Linköping IBK

Nya viktiga poäng för Linköping

En tydlig och väl fungerande gameplan för Linköping i bortamatchen mot Växjö resulterade i seger med 4-2 och 3 nya viktiga poäng.

Många tomma stolar i Fortnox Arena när hemmalaget Växjö välkomna Linköping. Ett Linköping i stort behov av ytterligare poäng för att nå upp till målsättningen att sluta i toppen av SSL.

Matchen inleddes med ett lågt ställt 2-1-2 försvar hos bortalaget mot ett 2-2-1 med en aktiv styrande spets hos Niklas Nordens Växjö. Ett avvaktande spel där det dröjde flera minuter innan första farliga avslutet från något av lagen. 0-1 kom efter 6:32 då Christian Mattson vänder upp i offensivt vänsterhörn och serverar Martin Karlsson på bortre stolpen. Växjös första riktigt farliga läge skapas av Jesper Sankell som tar fart och är sånär att sitta dit kvitteringen efter 9 minuter. Strax därefter drabbas Linköping av en korrekt dömd utvisning för låsning och Växjö ges läge i powerplay vilket Filip Kjellsson utnyttjar då han med en riktigt delikatesspassning hittar fram Ludwig Persson som enkelt kan lägga in kvitteringen. Martin Karlsson är också påpasslig framme och gör sitt andra mål i matchen på ett skott utifrån. 1-2 till Linköping som verkar följa sin spelplan med två femmor om drar ner på tempo och rullar enkla alternativ.

Andra perioden inleds av ett piggare Växjö som försöker sätta högre fart på både ben och boll vilket gör att laget skapar flera lägen. Om Växjö vill dra upp tempot så drar Linköping ner det varje gång laget får bollen. Trots det skapar hemmalaget flera chanser vilka Henrik Quist i motar. En period där Växjö rättvist skulle gjort 2-3 mål. Ett mål blev det och det var Valdemar Ahlroth som gör det när han prickskjuter in kvitteringen. En kvittering som höll sig i dryga 3 minuter innan Linköping sticker upp på en kontring.

Tredje perioden blev böljande med mer kamp och snabba spelvändningar vilket gynnar Växjös spelidé. Laget skapar flera farliga chanser och för Linköpings del handlar det framförallt att sätta stopp och etablera spel där bollen vinns. Förstafemman i Linköping med Mattsson, Karlsson, Tomasik, Karlsson, Björk tog stort ansvar och håller emot bra på ett högt pressande Växjö. De lyckas skapa andrum och spel i offensiv zon och det är också genom förstafemmans Martin Karlson som ledningen utökas efter en vunnen duell mot Johan Roos där Martin vänder in och utökar till 2-4 efter 15:38 i den tredje perioden. I samband med målet tar Niklas Nordén timeout och satsar allt framåt. Växjö tar ut målvakten och slår på fullt ställ offensivt. En satsning som blev massiv med mängder med farliga avslut och ett desperat försvarande Linköping. Något mål blev det dock inte för hemmalaget även om de är förtjänta av det med tanke på skapade chanser utan istället görs 2-5 i öppen kasse av Linköpings Joel Dagmar. 3 nya viktiga poäng för Linköping.