Pixbo Wallenstam IBK

Växjö firar jul som serieledare

Sista matchen inför jul där vinnaren mellan Växjö och Pixbo skulle kunna gå på julledighet som serieledare. En toppmatch som blev så jämn som tabelläget visar.

Toppmatch avslutar SSL där vinnaren mellan Växjö och Pixbo går på julledighet som serieledare. Ett Växjö utan avstängda Jesper Sankell men med André Andersson tillbaka efter skada. I Pixbo ser vi landslagsbacken Martin Östholm starta som forward för andra matchen i rad. Båda lagen kommer dessutom från knappa förluster i helgen.

Den första perioden inleds med mål av Valdemar Ahlroth redan i den andra minuten från höga slottet. 1-1 görs strax därefter då Kasper Hydén förvaltar en utstuds på bästa sätt och prickskjuter in kvitteringen bakom världsmästare Koosonen. Försvarsmässigt stället Växjö upp med en lägre 2-2-1 spel vilket ger Pixbo gott om tid att förvalta bollen och i lugn och ro hitta uppspel och tryck på Växjös planhalva. Pixbo förstafemma med både Milesson och Östholm som skyttar på högerkanten är ett farligt hot. Perioden avslutas med en utvisning för Pixbos Max Wahlgren.

– Vi blir lite låga mot Pixbo. De får styra och ställa lite mer än vad som jag tänkt. Nu har vi powerplay och det fanns intentioner redan innan perioden tog slut att vi kan hitta de ytor vi vill åt. Jag tror vi gör ett mål i början på andra, sa Niklas Nordén efter den första perioden.

Högre försvarande Växjö

Tränare Niklas Nordén hade rätt. Redan efter 22 sekunder in i den andra perioden återtar Växjö ledningen när comebackande André Andersson fint serverar Markus Jonsson. Vi fick se ett högre försvarande 2-2-1 försvar av Växjö som helt klart lyckas störa Pixbo mer i sina uppspel och Växjö är helt klart mer med i matchen i den andra perioden. Lagen fortsätter följas åt i målskyttet och 13:52 är det Pixbo som kvitterar efter ett snabbt slaget frislag upp till Jesper Andreasson. I den 17:e minuten bjuds publiken i FortNox Arena på två riktigt fina mål. Först ut är Karl-Johan Ahlroth som tar in bollen i hooken och prickskjuter in 3-2. Bara 32 sekunder senare är det Pixbos Linus Andersson som trampar vänsterkanten upp och lättar in bollen i bortre tak, såg enkelt ut men mycket svårt att göra i den höga farten. 3-3 efter två perioder och det är fortsatt en jämn toppmatch.

Intensiteten höjdes i tredje

Målrik start på den tredje perioden där intensiteten höjs och matchbilden blir mer svängig än tidigare. Pixbo tar tag i det direkt genom Martin Ojaniemi. Växjö och Karl-Johan Ahlroth svarar bara dryga minuten senare när han själv trampar längs högerkanten och säkert sätter 4-4. Ny ledning för Växjö 5-4 när det slarvas framför Pixbo mål och Ludvig Persson kan stöta in bollen. Persson som firades innan matchen för sina 100 matcher i Viperströjan. Lagen skulle fortsätta följas åt i slutet av matchen. Daniel Calebsson kvitterar och 5-5 står sig tredje perioden ut där inget av lagen vill bjuda motståndarna på ett avgörande.
Förlängning

Växjö har flera riktigt fina chanser att ta sista poängen och tillslut avgör Magnus Jansson.  Slutresultat 6-5 efter förlängning.