Foto: Warberg/Per Wiklund
IBF Falun

Göransson: ”Om Falun tillåts styra tempot i matchen kommer de vara svårslagna”

Välmeriterade tränaren Kent Göransson ger sin syn på SM-finalen mellan Storvreta och Falun.

Den välmeriterade Kent Göransson, tidigare förbundskapten och SSL-tränare, numera tränare i Warberg ger sin syn på herrarnas SM-final mellan Storvreta och Falun.

Hur ser du på finallagen som helhet?

– Det är utom tvivel de bästa lagen i Sverige den här säsongen. De har visat under den här säsongen att de besitter en kapacitet som är en på nivå högre än de flesta. Trots att de inledningsvis blev utmanade i semifinalerna var det ingen som klarade att stå upp mot dem när det skulle avgöras. Två helt och hållet värdiga finallag.

Hur ser du på lagens försvarsspel?  

– Det som imponerade på mig i semifinalerna var att båda finallagen kunde dra hem sina styrkor i delar av matcherna och stängde på det viset ner sina motståndare på ett förträffligt sätt. Storvreta använder i vissa moment ett presspel som de ofta kan tvinga motståndarna att ta svåra beslut. Med Viktor Anderssons femma speciellt så är det också vanligt att de står upp hela vägen när motståndaren har frislag i eget hörn. Det ställer också en del frågor till motståndarna. Falun är extremt bra på att agera vägg med sin målvakt och sina backar som tillsammans räddar bollarna och på det viset gör det svårt för motståndarna att göra mål. Falun har också en bredd i sitt försvar, vilket de visade upp i senaste finalen då de slog om till ett mer utpräglat 2-2-1 försvar mitt under matchen.

Hur ser du på lagens anfallsspel?

– Falun har lite mer rörelse kan jag tycka där många spelare kommer ner och hämtar boll i en uppspelsfas medan Storvreta flyttar bollen längre sträckor för att till sist hitta ett avslut. Båda lagen är extremt duktiga på att ta bollen framåt i banan när de vinner den i egen zon alltför att sätta motståndaren under tryck och bäst av alla är Emil Johansson på detta. I anfallszon vågar båda lagen spela in i motståndarens box vilket är en styrka i och med att de då trycker ihop motståndarens försvar. Dessutom är båda lagen skickliga på att fylla på med sin fjärde spelare vilket skapar en hotbild framåt i många anfall.

Vad finns det för risker i de båda lagens spel?

– Har man tagit sig hela vägen till final som Falun och Storvreta gjort så vet jag inte om det finns så många risker i sig. Tycker båda lagen har förmåga att förändra matchbilder, Falun för att de har mer verktyg i sin låda och Storvreta för att de har en enorm högsta nivå och höjer sig i matcherna. 

Vilka av alla stjärnspelare kommer ha viktiga roller?

– Det blir ju lite klyschigt men landslagsmålvakterna Rehn och Klintsten kommer inte ha råd att göra halvdana matcher, de måste leverera. Hos Falun så brukar Galante hitta målet någon gång som vanligt, mer frågan hur många? Annars är ju Emil Johansson och Enström motorerna som är viktiga för Falun, minimalt med bensin till dem är en nyckel för Storvreta att lösa. Hos Storvreta är det så många spelare som kan kliva fram men jag tycker Mattias Samuelsson i sina nya skor, alltid är som bäst i sådana här matchen tillsammans med Jesper Berggren, inte otänkbart att det blir så nu också.

Vilken outsider tror du kan kliva fram?

– I förra årets final klev Ciya Hajo i Falun fram och han är en underskattad spelare som alltid arbetar hårt på banan. Medan i Storvreta är Viktor Andersson en sådan spelare också som inte sällan söker sig ut till höger för att få bollen med klubban ut mot sarg.

Vad kommer att kunna avgöra finalen?

– Om Falun tillåts styra tempot i matchen kommer de vara svårslagna. De är skickliga på att lägga en nivå i tempot som passar dem och kan då kontrollera händelserna. De vill inte ha ett alltför svajigt spel, då drar de ner på tempot så att de passar dem och tar det där ifrån och succesivt ökar tempot igen. Storvreta visade speciellt i sista semifinalen ett mycket homogent försvarsspel där de inte släppte in något spel centralt. Hittar de den nivån och får kontra på Falun kommer de bli luriga. Sen har Storvreta en förmåga att bedriva ett anfallsspel också som nöter på motståndarna vilket kan bli tungan på vågen.

Hur viktigt blir det att kunna matcha formation mot formation?

– Forsman brukar oftast trumma på med sina formationer där det är tydligt att de vill ha igång alla spelarna vilket ger utrymme för att matcha om man så önskar mot dem. Brottman är svårare att matcha mot då han matchar sina spelare lite olika och inte sällan spelar Emil Johansson väldigt mycket och i flera formationer. Det är inte så lätt att då plocka bort en sådan spelare. Dessutom kan Brottman byta lite i formationerna.

Hur ser du på coachmatchen?

– Två erfarna tränare som varit med länge och vet vad som krävs för att vinna matcher av den här karaktären. Båda lägger ansvar på spelarna att leverera på planen men också en tillit att de faktiskt gör så.

Så till slut, vem vinner och vem avgör för sitt lag?

– Jag tror faktiskt att Storvreta vinner med 5-4 och att det är Matte Samuelsson som avgör.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar