Foto: IFF
VM 2018

Jansson: ”Krävs en jackpott för att slå Sverige”

Förlust mot Tjeckien i gruppspelet och kvartsfinalen till förläning. Schweiz har en bit kvar till högsta nivå.

Det krävdes ett avgörande i förläning för att Schweiz skulle ta sig vidare till semifinal. Detta efter att Tim Braillard blivit stor matchhjälte 30 sekunder in i förläningen mot Norge.

— Jag var inte så jättenervös om jag ska vara ärlig. Men när de gjorde 2-2 så blev det nervöst. Men vi bestämde oss att fortsätta pressa med vår pressline för att skapa händelser i matchen. Om man är det bättre laget så vinner man när det händer mycket. I sådana här lägen är det annars lätt att man blir feg, säger Schweiz förbundskapten David Jansson.

Schweiz vann alltså med ”bara” 3-2 efter förlängning.

— Det satt verkligen hårt åt idag. Men det är en jäkla styrka av våra gubbar att vinna den. Vi är det bättre laget men Norge är också bra. De har gjort flera bra matcher i turneringen och det är starkt av oss att vinna såsom matchen blev idag. Hade vi gått ifrån med några bollar i första perioden hade vi haft en annan match och kanske analyserat den på ett annat sätt. Men vi var trygga i båset matchen igenom då vi skapade målchanser och har mycket pass över centrallinjen. Tyvärr känns det som att vi spelar med en tung puck när vi skjuter idag.

Var ni oroliga? 

— Vi har pratat mycket om skillnaden mellan resultat och känsla. Idag var känslan att vi var bättre och att vi då kunde påminna oss om att vi skapade tillräckligt med chanser var en trygghet för laget.

Fyra matcher in i VM har Schweiz vunnit över Lettland med 7-3, Tyskland med 13-1, förlorat mot Tjeckien med 4-6 och så idag seger i förlängning mot Norge.

 

— Vi är väl där vi vill vara på det sättet att jag känner att vi är medvetna om vad vi behöver förbättra. Jag tycker att vårt gruppspel är helt okej och att matchen mot Tjeckien inte spelades såsom vi ville att den skulle bli. Annars tycker jag att vi var bättre mot Tjeckien och även idag hade det blivit en annan match om vi gjort några mål tidigt. Men de målen ska ju göras också.

Vad behöver ni förbättra?

— Delvis är det delar i det offensiva spelet men överlag ganska mycket grejer. Man har ganska kort tid på sig att förbereda ett lag inför en hel turnering och man kommer behöva hålla det levande mellan matcherna. Våra gubbar är bra på det och vill ta in feedback för att ta nästa kliv. Vi måsta klara av att utveckla oss under en turnering vilket Schweiz historiskt sätt kanske inte varit jättebra på. Det fattar vem som helst att vi behöver en jackpott för att kunna hota Sverige.

En jackpott? 

— Vi tror att det är det som behövs. Vi behöver maxa i princip allt. Om vi inte maxar är vi fortfarande konkurrenskraftiga, det har vi visat många gånger under den här VM-satsningen. Men för att slå Sverige behöver vi ett max.

Schweiz är redan klara för semifinal efter segern idag. Imorgon spelar Sverige mot Lettland och går allt som det ska göra är det Sverige som ställs mot Schweiz i semifinal.

— Sverige är väldigt bra. Jag hade tagit ut i princip samma trupp som de har ju. På pappret är de överlägset bäst men vi tycker att det finns en del strukturbitar som inte är så bra. Laget är tryggt ledda av Hill och känslan är att det är en välmående grupp. Men jag tror vi har hittat några grejer där vi kan straffa dem och vi har några grejer förberedda som vi kan skicka fram som de inte är beredda på, avslutar Jansson.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar