Matchvinnaren Atis Stepans Foto: IFF
Grupp A

Skrällen i VM: ”En bra bit under vår nivå”

Stor skräll sent på söndagskvällen i Prag.

När VM inleddes för hemmanationen Tjeckien under lördagen var det stor fest i O2 Arena med över 12 000 åskådare. Under söndagskvällen var det dags för match två i gruppen mot Lettland och de knappa 5000 åskådarna fick bevittna en stor skräll. Tjeckien tog ledningen i matchen med 1-0 i den första perioden. I den andra perioden var det Lettland som vände matchen till ledning 3-2. Tjeckien kvitterade i början av tredje men bara minuten senare klev Atis Stepans fram och gjorde 5-4. Lettland höll undan och skrällen var ett faktum.

En tung förlust för Tjeckien som tippats kunna utmana till final på hemmaplan. Matchen mot Lettland var en match de normalt sett ska vinna.

— Vi är ett av lagen från topp fyra och det här var verkligen inget vi förväntade oss. Men för oss så spelade vi inte så bra igår och även om vi hade lite mer attityd och ansvarstagande idag så är vi en bra bit under vår nivå. Vi kan mycket bättre än så här, säger Tjeckiens lagkapten Matej Jendrisak.

Vad var dåligt idag?

— Jag tycker att vårt försvarsspel fungerade ganska bra trots förlusten. Lettland gör fyra mål och det får ändå ses som okej. Det som är dåligt idag var sista tredjedelen i offensiv zon. Där skapar vi inte tillräckligt och har för dålig produktivitet och effektivitet.

Vad sa ni inför tredje för att höja er?

— Vi sa att vi måste vara lugna och hålla ett lugnt sinne. Spelmässigt så var det kreativiteten i offensiv zon som vi ville höja och ta bättre avslut. Det gör vi inte och det blir en stor del av förlusten idag. Vi spelare väldigt mycket vid sargerna och hade mycket mindre kreativt spel än vad vi har inom oss.

Varför tror du att det blivit så här? 

— Jag inte inte. Attityden var ändå bättre än igår. Men vi kanske kände oss stressade och nervösa i offensiv zon och spelade inte alls det spelet vi tränat på. Det var många dåliga beslut i dåliga situationer.

Vad kan det ha för effekt framöver mot Schweiz? 

— Vi får se hur vi svarar på detta. Jag vet inte alls just nu men förhoppningsvis kan vi använda oss av det här på ett positivt sätt för att spela riktigt bra och vinna över Schweiz. Vi måste ju vinna den, avslutar Jendrisak.

Lettlands seger innebär att det rörs om i grupp A jämfört med det tippade slutresultatet. Lettland har nu två poäng och har Tyskland kvar att möta. För Tjeckien som också har två poäng återstår en match mot Schweiz på tisdag. Ett Schweiz som vunnit sina två första matcher.

TV: Se målen från matchen här

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar