Foto: IFF
VM 2018

Supertalangen som inte spelade innebandy för 10 år sedan

16-årige Filip Langer i Tjeckien vill visa att ålder inte spelar någon roll. När VM spelades i Prag 2008 hade han inte ens börjat spela innebandy.

I värdnationen Tjeckiens landslag spelar 16-årige Filip Langer. En ung spelare som lyfts fram som Tjeckiens stora framtidsnamn. Förra säsongen spelade han sju matcher med Pixbo Wallenstam för att få ny erfarenhet inför VM på hemmaplan. Nu är han tillbaka i Tatran Stresovice där han får spelade i tjeckiska högstaligan efter att ha fått dispens på grund av sin ålder.

När VM spelades i Prag senast 2008 hade Langer inte ens börjat spela innebandy.

— Jag hade ingen aning om VM då eller innebandy. Jag såg inte matcherna och har i efterhand fått se video och läst om det för att få en känsla om hur det var då. Men det var runt den tiden jag började spelade innebandy, dock inte på grund av VM för det hade jag noll koll på då, säger Langer.

När VM avgjordes i Riga för två år sedan följde Langer mästerskapet intensivt.

— Jag kollade på det då och jag kunde aldrig tro att jag kunde spela här bara två år senare. Det är häftigt. Men det är ingen idé att lägga tid att tänka på den typen av saker. Nu är jag med här och jag ser fram emot att göra mitt bästa.

VM:s äldsta spelare är Finlands Mika Kohonen. Filip Langer fyller 17 år den 29 december.

— Jag har alltid sagt att ålder inte spelar inte någon roll varken om du är gammal eller ung. Man är hör för att man är uttagen och jag vill visa världen att jag är tillräckligt bra för att spela på den här nivån.

På de inledande tre matcherna har Filip Langer mestadels spelat center och där gjort 1 mål och 1 assist.

— Jag har stora förväntningar på det här mästerskapet. Det är häftigt att spela på hemmaplan och jag är inte nervös inför publiken. Jag vill bara njuta av varje tillfälle på planen jag får.

TV: Se Filip Langers mål i SSL

Stödet på plats i O2 arena var stort i matchen som Schweiz och större kommer det bli i slutspelet. Arenan är beräknad att bli fullsatt på söndag och mycket talar för en publiksiffra över 15 000 även på lördag under semifinalerna.

— Vi har ett extremt stöd från publiken. De hörs och hjälper oss. Vi har inte visat det bästa vi kan under EFT eller inledningen här utan jag tror att vi har en nivå till nu framåt. Det blir spännande att se vart det slutar. För egen del vill jag få ut det bästa av mig själv och se till att vi vinner matcher.

Resultatmässigt har mästerskapet än så länge varierat för Tjeckien. De vann över Tyskland men förlorade oväntat på Lettland. Efter förlusten reste de sig och vann över Schweiz och blev därmed gruppvinnare. I kvartsfinalen möter de ikväll Danmark. En match du kan se live här med start 19:30.

TV: Tjeckien-Danmark

 

 

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar