Foto: IFF
VM 2018

Hofbauer spelar sitt tionde VM: ”Jag njuter”

Matthias Hofbauer njuter i sitt tionde VM.

Det finns tre aktiva spelare som alla tre har gjort 10 VM-turneringar. Det är Norges Ketil Kronberg, Finlands Mika Kohonen och så Schweiz Matthias Hofbauer. Hofbauer som dessutom är den mesta poänggöraren i VM med sina 95 poäng gör under VM i Prag sitt tionde VM. Ett VM som mycket väl kan bli hans sista.

— Just nu kan jag inte tänka mig att jag spelar ännu ett VM. Men man vet väl aldrig. Det har varit så mycket tankar och snack om det genom åren. Just nu lever jag här och nu och så får man se. Jag känner själv att jag inte behöva ha det bestämt i förväg, säger Hofbauer.

37-årige Hofbauer VM-debuterade i VM 2000 och är lagkapten för det Schweiz som tagit sig vidare till semifinal.

— Det är stort att vara här. Jag är glad att jag fortfarande kan spela sådana här turneringar. Man njuter verkligen av att vara här 0ch det har har gjort de 4-6 senaste åren. Nu är det 2018 och jag spelar fortfarande. Det är otroligt roligt och jag njuter.

Hur känns kroppen?

— Den känns bra. Jag hade lite problem med knäet nu i höst men det är lugnt nu. Jag är lite förvånad att det känns så bra som det gör. Det är väldigt kul och att kroppen fungerar var viktigt för att jag ska köra vidare.

Hofbauer som är lagkapten för ett Schweiz som de senaste två åren enligt många gått från en utmanare till en guldkandidat.

— Känslan vi har är verkligen bra. Jag tycker vi ett ansikte de senaste åren med ett spel där vi vet vad vi ska göra och hur vi ska göra det. Vi har ett spel som inte är enkelt att möta både offensivt och defensivt. Det känns som vi har alla vapen att lyckas.

Vilka vapen?

— Nu har vi spelare som kan avgöra matcher på ett annat sätt, vi har backar som vill utmana sin forward och en offensiv som är lurig. Det har skapats plats för individuella spelare att visa sina egenskaper samtidigt som det passar bra in i laget.

För drygt ett år sedan vann Schweiz för första gången någonsin över Sverige. En mentalt viktig seger.

— Det är klart att den segern var jätteviktig. Vi har sagt att vi behöver framgångar även i turneringarna mellan VM. Jag tycker att både World Games och exempelvis den vinsten mot Sverige var bra för oss. Jag säger inte att vi verkligen behövde det och det förändrade inte hur vi spelar. Men visst är det bra att ha med mentalt.

I eftermiddag ställs Schweiz mot Sverige i semifinal. Eventuellt blir det sista gången vi får se Hofbauer möta Sverige.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar