Allsvenskan

Djurgården har värvat för SSL-kval

Djurgården fortsätter att ligga i toppen av Allsvenskan norra även den här säsongen och fortsätter laget att spela som det gjort på de första 8 omgångarna väntar SSL-kval i vår. Denna gång är laget än mer förberett än de senaste åren. - Vi har med omtanke värvat in spelare som ska vara redo för ett kval, säger tränare Mikael Öhman.

Djurgårdens IBS har kvalat till SSL två raka säsonger och har även i år inlett säsongen i allsvenskan norra starkt och placerar sig på en andraplats i tabellen efter Piteålaget Wibax Patriots. Ett Djurgården som leds av den rutinerade tränaren Mikael Öhman tillsammans med assisterande tränaren Stefan Norling har en del nya spelare i år.

Hur skulle du beskriva ert lag?

– Vi har en fantastisk trupp. På ett sätt har vi haft en stor omsättning på spelare en ändå inte. Idag är vi 20 spelare totalt vilket känns kanon. Vi har värvat med omtanke och spelare som ska vara redo för ett kval. Vi har sett att det är lagen med en högre snittålder som klarar kvalen och det har vi haft i åtanke när vi värvat. Man kan inte kräva av unga spelare att klara av pressen i ett kval, säger Djurgårdens tränare Mikael Öhman till ibnytt.se
Med den truppen gissar jag att målsättningen mot nytt SSL-kval är satt?

– Det är jättelångt dit och allt kan ju hända. Vi har väldigt många spelare som SSL-rutin i truppen nu som vet vad som krävs. Sen är det om vi får ihop det lagmässigt. Kvalen är ju något helt annat än seriespel. Bara tippa på Gävle t ex som bara vann 2 matcher i SSL. Karlstad och Höllviken är exempel som har gjort det väldigt bra. Men för att ta steget så är det viktigt att veta vad som krävs i SSL. Det är ju stor skillnad mot Allsvenskan och en annan typ av innebandy, inte lika fröjdig och på ett sätt inte lika rolig. Vi fick känna på lite SSL-spel mot Granlo och deras tränare Magnus Svensson, där blir det mer som en schackmatch oss tränare emellan.

Hur har ni förberett er för ett eventuellt SSL-kval? 

– Vi har målsättningen att gå till kvalet och ha en så bra trupp som möjligt för det. Vi har varit där i två år i rad nu och i år vill vi lyckas. Vi har ett fantastiskt lag och många spelare är distriktlagsspelare 89-92 som jag tränat där. Spelarna är ju värvade via kontakter och lyckligtvis får jag träna de igen. Det är på så sätt enklare att veta hur man ska agera mot en spelare som jag tränat förr och hur man ska ge instruktioner. Jag tror på gruppen och på ledarstaben och med Stefan Norlings rutin som spelare har vi också rutinen i hur det är att vara i de avgörande matcherna och vad som krävs där.

Tränar ni redan nu för ett SSL-kval? 

– Både ja och nej. Det handlar mycket om att ta tillvara på chanser och har att göra med ett längre perspektiv. Men vi över mycket på 6 mot 5 för att veta vad vi ska göra när vi behöver vända matcher. Det gäller att bli mer effektiva och att utveckla spelarna. Men jag är inte orolig med tanke på de spelarna vi har, bara vi själva vet vad vi kan och träningarna som vi har ger bättre motstånd än vissa matcher. Vi har väldigt bra kvalitet över 3 femmor att använda i ett eventuellt kval.

Djurgården har ju inlett säsongen bra. Vad är det som har stämt? 

– Vi har ett otroligt bra försvarsspel, det har verkligen varit jättebra. Sen måste vi göra lite mer mål. Vi valde inför säsongen att sätta ihop tre jämna femmor istället för en superfemma. Vi har ju spelat med en sån som Thorsson i tredjefemman och han är ju en riktigt bra back.

Ser vi på serien i sin helhet. Vilka har överraskat? 

– Jag tycker att Piteå har överraskat i att de fortsätter med sitt fina spel och resultat. Att de har styrkan att kunna fortsätta med samma idé trots en del tapp är imponerande. Granlo är ingen överraskning, de ska vara däruppe. Strängnäs trodde jag skulle vara högre upp i tabellen men de har en för tunn trupp för det. Det blir skralt när förstafemman inte levererar. Täby har också överraskat positivt. De kan vinna med 15-2 och förlora med 15-2 och har en vana att vara lite vilda.

– Nu börjar serien staka ut sig och det är jämt under topplagen. Det känns som att det är en bra nivå på allsvenskan norra i år. Hudik/Björkbergs powerplay var bland de värsta jag sätt så bra. Det finns inga matcher att bara att åka och hämta poäng och det känns som att vi i Djurgården alltid får tuffa matcher vilket är bra förberedelser för ett eventuellt kval. De räcker inte att bara ställa in ena skon utan vi måste göra jobbet.

Om vi blickar framåt vad väntar resten av säsongen för att lyckas ta er till kvalet? 

– Först så är det uppehållet nu där vi försöker träna lite hårdare. Vi hade en bra försäsong och är bra tränade. Jag kan tycka att vi kan träna ännu hårdare men vår fystränare brukar få påminna mig om att det är människor och inte maskiner som tränar. Sen har vi ett DM i Stockholm mot anrika Balrog där vi hoppas få till en häftig match. På lång sikt efter nyår så är den sociala biten klar i truppen och vi kan spetsa till målsättning och coachning lite hårdare.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar