Foto: Björn Sandberg
IBK Dalen

Besked om elitlicens – IBK Dalen klarar kraven

IBK Dalen ett av lagen som klarar elitlicensen.

Elitlicensens fulla intåg i innebandyn närmar sig. Den 1 maj 2019 kommer reglerna vara i sin fulla kraft vilket då även innefattar det sista steget i den upptrappning av regler som har fungerat som direktiv sedan beslutet om Elitlicens togs 2014. I nästa vecka kommer det bli officiellt vilka klubbar i SSL som klarar elitlicensen just nu och därmed även klarar kravet att efter säsongen 2017/18 vara skuldfria den 1 maj 2018. En av klubbarna som meddelats att de klarar elitlicensen är IBK Dalen.

— Det är såklart väldigt kul att få beskedet även om vi inte hade några andra förväntningar. Vi har jobbat hårt får att uppfylla alla kriterier och det krävs mycket jobb av en förening för att lyckas och vi är glada att vi återigen är på rätt sida. Nu ska vi fortsätta arbeta på för att fortsatt klara det här i framtiden, säger Dalens klubbdirektör Urban Karlsson.

Elitlicensens rör alla de föreningar som har lag på förbundsnivå vilket vill säga SSL, Allsvenskan och division 1 herr. IBK Dalen har fyra lag i dessa serien vilket gör att det ställer höga krav på ekonomin för att fyra lag på elit-nivå.

— Vi är nog enda klubben i Sverige som har det och det är såklart en utmaning. Vi har alltid legat på plus som förening även om det såklart vissa år varit något minus. Men det är tufft att få ihop det och vi har ju märkt att vissa klubbar såsom Jönköping har gått ut med förändringar för att klara elitlicensen. Vi har haft en liten utmaning med att vi varit uppdelade på tre föreningar och organisationsnummer men det håller vi på att ställa om nu.

Vad ligger bakom att ni klarar elitlicensen? 

— Det är att vi är en föreningen där väldigt många jobbar väldigt hårt på olika. Vi har arrangemangen, sponsringen och en bra publik. Vi har också alltid varit bra att hålla i plånboken och bara gjort saker som vi haft pengar till. Det är såklart även flera andra klubbar som gör det bra och jag tycker om klimatet som blivit att vi hjälper varandra med tips och idéer för att utvecklas ytterligare.

Efter den kommande säsongen 2018/19 ska även det egna kapitalet vara positivt för att klara elitlicensen. Dalen klarar det kravet idag även om det är ett område där klubben vill bli bättre på.

— Vi har en ambition från styrelsen att få upp det egna kapitalet ytterligare. Det är för litet idag och där vi öka för att skapa ännu mer trygghet. Med tanke på den omsättningen vi har så borde vi kunna få vårt egna kapital att växa.

En stor del av arbetet med intäkter ligger idag på föreningarna själva. Där är Urban Karlsson kritiskt till att det inte kommer mer från centrala avtal genom Svenska Innebandyförbundet.

— Det är inte nog bra. Det måste verkligen förbättras. Vi jobbar hårt med produkten på hemmaplan för att förbättra den men det måste jobbas hårdare centralt för att sälja in sporten. Vi ser på andra sporten att de lyckas och där borde innebandyn kunna var bättre.

På torsdag kommer Svenska Innebandyförbundet meddela vilka föreningar i SSL som har klarat och inte klarat elitlicensen.

De olika stegen från 2014 fram till elitlicensens införande: 

  • Säsongen 14/15 införs gemensam kontoplan (ska börja konteras och bokföras enligt denna senast från 1 maj 2015)
  • Säsongen 15/16 införs gemensamt räkenskapsår med avslut 30 april (måste vara infört 1 maj 2016)
  • Säsongen 16/17 måste varje elitklubb ha auktoriserad eller godkänd revisor
  • Säsongen 17/18 ska elitklubb vara skuldfri (alltså den 1 maj 2018 får inga skulder finnas inom idrotten)
  • Säsongen 18/19 ska eget kapital vara positivt (alltså den 1 maj 2019 måste eget kapital vara positivt)
  • 1 maj 2019 då gäller innebandyns elitlicens fullt ut

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar