånd man skulle få i Play-Off 1. Valet föll på Salems IF.

Thorengruppen nollade Salem, 6-0, och skulle göra processen kort med det unga laget även i match två. Men Salem sprattlade till och tvingade fram en förlängning men väl där var Thorengruppen för starka och tog sig därmed vidare till Play-Off 2 där motståndet överraskande nog blev Wibax-Piteå. Piteå chockade alla genom att vinna första matchen med 7-3. Men Thorengruppen hade bestämt sig och kunde vinna båda sina hemmamatcher för att ta laget till SSL för första gången i lagets historia.

 • 16 vinster, 3 oavgjorda varav 2 vinster i förlängning, 3 förluster.
 • 53 poäng
 • Gjorda mål: 172 (bäst i Allsvenskan Norra 15/16)
 • Insläppta mål: 118 (1)
 • Powerplay: 41 % (7)
 • Boxplay: 55 % (8)
 • Skottövertag: 54,3 % (2)

Peter Reinholdt gjorde sin vana trogen mycket poäng och var instrumental för Thorengruppens avancemang med sina 48 poäng (32+16). Även Jakob Arvidsson med 41 (15+26) och Wiktor Johannesson på 38 poäng (26+12) bjöd på fina siffror i  ett lag som spred ut sina poäng bland många.

Tre styrkor

 1. Gedigen och erfaren backbesättning

Adam Berglund, Mathias Hagert och tjeckiske landslagsbacken Jakub Hubálek är tre av spelarna i Thorengruppens backbesättning som sätter lite färg på ett annars homogent och starkt kollektiv. Thorengruppen lägger stor vikt vid defensiven och kommer inte vika ner sig i första taget.

 1. Hemmastarka

Tappade en enda poäng på hemmaplan förra säsongen då man vann i förlängning mot Strängnäs. Den matchen spelades för övrigt i IKSU Sportcenter istället för Umeå Energi Arena där man normalt huserar. Hemma är man trygga och starka och gjorde mål på mer än vart fjärde skott på mål.

 1. Extremt låga förväntningar

Det är inte många utomstående som inte tror att Thorengruppen är ett av lagen som åker ur SSL i år. Givetvis är det en bra sak för Thorengruppen. Nu kan man operera lite under radarn och man är svårscoutade inför säsongsinledningen.

Tre svagheter

 1. Tappet av Reinholdt

När Thorengruppen vunnit kvalet deklarerade lagets poängkung Peter Reinholdt att han inte ämnade följa med laget upp till SSL. Laget förlorade förutom sin bästa målskytt även oerhört viktig SSL-rutin. Att förlora en sådan spelare är såklart allt annat än optimalt, se exempelvis Gävle och deras tapp av Simon Cederström ifjol. Där slutar för övrigt likheterna med Gävle.

 1. Special teams

Att Thorengruppen var värdiga segrare i Allsvenskan är det svårt att säga emot, men laget imponerade inte i varken numerärt underläge eller överläge. Nu när motståndet är två, tre eller fyra snäpp bättre gäller det verkligen att steppa upp. Detta särskilt som tvåan i den interna poängligan i powerplay, Reinholdt, har försvunnit. Hernandez och Kimström lär få chansen i spelformen. Kan de höja snittet?

 1. Omställningen

Det kanske svåraste momentet för en nykomling är att på samma gång hålla fast vid lagets själ som man måste skriva om hela boken för hur man gör saker och ting. Att styra och föra matcher är Thorengruppen uppenbart skickliga på, men hur blir det när man möter världsstjärnor och inte får låna bollen?

Tre frågetecken

 1. Hur står sig Thorengruppens försvar mot SSL-stjärnorna?
 2. Vilka blir Thorengruppens måstematcher?
 3. Vem gör målen nu när Reinholdt lämnat?

I bästa fall

SSL-rutinen i truppen är guld värd och i de tighta matcherna runt streckstriden kliver lagets ledare fram och visar vägen. Hernandez och Kimström plockar upp Reinholdts fana och med hjälp av en tajt defensiv vinner han poäng åt laget. Det starka hemmaspelet håller i sig även i SSL och Thorengruppen blir en jobbig motståndare för alla uppe i Umeå. Laget säkrar nytt kontrakt innan sista omgången.

I värsta fall

Det blir en chock för Thorengruppen. En dundersmäll borta mot Karlstad i första omgången blir svår att skaka av sig och trots att man nästan är där är man bara nästan där. Oturen med lottningen att förmodade bottenkollegorna AIK och Sirius fick fördelen med dubbla hemmamatcher blir tungan på vågen. Thorengruppen kommer sist och blir ännu ett bevis på att det krävs något alldeles speciellt för att en nykomling ska klara sig kvar.

Stjärnan

Daniel Hernandez. I ett lag som Thorengruppen behövs en spelare som Hernandez. En irrationell spelartyp som vet vart målet står och som dessutom fick viktig SSL-rutin med Mullsjö ifjol. Kommer sannolikt vara Thorengruppens poängligavinnare när säsongen summeras och ha ögonen på sig från större klubbar.

Samtliga artiklar i SSL Preview 2016

Joel Milesson

Smålänning i exil bosatt i Värmland med förkärlek för polsk dödsmetall, asiatisk mat och svenska fjäll. Tvärkulturell übernörd med för många intressen.

Twitter: @Joel_Milesson

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar