Foto: David Rönnblom
Landslag

Filip Björk inför U19-VM

På onsdag inleds U19-VM. Filip Björk har varit med hela resan från första start. - Debuten var häftig och det har såklart varit en ära att få vara med hela resan, säger Björk.

3 maj så inleds U19-VM på hemmaplan, där Sverige inför publiken i Växjö ska försöka återta guldet som man missade senast.

En som varit med under samtliga samlingar och matcher under vägen fram till VM är Stockholmsbördige Filip Björk, som återfanns på RIG i vanliga fall.

– Det har varit spännande, en upplevelse kan man väl säga. Debuten var häftig och det har såklart varit en ära att få vara med hela resan, säger Björk till Ibnytt.

Överlag har staben valt att jobba med trupper som varit relativt liknande varandra, där enbart ett par få namn har bytts ut och testats. Stommen har varit densamma med andra ord.

– Absolut gynnar det oss på så sätt att vi lär oss varandra, både på och utanför plan får vi en bra chans hitta stämningen.

Är det konkurrensen som svajar eller ser du det som en styrka att använda samma stomme?

–  Dålig konkurrens skulle jag inte säga, jag tror det finns några stycken som verkligen inte hade gjort bort sig i landslaget, men jag tror ändå på det sätt man valt att gå efter med samma stomme. Även om innebandyn spelar störst roll är de saker vid sidan om som måste stämma också, där tror jag Puskala, Edgren och resterande har bra koll på vad de letar efter.

Som det nämndes ovan så är det alltså Finland som är regerande mästare, där pressen nu ligger på Sverige att prestera inför hemmapubliken.

– Lite press ligger det väl på oss men inte för att Finland vann senast utan mer för att vi är Sverige och det alltid finns ett favoritskap kring just Sverige.

Just Finland stöter man på redan i gruppen, där man även kommer möta Danmark och Slovakien.

– En rolig grupp, vi borde ha goda chanser att kliva ur gruppspelet med de resultat vi vill. Kul med en värdemätare mot Finland redan i gruppen.

Vad för styrkor finns i truppen som gör att ni kan nå slutspelet och ännu längre?

– Vi har många olika spelartyper och om  inte ännu fler matchvinnare och det tror jag talar för oss. Finns mycket att hämta från varje spelare, vi har både offensiv och defensiv kvalité i truppen.

Björk är till vardags center, en position där även Otto Weidman, Linus Holmgren och Adam Dahlqvist först och främst är uttagna. Även Mattias Jansson från Sirius hanterar positionen och det är tuff konkurrens.

– Det är tuff konkurrens kring platserna där absolut, vilket jag tycker är bra. Det gäller att prestera och man har krav på sig när det finns de som ligger i hälarna eller lite framför en själv.

Vem tror du kommer få ett ordentlig genombrott och visa hur bra han är på den internationella scenen?

– Det får bli min fina vän Adam Dahlqvist, han var enligt mig överlägsen under Innebandyfesten,  jag tror och hoppas han kommer vara lika bra under VM.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar