Foto: Per Wiklund
SSL-Herr

Niklas Nordén om att bryta barriärer, räckmackan & ölen som avslöjar Falun

Lång intervju med Växjö Vipers tränare Niklas Nordén om att bryta barriärer, räkmackan, vad som krävs för att vinna finalen och ölen som avslöjar Falun och veckan inför SM-finalen i Globen.

Växjö Vipers spelar sin första final någonsin på lördag mot Falun. I ett pressmeddelande presenterar klubben en längre intervju med tränaren Niklas Nordén om de sista förberedelserna.

 

 

Hur ser du på säsongen för laget. Vad är det som gör att ni är så stabila i år? Vila är nycklarna enligt dig? 

– Vi har en bred och intresserad grupp som har en stor passion för sporten! Det är själva grunden och nyckeln. Vi har inte haft några stora dippar och jag har väl väntat på det men det har inte kommit som tidigare år. Vi har haft några små reaktioner när det gått bra en period de har varit ytterst små. Det har handlat om en stor trupp och där var och en har accepterat sin roll. Det ser väldigt homogent ut.

– När det gäller nycklar så är det vårt försvarsspel som har varit jätte, jättebra. Vi har verkligen fått samman det med målvaktsspelet så det har varit den främsta nyckeln. Sedan har vi tagit stora steg framåt i box- och powerplay, något vi lagt mycket tid på påträning och som gett resultat.

Det känns som att när ni har legat under och kanske inte varit bäst sett till hela matchen så har ni ändå på en kort period kunnat vända och sedan vinna matchen?

– Vi har haft bra upphämtningar och lärt oss att hålla undan i de matcher vi leder på ett nytt sätt i år, haft en bra stabilitet. Det får ju ringar på vattnet sådana saker. Vi kan spinna på det i andra matcher. Medgång föder medgång och det har det verkligen gjort, när det går bra är det häftigt satt se att man kan vinna fast man kanske inte alltid är bäst.

 

Första säsongen med ihop Christian Guntsch. Hur har det varit. Tankar om samarbetet och att ni gått till final?

– Han har kommit in och vi åker med på hans räkmacka (skratt), han kommer in och så går vi till final! Christian är superduktig, intresserad, viljestark och besitter stora innebandykunskaper. Han har på kort tid överträffat mina förväntningar. Vi är inne och rör i allt tillsammans. Det har varit en kort startsträcka att lära känna varandra. Han har varit väldigt lyssnade i de situationerna när det gäller upplägg och min tankar och har tagit tag i dem på ett bra sätt. Han har gör ett kanonjobb!

 

Vad tycker du sticker ut den gångna säsongen? Vem har tagit störst kliv fram sett till spelarna i laget?

– Hela laget har gått framåt! Många har blivit ett år äldre. Spelare som Ludwig Persson, André Andersson, Markus Jonsson, Niklas Ramirez har tagit flera steg men också intressant med första årsspelarana som Karl-Johan Ahlroth och Victor Hansson som kanske är de spelare som hittills under sitt första år har haft mest speltid. Sedan har vi de äldre spelarna som Filip Kjellsson och bröderna Roos som verkligen varit bäst när det gäller i år och det kanske jag inte har upplevt riktigt innan. Det är häftigt att uppleva på flera sätt!

 

Om vi tittar på kvart-och semifinalerna så vinner ni dem med sammanlagt 8-1! Vad säger du om det?

– Att vi bara skulle tappa skulle tappa en match var det ingen som trodde. 4-0 mot Pixbo var ändå ganska säkert. Vi jobbade med lite mentala saker där för att känna att vi skulle klara av att stänga ner matchserien då vi förlorat våra tidigare kvartsfinaler.

– När det gäller Mullsjö så tycker jag att vi verkligen var det bättre laget sedan kanske det skulle blivit 4-2 i matcher. Men vi var bättre och kunde byta mer och använda olika formationer för att vinna matcherna och har spelare som är trygga och som går in och avgör när det behövs.

 

Hur skall ni slå Falun?

– Det är en SM-final och det är bara en match som avgör som det står 0-0 i när den startar. Vi tycker Falun är ett lag som är roligt att möta. Det är ingångsvärdena. De yttre faktorerna är förstås extremt många jämfört med en ”vanlig” match och vi har den yngsta truppen i SSL så det är klart att det får betydelse hur vi hanterar matchen. Förhoppningsvis kan vi spela ut och vårt spel och då är jag övertygad om att vi vinner matchen. Det är det vi går för, att vinna! Kan vi nå vår högsta nivå så är jag jättenöjd. Vi har inte många som spelat final och inga som spelat en SM-final i vårt lag vilket är en ny och viktig erfarenhet.

– Vi slåss om ett sm-guld. Vi skall kämpa allt vi kan för att vinna matchen och sluta på topp! Vi har klarat av tuffa situationer den här säsongen. Hela säsongen har varit en barriärbrytare för oss och för att vinna guldet är det nya barriärer att bryta och det är vi medvetna om och vi tycker det är kul att bryta barriärer!

 

Nä Vipers gick upp i SSL blev det lite rubriker om dig och Brottman. Bland annat att han skulle vara en sorglig värvning. Hur är relationerna och rivaliteten egentligen mellan Vipers och Falun?

– När vi gick upp tyckte jag att Falun var roligast att titta på och att han skulle vara en sorglig värvning blev lite ryckt ur sitt i sitt sammanhang när reportern pratade om att de skulle jobba mycket med sitt försvarsspel men det blev bra rubriker och satte Vipers på kartan!

– Vi har så klart pratat med varandra och för två år sedan vid SM-finalen bjöd jag honom på en öl och frågade hur man vinner ett sm-guld. Så jag har bra koll på Falun kan man säga!

– Kvartsfinalserien mot Falun vår första säsong byggde upp något och det har blivit en hel del psykningar kring omklädningsrum och efter slutsignaler. Det är två lag som kommer att gå över gränsen om det behövs och det kommer att vara hett! Det är de två bästa lagen i landet gör upp om att vara bäst, och vill visa alla muskler man har.

Ni har haft Växjö Lakers guldcoach Sam Hallam och Niklas Jihde inne och pratat med laget. Vad tror du det gett er inför finalen?

– Jag kan väl säga som så att jag kanske har ett ess i rockärmen till! Och så klart har det gjort oss gott att lyssna till dem. Det är två kloka herrar som hjälpt oss med några små pusselbitar på vägen.

Hur ser veckan inför finalen ut?

– Vi tränar måndag-fredag på olika sätt. Det är samtal, diskussioner, träningspass på planen och slipa på detaljer. Det blir minst ett pass varje dag. Vi åker upp till Stockholm på torsdag. På fredag tränar vi ett pass på hemligt ställe i Stockholm och så har vi ett kort träningspass i Globen samma dag.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar