Foto: Per Wiklund
SSL-Herr

Andersson har hittat formen: ”Jag ska vinna poängligan”

André Andersson har börjat hitta formen lagom till VM-kvalet. – Jag ska vinna poängligan, säger Andersson.

Växjö André Andersson är tillbaka i landslaget till VM-kvalet i Slovakien. Även om det inte var helt självklart för Andersson att tacka ja.

– När Micke (Mikael Hill) ringde så var det väl sådär och jag kände att det var tveksamt om jag skulle tacka ja. Jag har känt mig i dålig form och kände mig inte riktig förtjänt av platsen. Men sedan gav han förklaring till varför han ville ha med mig och vad han hade för framtidstankar. Det inspirerar och nu senaste matcherna har det gått väldigt bra och jag känner att jag börjar få tillbaka självförtroendet. Det har blivit både mål och assist och jag har hittat formen ganska bra, säger Andersson.

Hur gick snacket med Hill? 

– Det är att han tycker om mina spetsegenskaper som jag har visat tidigare. Framförallt handlar det om att jag ska använda de mer vilket han är väldigt intresserad av. När det väl fungerar så är det bra men jag har varit för ojämn. Där är jag väldigt självkritisk men känner ändå att de senaste veckorna har varit bättre.

Trots sina 22 mål och 13 assist har Andersson känt en frustration av att spelet inte riktigt har stämt som han önskat. Framförallt är han inte nöjd med flytet i poängproduktionen.

– Det har varit den mest frustrerande grejen, att jag inte riktigt hittat något flyt. Ju mer man tänker på det desto jobbigare kan det bli. Men vi hade ett gott snack i laget och alla är med och hjälper till, både medspelare och tränare. Det handlar mycket om att tänka mindre och hitta tillbaka till det jag gjorde bra innan.

Att hitta tillbaka har Andersson också gjort. I Växjös senaste match mot Jönköping som Växjö vann med 3-2 assisterade Andersson till de två första målen och avgjorde sedan själv i förlängningen.

– Framförallt är det i spelet med boll. Jag behöver bli lite rakare och inte göra det för svårt för mig. Mer att jag ska gå direkt mot mål och ta för mig mer. Det hänger ju ihop med självförtroendet också och nu tycker jag att jag börjar hitta tillbaka till många delar.

Inför VM i Riga 2016 var Andersson med i kvalet och gjorde då 5 mål och 11 assist. Efter det kom den jobbiga knäskadan slutspelet som höll honom borta i spel fram till december 2016. Nu väntar ett nytt kval där Sveriges ställs mot Frankrike, Tyskland, Slovenien och Slovakien.

– Det finns ju såklart inget annat än att vi ska vinna gruppen och kvala oss vidare till VM. Vi är världens bästa lag även om det kan bli lite lurigt när man inte har så bra koll på motståndarna. Vi måste vara ödmjuka för uppgiften.

Känner du press att ta chansen och leverera? 

– Jag ska ner dit, visa mitt bästa och vinna poängligan. Det är ett mål jag har satt upp mot mig själv för att tävla ytterligare. Annars handlar det om att visa att man vill vara med i framtiden, att bidra och ge allt.

Att Sverige kommer vinna kvalet är i sett redan klart på förhand. Allt annat vore en jättesensation. Men för spelarna som är med är det en viktig del i att visa att man ska vara med i kommande uttagningar och till VM i december.

– Mitt mål har varit väldigt tydligt. Jag ska vara med och spela VM i Prag och för det krävs hårt slit varje dag. Jag känner att jag är på god väg nu och det gäller att bidra hemma i Växjö och ta oss så långt det går och även visa sig när man får chansen i landslaget. Vi börjar hitta formen även i Växjö vilket känns bra inför slutspelet.

För André Andersson handlar det om en plats som vänsterforward där det är tuff konkurrens.

– Det är en sporre. Vänsterforward är kanske den svåraste platsen att slå sig in på. Det handlar mycket att ta jobbet på planen i varje träning och det är en tävling jag trivs bra med. Det ska bli kul att fortsätta mäta sig med de absolut bästa och var med när det ska avgöras.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar