Foto: Jonathan Rudman
Landslag

Mikael Hill om truppen, testandet av spelare och spelsystem

Lång intervju med förbundskapten Mikael Hill om de första trupperna, testandet av spelare och tankar kring spelsystem. - Vi vill se spelare som kliver fram när det hettar i de här matcherna som spelas nu, säger Hill bland mycket annat när vi träffar honom i Nyhemshallen.

I torsdags tog förbundskapten Mikael Hill ut sin första landslagstrupp till sommarens The World Games. Innan World Games ska även en landslagstrupp till Euro Floorball Tour tas ut och vi på ibnytt.se passade på att träffa Hill innan fredagens kvartsfinal mellan Mullsjö och Linköping. Förfrågan om intervju gjordes sent på torsdagskvällen och trots en inbokad middag under fredagskvällen tog sig Hill tid att ses. Öppenheten och en nära kontakt med media är tydligt prioriterat av den nya förbundskaptenen. Men innan dess var vi på Jönköping IKs kansli och redan där träffade vi en person i familjen Hill. Nämligen Mikaels mamma Louise Hill som lät att hälsa vidare att jag skulle hälsa till Micke att hon skulle baka bullar under lördagen. Något Mikael senare konstaterade att han inte ätit upp de gamla i frysen ännu.

Men åter till intervjun med Hill och den första landslagstrupp på 4 målvakter och 17 utespelare som är en bruttotrupp inför sommaren World Games. En ny och annorlunda turnering för både Hill och landslaget.

– Det blir väldigt speciellt och en jäkligt viktig turnering för innebandyn. 3×15 matcher, bara 2 träningar osv. Men för min del passar det in perfekt. Ju fler skarpa lägen med matcher, att ta ut truppen och att vara med killarna desto bättre. Jag får se killarna i skarp miljö och sedan får jag stå i båset. Matchformen är ett frågetecken på tränaren.

Att ta ut en första trupp var en utmaning.

– För och främst var det ett bollande i hur många målvakter vi skulle ta med. Vi valde att ta ut 4 för att helgardera oss och kunna välja de mest aktuella. Tittar vi på de utespelarna vi plockat ut kommer erfarenheten vara oerhört viktig. Vi kommer bara ha två träningar inför mästerskapet och det är bara 12 spelare. Vi kommer inte kunna sätta speciellt mycket nytt utan få köra på det som redan finns. Då är erfarenhet viktigt. Jag skulle lyfta fram tre delar i den uttagningen. 1. Killar som känner varandra. 2. Spelat den här typen av matcher tidigare. 3. Klarar av att spela flera matcher på kort tid.

Efter den förlorade VM-finalen i december har det flaggats för en nystart för det svenska herrlandslaget. En ny förbundskapten och goda chanser att för nya spelare att slå sig in i truppen. Tre debutanter togs ut i bruttotruppen (Dalens målvakt Måns Parsjö Tegnér, Mullsjös Kim Ganevik och Växjös Ludwig Persson) och det kommer fortsätta att testas på några spelare. I valet av spelare finns det vissa delar om Hill och staben kollar extra på.

– Vi vill se spelare som kliver fram när det hettar till i de här matcherna som spelas nu. Det var väl ingen som var förvånad att Tobias Gustafsson var inblandade i båda sista målen i Linköpings viktiga match i onsdags. Det är sådana signaler vi tittar på, sen måste det inte var mål och assist, men att det är spelare som kliver fram när det avgörs. Du ser inte de killarna som fiskar på två femmor i grundserien och öser in mål kliva fram när det hettar till. Vi tittar på vad man kan bidra med i tung trafik. Förmågan att slå ut sin egna motståndare blir också mer och mer viktigt, framförallt på backsidan för att sätta igång spelet snabbt. Nu är vi där i slutspelet där vi verkligen kan hitta dessa spelare vilket är svårare att se i ligan.

Trots tre debutanter var första truppen fylld av erfarenhet och vi skulle kunna skriva den långa meritlistan. Men låt oss konstatera att erfarenhet har en betydande del.

– Du kommer inte med bara för att du har erfarenhet utan du måste vara i något form av slag. Men titta på en sådan spelare som Mattias Samuelsson som håller enormt hög nivå när han spelar. Han är den i vilket fall åldersmässigt som har mest erfarenhet. Samtidigt har han imponerat i det Storvreta som jag tycker imponerat mest i slutspelet. De kan kontrollera sin matchbild och där är han guld värd. Han kan döda tid, skapa tid, är ett offensivt hot och lägg då till erfarenheten på det. Han är jättevärdefull i landslaget.

Erfarenheten till trots. Innan World Games ska även EFT spelas och en ny landslagstrupp tas ut och det kan dyka upp nya namn även där.

– Jag tycker jag visade med första truppen att det kommer testas lite. Tre debutanter plus Markus Jonsson som inte spelat allt för mycket i landslaget. World Games ska ner till våra 12 bästa spelare, då räcker det inte med en halv säsong som varit extra bra i SSL. Det ska väl mycket till om debutanterna inte får chansen även i EFT för att visa upp sig. Vi måste veta hur de håller i internationella matcher, så truppen kommer i stora delar se ganska lik ut, men ja det kommer vara några nya namn också såklart.

Hur ser du på avvägningen av att testa spelare?

– Hur många som kommer testas är svårt att säga. Jag ser att vi behöver få in nytt blod på vissa positioner utan att gå in på det exakt vart. Men de bästa spelarna spelar och så länge det inte finns 3-4 högerforwards som är bättre än Kim Nilsson så spelar han, även om han återfinns i Allsvenskan. Sen är det enorm konkurrens på vissa situationer. Det handlar om att göra ett bra jobb hemma i ligan, göra en bra försäsong och ta chanserna i Finnkampen och EFT till hösten för att vara aktuella till VM-kvalet i februari.

Truppen uttagen, en assisterande tränare klar i Andreas Lundmark och även Karl-Johan Iraeus klar som team- och playermanager. Nu undrar vi hur spelsystemet ska se ut?

– Det har inte varit prio men jag har en bild i huvudet hur jag vill att det ska se ut. Det är inte färdigt och kommer inte vara färdigt till EFT eller World Games. Då får vi snickra ihop med det lag vi har och sätta enkla direktiv. Det är första under hösten när vi kan träna tillsammans som vi kan bygga på spelsystemet. Men kort handlar det om att jag vill ha tre växlar, ett lågt försvar, ett semihögt och ett fullplanspress om vi ska prata försvarsspel. Vi kommer inte krångla till det början. Men tittar vi på killarna i landslaget så finna ju ett enormt driv och det känns som att SSL inte är tillräcklig utmaning. De vill ha mer. Det ser jag fram emot att jobba med. Men i börjar komma vi inte krångla till det.

Hur ser ditt ledarskap i kring involvering av truppen i formandet av spelsystem?

– Jag kommer presentera ganska enkla saker och några förslag på uppspel. Sen kommer vi jobba mycket med formationer på plats nu i inledningen. På lång sikt så kommer det finnas en manual men jag tror definitivt att spelarna kommer ha mycket att säga till om. Det finns inget självändamål i att jag ska stå i fören och säga såhär gör vi. Snarare tvärtom att om ledare och spelar kan komma in med bra förslag så växer gruppen av att det finns en möjlighet att påverka. Men framförallt när spelet kanske inte stämmer kommer vi ha stor nytta av en liggande struktur i botten att falla tillbaka på, avslutar Hill innan vi båda går ut i publiken i Nyhemshallen och går inte många meter innan Hill fastnar vid en Mullsjösupporter. Säkerligen för att diskutera kvällens match.

SE OCKSÅ: Kasper Hedlunds ord om nya förbundskaptenen

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar