Foto: Calle Ström/IFF
Landslag

Sverige visade spelglädje mot Danmark

Efter storförlusten igår mot Finland var Sverige som väntat tillbaka på vinnarspåret efter en enkel och kontrollerad 10-0 seger över Danmark i sista gruppspelsmatchen.

Efter storförlusten igår mot Finland avslutade Sverige gruppspelet i U19-VM mot Danmark med seger. En match som Sverige på förhand borde vinna tämligen enkelt. Så skulle det också till slut bli även om den första perioden inte blev målrik eller bjöd på speciellt högt tempot.

– Jag tycker att vi har väldigt mycket boll men vi måste sätta fart på bollen mycket snabbare och hota mer. Även om vi har mycket boll så skapar vi för lite chanser. Vi måste slå snabbare passningar och skjuta direktskott istället för att ta emot bollen innan som vi gör nu. Då hinner målvakt och försvar flytta över, sa Kevin Haglund som gjorde Sveriges första mål till C More.

Sverige ryckte i den andra perioden

Svensk ledning 2-0 efter den första perioden med en känsla att det fanns mycket mer att ge vilket skulle visa sig i den andra perioden. Ett något högre tempo och framförallt ett mer rörligt offensivt spel resulterade i sex svenska mål i den andra perioden. Spelglädje och fantasi återfanns i det svenska laget igen. Tre av målen gjordes av Michael Jansson. 

– Jag tycker vi sätter spelet som vi har sagt och då lönar det sig, säger Jansson som ville fortsätta sätta full fart trots den stora ledningen:

– Vi tänker 0-0 på tavlan så det är bara ut att köra.

Något mer avslaget tempo igen i den tredje perioden och även förändringar i de svenska formationerna då Otto Weidman, Oskar Malmgren och hattrickskytten Michael Jansson vilades. Det dröjde tills att Sverige fick Patrik Burman utvisad innan det skulle bli mål. Dock inte till Danmark i powerplay utan istället satte Adam Dahlqvist snyggt upp bollen i krysset med en backhandlyftning. Linus Holmgren utökade till 10-0 vilket också blev slutresultatet.

En enkel och kontrollerad seger utan att Sverige sattes på prov. Skönt dessutom för Andreas Blom som släppte 14 bollar bakom sig igår mot Finland att hålla nollan.

– Det var en ganska behaglig resa. Det tog ju ett tag innan vi fick ordentligt hål på dem. Vi har ändrat en hel del små taktiska bitar från gårdagen, så jag tycker det kändes bra, säger Markus Puskala och utvecklar vad som justerats: 

– Hur vi positionerar oss på anfallsplanhalvan när vi har bollen och hur vi balanserar vårt lag. Vi har fortfarande en hel del kvar att göra men vi har tagit många stora steg idag, säger en nöjd Puskala.

Sverige slutar tvåa i gruppen och möter därmed Tjeckien i semifinal imorgon lördag. Matchstart 16:10

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar