Foto: Per Wiklund
Allsvenskan

EXTRA: Tidigare SSL-klubb lägger ner

Så sent som 2015-16 spelade klubben i SSL. Nu tvingas de ta farväl och av ekonomiska skäl lägga ner klubben efter att en tidigare spelare lämnat in sin fodring till kronofogden.

Sundvallsklubben Granlo BK som den här säsongen åkte ur Allvenskan Norra tvingas på grund av ekonomiska skäl lägga ner.

— Det är med sorg i hjärtat jag är tvungen att informera alla våra medlemmar, sponsorer och supportrar att den här säsongen blir den sista i Granlo BKs stolta historia, meddelar Ulrika Södrin, ordförande i klubben i ett pressmeddelande. 

Granlo BK har haft flera framgångar i junior-SM och fyra säsonger i innebandyns högsta serie. De har ibland kallats för innebandyns ”Åshöjden” för sin resa genom seriesystemet och har genom åren producerat superstjärnor som Johan Samuelsson, Martin Östholm, Robin Nilsberth och nu senast publikfavoriten Måns Höglin.

Framförallt är det SM-slutspelet från 2013 som satte klubben i en negativ ekonomisk situation och spiral.

— Det är ingen hemlighet att de höga spelar- och ledarlönerna skapade en ohållbar situation i klubben. Granlo BKs ledning gjorde en häftig satsning, men en kombination av fallande marknad och sponsorklimat i regionen gjorde att kostnaderna ökade samtidigt som intäkterna rasade. Till slut stod klubben där med ingångna kontrakt som var omöjliga att efterleva, förklarar Södrin.

Inför säsongen 2014/15 genomgick klubben både en omorganisation och rekonstruktion för att försöka rädda det som räddas gick. 

— Den nya styrelsen befann sig i en situation där man skulle uppfylla orimliga avtal ingångna mellan spelarna och en tredje part som inte längre fanns där för att uppfylla sina löften. Klubben gjorde nu det enda rimliga och ställde in alla utbetalningar. Spelarna ställde solidariskt upp bakom klubbens beslut och genomförde säsongen, som så när ledde till nytt kontrakt i högsta serien, trots att stämningen i omklädningsrummet inte alltid var den muntraste, säger tränare Magnus Svensson om sin första säsong i klubben.

En vision för framtiden upprättades. Å ena sidan skulle alla skulder till Skatteverket, företag, spelare och privatpersoner som ställt upp för klubben betalas tillbaka i den takt klubben klarade av. Å andra sidan skulle en ny generation Granlo-spelare fostras in med sikte på Svenska Superligan.

— Under de senaste tre åren har vi, tack vare våra fordringsägares solidariska förtroende, minskat skuldbördan i rask takt. Vi har visat upp fantastiska resultat varje säsong, trots sponsorklimatet och kommunens nya policy om att inte stödja föreningar med negativt eget kapital. Hårt arbete och en obotlig entusiasm gjorde att vi började se ljuset i tunneln, fortsätter Ulrika Södrin.

Tidigare spelare blev tungan på vågen för nedläggning

Den ekomiska situationen som hade börjat se bättre ut fick ett abrupt stopp när en tidigare spelare lämnade in sin fodran till kronofogden.

— Vi försökte på alla sätt förklara för honom vad det skulle betyda för hans tidigare lagkamrater, våra ungdomslag, våra sociala projekt och de innebandyevent vi anordnar varje säsong. Att ingen annan fordringsägare skulle få se en krona vid en konkurs. Men det var ingenting vi kunde göra åt saken, säger en uppgiven Ulrika Södrin.

Ett tiotal spelare och ledare, lojala företagspartners och inte minst privatpersoner som stöttat klubben med beskattade pengar ur egen ficka kommer nu att gå miste om fordringar i storleksordningen över en miljon kronor.

— Det känns fruktansvärt såklart, men situationen blev ohållbar. Vi har kämpat för att hålla driften igång, så att vi skulle kunna göra rätt för oss till slut. Men med risk för att fler följer den här spelarens exempel vågar inte de privata finansiärerna stötta oss längre och flera av fordringsägarna har faktiskt rekommenderat oss att försätta föreningen i konkurs, säger Södrin.

Den här säsongen, som bland annat avslutades med ännu ett SM-slutspel för juniorer, blir alltså klubbens sista.

— Det är så många jag vill tacka som förmodligen aldrig kommer att få den uppskattning de förtjänar. Nu handlar det om att avsluta på ett snyggt sätt, att våra ungdomslag ska få genomföra de sista matcherna och att rädda de viktiga sociala projekten. Sedan vänder vi det sista bladet i en av idrottssundsvalls finaste föreningar, avslutar Ulrika Södrin, Granlo BKs sista ordförande.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar