Foto: Calle Ström/IFF
Landslag

Största förlusten någonsin

Sverige åkte på en rejäl förlust i gruppspelsmatchen i U19-VM mot Finland. Finland imponerade stort och vann med hela 14-7. - Vi gör inte det vi har kommit överens om, säger förbundskapten Markus Puskala.

Sverige inledde matchen mot Finland övertygande med ett riktigt drömmål av Otto Weidman i en förstaperiod som var jämn med finskt spelövertag. I den femtonde minuten vände Finland till ledning med två snabba mål innan det svenska raset började i den andra perioden.

Underläge 1-2 blev till 1-6 redan drygt tre och en halv minut in i den andra perioden och Finland fullständigt utklassade Sverige spelmässigt. Den finska höga pressen fick maximal utdelning när Sverige blev stressade, tappade bollen och Finland gjorde flera fina mål. En timeout från Sverige stoppade raset något och ställningen var 3-8 efter två perioder.

– Vi gör inte det vi har kommit överens om. Enkla saker som att vinna närkamper, ligga nära motståndarna, visa energi, ta bollen till mål. Där fallerar det litegrann och det går inte på den här nivån, då torskar vi sånna här matcher, säger förbundskapen Markus Puskala.

En svensk vändning i den tredje perioden uteblev och istället gick Finland ifrån till ledning 14-5. Ett resultat som snyggades till med två svenska mål till slutresultat 7-14 vilket är den största förlusten någonsin för ett svenskt U19-herrlandslag enligt officiell statistik på innebandy.se.

Vad gör ni för att vända på raset i den andra perioden? 

– Tombolan var igång. Vi gör allt för att väcka killarna. Vi är lite fel hela matchen och då kan det bli stora siffror. Jag har varit med om att åka på stora snyftningar tidigare i sådana här sammanhang och det kan se konstigt ut, men det är inte så konstigt.

Att det är just Finland ni förlorar mot. Vad kan det innebära för resten av VM?

– Det är inte bra att förlora matcher givetvis. Jag ser det som en liten möjlighet också. Det är inte frågan att vara nere för räkning utan det handlar om att hitta ett sätt att resa sig, säger Puskala

Kasper Broby som utsågs till matchens lirare i Sverige och stod för två av Sveriges mål summerar raset i den andra perioden som avgjorde matchen.

– Vi får mål emot oss och sedan kan vi inte stoppa blödningen. Det är inget som händer i laget utan blödningen fortsätter och fortsätter i den andra perioden. Sen får vi stopp på det. Vi är bra i alla fall i femton minuter i andra perioden. Men fem minuter blir för mycket. Vi vinner inga närkamper, vi tappar förr mycket boll och tar inga avslut, säger Broby.

För Sverige väntar sista gruppspelsmatchen imorgon fredag mot Danmark.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar