Foto: Jonathan Rudman
SSL-Herr

”Vi spelar med running back och halvor”

Nya inslag från andra sporter i årets Växjö Vipers.

Växjö visade kvalité i hemmaturneringen Sibylla Games som avgjordes för drygt en vecka sedan. Först besegrades schweiziska Grasshoppers och därefter Mullsjö i en jämn match där Mullsjö tog ut målvakten för att vinna och Växjö kunde avgöra i öppen kasse. I finalen mot Storvreta blev det jämnt, tufft och stundtals mycket känslor. Växjös tränare Niklas Nordén fick dessutom goda svar av ett högre försvarsspel som laget försöker jobba in under försäsongen.

— Vi sätter det ganska väl under hela turneringen. Ser vi till matchen mot Storvreta så tror jag inte de gör ett enda mål på grund av den höga pressen. Istället är det vi som gör minst ett mål tack vare den, sa Nordén efter matchen.

Den ännu högre pressen är ett delvis nytt inslag i Växjö för den kommande säsongen.

— Jag tänker alltid att vi måste utveckla vårt spel med nya saker. Vi är en del av att utveckla svensk innebandy och det ska vi fortsätta med. Då kan vi inte kopiera andras idéer. Jag skulle säga att vi leder utvecklingen på många punkter och vi måste fortsätta. Vi är inte ensamma om det men vi behöver en rolig innebandy och spelarna älskar det.

För att kunna fortsätta utvecklas har ledarstaben i Växjö inspirerats och tagit in begrepp från andra sporter såsom amerikansk fotboll och vanlig fotboll.

— ”Running back” är ett begrepp som vi kör stenhårt på just nu. Det är nytt i innebandyvärlden och vi tror starkt på det. Vi har fått effekt på det direkt med offensiva backar som är med överallt på banan. Folk skulle säga att vi hamnar i obalans men det är inte säkert det är fel. Naivt? ja kanske men superroligt. Om det behövs ska vi ha 5 spelare i deras målområde även om det finns risk för kontringar.

Ett annat begrepp är så kallade ”halvor” vilket förr var vanligt i fotbollen.

— Ja vi spelar med halvor. Vi måste tänka helt nytt för att hitta nya sätt att utvecklas. Varför inte då se och testa från andra sporter? Ser vi över träningsmatcherna hittills så har det gett oss både effekt men också bra information om hur vi kan justera det. Vi har fortfarande flera nivåer till i det här spelet, förklarar Nordén.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar