Foto: Calle Ström/IFF
Landslag

Sverige till VM-final

Sveriges U19 herrar vidare till VM-final efter övertygande 9-4 seger mot Tjeckien i semifinalen. - Det här spelet vi visade upp i dag var fantastiskt. Publiken var med oss, det är skitkul, säger Filip Wiklund.

Tjeckien stod för motståndet i semifinalen i U19-VM. Ett Tjeckien som vann sin grupp efter att ha besegrat Schweiz i en gruppfinal med 6-5.

Det var också Tjeckien som inledde målskyttet och hade ledning med 2-1 efter den första perioden.

– Vi är lite stillastående de två första perioderna och kommer inte riktigt igång, säger Oskar Malmgen.

Sverige fick en kanonstart i den andra perioden med kvittering redan efter sex sekunder av Filip Wiklund. Trots fortsatt övertygande spel av Tjeckien var det Sverige i ledning med 5-4 efter två perioder. Mycket tack vara målvakten Pontus Zarins som storspelade. Efter två perioder hade Zarins redan gjort 31 räddningar.

– Vi steppar upp ju längre matchen går och gör en jättematch, säger Zarins och beskriver sin egen insats:

– Jag tar det jag ska ta. Målen som går in är det inte jättemycket jag kan göra på. Vi jobbar jättebra i försvarspelet och jag får de lägena som jag ska ha och de bollarna tar jag.

Sveriges utvecklingskurva av bättre spel matchen igenom fortsatte i den tredje perioden där Sverige helt tog över spelet. Backen Oskar Malmgren serverade först Kevin Haglund till 6-4 och sedan även Oskar Hovlund och Otto Weidman. 8-4 och matchen var avgjord.

Filip Björk putsade till slutresultatet till 9-4 och Sverige är vidare till VM-Final. En final mot Finland som tog sig vidare efter vinst i förlängning mot Schweiz. Samma Finland som Sverige förlorade med 7-14 mot i gruppspelet.

– Det blir en helt annan match imorgon. Vi var lite på hälarna och sådana saker och vi fick oss en liten käftsmäll. Men nu är vi igång och redo för det. Vi vet att vi inte gjorde mycket bra den matchen och har mycket förbättringspunkter. Det är en go känsla av att veta att vi har mer att ta av, säger Oskar Malmgren om söndagens final mot Finland.

VM-finalen spelas kl 15:30 imorgon söndag.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar