Foto: Per Wiklund
Allsvenskan

Nya regeln tillåter straffar att dras bakåt

Martin Klabere, ordförande i IFF’s regel och tävlingskommitté sin syn på regeländringen för straffar.

Som vi på ibnytt.se var först med att skriva igår så kommer det genomföras flera ändringar i den internationella regelboken med start till näsa säsongen. En regeländring är gällande straffslag som formuleras så här:

 “The player taking the penalty shot may play the ball an unlimited number of times and shall follow a continuous movement towards the goal cage. Continuous implies that the player and the ball are not allowed to come to a full stop or change direction away from the goal cage simultaneously.”

Översatt till svenska:

”Bollen ska vi straffslag följa en ständig rörelse mot målet. Ständig rörelse innebär att spelare och bollen inte är tillåtna att helt stanna eller ändra riktning från målet samtidigt.”

Regeländringar har av många uppfattats som svårtolkad. Nu ger Martin Klabere, ordförande i IFF’s regel och tävlingskommitté sin syn på regeländringen:

– Inom innebandyn har vi under många år haft en millimeterproblematik där t.o.m. VM- och SM-finaler avgjorts pga. detta. Så i princip innebär det att om bollen går några mm bakåt under straffen som går i mål så ska det inte underkännas som idag. Internationella regelgruppen kommer att jobba med att ta fram exempel på detta så man kan se skillnaden, Martin Klabere, IFF’s RACC ordförande. (Regel och tävlingskommitté) 

Arbetet som följer framåt för ändringen är att IFF:s tävlingskommitté och IFF Way to Referee-instruktionsgruppen att klarlägga tolkningen under mars månad. Efter det kommer även Sverige själva göra sin översättning av regeln.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar