IB-Play

TV: Domarparet Andersson/Wissman i fokus: ”En ära att få komma hit”

Domarparet Thomas Andersson och Rickard Wissman utsågs förra säsongen till årets domare i SSL Herr. Under helgen var de på plats i Seinäjoki och dömde Champions Cup där de avslutade med att döma herrfinalen Falun-Classic. Här är ett längre inslag med domarparet.

Thomas Andersson och Rickard Wissman är det svenska domarparet som vi till vardags ser döma i herrarnas SSL. Förutom att leda matcher i SSL har Andersson/Wissman flera internationella uppdrag. För några veckor sedan såg vi domarparet döma Finnkampen i Falun och under helgen var de, som enda svenska domarpar på plats i Seinäjoki för Champions Cup. Väl där dömdes tre matcher varav den första var matchen Tigers mot TPS i damernas turnering.

– Det här var vår andra dammatch i karriären tillsammans. Den förra dömde vi får tre år sedan i Champions Cup i Zurich så det är klart det är en utmaning. Vi bygger vårt domarskap mycket på att kunna ha närhet och kunna tänka in vad som kan vara nästa steg för lagen. Eftersom vi inte är så vana med daminnebandy och de här lagen så är det klart att det krävdes ganska mycket av oss spelförståelsemässigt, säger Rickard Wissman.

Under lördagen fick paret förtroendet för herrarnas semifinal mellan Classic och Chodov där Classic tog sig vidare till final mot Falun. En match som även den dömdes av Andersson/Wissman. Ett svenskt domarpar trots svenskt lag på planen. Något som Internationella Innebandyförbundet har börjat testa.

– IFF och vår domarkommité anser att på toppnivå måste man ha de bästa spelarna och också de bästa domarna. Detta är viktigare än domarnas nationalitet, säger John Liljelund, generalsekreterare på Internationella Innebandyförbundet, till Innebandymagazinet och fortsätter:

– Eftersom domarna är opartiska spelar nationaliteten inte någon roll. Matcherna i Champions Cup har visat att detta fungerar bra. Domarkommitén kommer att analysera detta vidare, säger Liljelund.

Vi på ibnytt.se gjorde en längre intervju med domarparet inför semifinalen på lördagen vilket du kan se i sin helhet i spelaren ovan. Att det är en internationell turnering påverkar.

– Kommunikationen blir lite svårare både från våran sida sätt och spelarenas. Våran nyansering av det engelska språket blir ju lite annorlunda men vi är ju artikulära även på det engelska språket så för oss är det inga problem. Däremot för våra lag och lagkaptenerna så är ofta språket en begränsning vilket gör att det blir oftast sämre eller ingen kommunikation alls, vilket kan vara både fördelaktigt och en nackdel såklart, förklarar Andersson.

Andersson/Wissman påbörjar alltid sin uppvärmning 90 minuter innan matchstart. En uppvärmning som delvis består av att spela fotboll. Förutom att leka med bollen så finns alltid ett tävlingsmoment där förloraren får bära bollen till nästa match. Ett roligt och viktigt inslag för domarparet som även fått viss spridning i sociala medier.

– I grunden handlar det om att vi gör nästan exakt likadant som vi gör hemma. Vi är alltid på plats 90 minuter innan match och kollar läget och byter om. Så kommer det här tävlingsmomentet där vi spelar fotboll. Tanken är framförallt för att för att kunna lämna vardagen kanska och komma in i fokus på match och få in ett tävlingsmoment. Sen är det det här tuffa att den som förlorar fotbollen, antingen tvånudd eller straffar, den får bära bollen till nästa match, förklarar Wissman.

Rickard Wissman var den som hade bollen i handbagaget på väg till Finland. Wissman är även den som fortsatt har bollen efter helgens turnering. Dock ska det tilläggas att efter inslaget ovan så vann Wissman duellen av tvånudd med 4-2 vilket innebär att även Andersson var bollbärare under helgen.

TV: Se när Andersson/Wissman kickar över 100 som uppvärmning.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar