Foto: Per Wiklund
VM 2018

VM-guld till Finland: ”Vi var bättre förberedda”

Andra raka guldet och andra guldet i Prag för Finlands förbundskapten Petteri Nykky,

2008 skedde något i historiskt under VM i Prag. För första gången någonsin vann någon annan än Sverige en VM-final på herrsidan. En seger som coachades fram av Petteri Nykky. Finland vann då även 2010 och när Finland idag vann VM-finalen 2018 i Prag var det återigen Nykky som ledde Finland till ett andra raka guld.

— Det här är verkligen en bra stad för oss. Det var här vi kom över ribban att slå Sverige första gången 2008 och det var väldigt betydelsfullt för oss. Vi hade då jagat guldet så länge och varit nära utan att lyckats. Det var en hörnsten för finsk innebandy att vinna då och det skapade mod som vi haft med oss även idag, säger Nykky.

I finalen 2018 var det ett piggt Finland som utmanövrerade Sverige.

— Sverige är ett bra lag, det är de även idag. Men man måste bygga en turnering till slutet. Vi spelade med alla 18 spelare i den första matchen för att skapa en känsla och inte använda så mycket energi. Vi hade nog 12-4 minuter i speltid för varje spelare. Vi började bygga det därifrån och ville ha spelare med energi idag. Visst var det tuffare mot Tjeckien och jag är glad att vi gjorde första målet så att de inte kunde få momentum. Vi kunde spela vårt spel och vara klara tidigt det är stor skillnad när man har match dagen efter.

Just att Finland hade fått en enklare väg till finalen och fler vilotimmar från semifinalen tror Nykky var en nyckel till dagens seger.

— Sverige fick en mycket tuffare match mot Schweiz. Det blev övertid och straffar och Sverige kunde väldigt sent på kvällen ställa om till final och börja förbereda sig. Jag tror det var en av nycklarna till att vi vinner idag.

Var det en taktiskt seger? 

— Vi har jobbat väldigt hårt på olika saker och studerat deras spel länge. Om vi tittar på de fem senaste matcherna så har vi förlorat alla fem. Men för mig har inte det gjort någonting. Det är den här matchen som gäller och den här matchen man ska vinna. Så länge man har systemet för det så har jag varit lugnt. Vi har istället försök lära oss vad de har gjort och tagit med oss det hit.

 

Inför mästerskapet lyftes kritik mot den att den finska truppen var gammal och för slö för att vinna guld. I finalen mot Sverige visades det motsatte. Där gjorde även 37-åriga Juha Kivilehto två mål.

— Så länge det pratas om landslaget så är det bra publicitet för oss. Jag gillar kritiken. De har kanske rätt i vissa saker och jag får lära mig, jag är ju ung forfarande och har bara coachat i 35 år, sa Nykky lite skämtsamt.

Vad avgjorde? 

— Jag tycker att vi ville vinna mer än Sverige och vi var bättre förberedda, sa Nykky kort.

Nu väntar finsk guldfest i Prag.

— Det kommer bli kaos i Prag ikväll, sa Juha Kivilehto.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar