Foto: IFF
VM 2018

Goda vännen hyllar Kohonen: ”Det är stort att ta det här guldet tillsammans”

Två mål av Juha Kivilehto i VM-finalen - hyllar goda vännen Mika Kohonen efter matchen.

VM-guld till Finland efter 6-3 mot Sverige i VM-finalen. Lite oväntat var det en lite äldre tvåmålskytt i Finland som inledde målskyttet i matchen. Juha Kivilehto gjorde både viktiga 1-0 och 3-2.

— Ja vad ska man säga efter en final. Det är en väldigt fin känsla just nu och även att få göra mål. Jag gör ju inte mål så ofta och nu hände det två gånger. Jag tror alla var lika överraskade som mig idag, säger Kivilehto.

VM-guldet var Finlands andra raka och totalt fjärde någonsin. Juha Kivilehto var med i Prag 2008 när Finland för första gången någon vann över Sverige i en VM-final. Idag fick han uppleva ett guld i Prag igen.

— Ja  har inte hunnit tänka vad det innebär och att vi har vunnit. Jag tror att det tar några timmar innan vi fattar vad som har hänt. Det är stort. Det var inte många som trodde att vi kommer vinna idag. Men vi har tränat och förberett oss inför det här i två år och vi har vetat vi kommer vinna idag.

Varför vinner ni idag? 

— Det känns som att vi offrat oss mer än Sverige. Vi forecheckade, backcheckade och jobbade hårdare än Sverige. Sedan måste jag också tacka Kosonen. Han var otrolig idag och har varit otrolig hela turneringen.

Var det nervöst på slutet? 

— Det är bollidrott vi spelar och det kan alltid hända saker hos de som ligger under i slutet på matcher. Men samtidigt var det ganska lugnt hela tiden. Vi kände att vi visste hur vi skulle spela och att vi skulle få de kontringar vi behövde. Jag tycker vi kontrollerade det hela tiden.

Ett fjärde guld för Finland och så även ett fjärde guld för de goda vännerna Juha Kivilehto och Mika Kohonen. De två mest rutinerade i Finlands landslag har hängt ihop länge och VM i Prag 2018 har länge sagts ska bli Kohonens sista VM i hans sista säsong. De senaste veckorna har han dock själv flaggat för om han kan sluta. Efter VM-guldet i Prag så valde Kohonen att inte göra någon media för att istället njuta av guldet.

— Det är stort att vinna och det är ännu större att vi får göra det tillsammans igen. Jag har varit Mikas roommate i några år och vi är riktig bra vänner. Det är stort helt enkelt och Mika är underbar människa och spelare. Jag vet inte om det här var Mikas sista match i landslaget men att han får vara med att vinna ett guld till är stort. Jag vill gärna ha honom kvar och skulle gärna se ett hemma-VM om två år i Finland. Men vi får se, det är många dagar till dess.

Klart är i vilket fall att Finland vet hur man firar ett VM-guld.

— Det kommer bli kaos i Prag, det kan säga, säger Kivilehto.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar