Viktor Kastengren tillsammans med målvaktskollegan Edin Omanovic Foto: Per Wiklund
Örebro Kings

Första nollan för Växjö & Kastengren: ”Trio som utvecklar varandra”

Första nollan någonsin i SSL för både Växjö och unge målvaken Viktor Kastengren.

Växjö vann som förväntat över redan nedflyttningsklara Örebro och säkrade därmed med slutspelsplatsen med en match kvar. Hemmalaget var totalt överlägsna och vann med hela 10-0 efter bland annat ett hattrick av Manuel Maurer och två mål i boxplay.

— Det är helt okej idag spelmässigt. Samtidigt är Örebro en hemmamatch vi ska vinna alla dagar i veckan. Vi gör en stabil match och jag tycker det är bra av oss att vi tuggar på även om vi leder stort. Det är starkt, säger Växjös målvakt Viktor Kastengren.

Växjö hade 6-0 efter två perioder och ju längre matchen gick desto närmare kom 19-årige målvakten Viktor Kastengren sin första nolla i SSL. Kastengren höll tätt och nollan var där efter 60 minuter.

— Det händer ju inte jätteofta så det var väldigt kul. Samtidigt så gör vi en så pass bra insats och Örebro skapar ju inte så mycket stora problem för att göra mål. Men man hinner ju tänkta på det på slutet och det har ju varit nära någon gång innan. Cred till laget som kan spela av matchen utan att tumma på grejer och det var skönt att jag kunde hålla den.

Det var dessutom första gången någonsin som Växjö höll nollan i Svenska Superligan.

— Jag fick höra det nu efter. Det gör det lite extra roligt såklart.

Kastengren värvades till Växjö från RIG Umeå inför säsongen och har direkt i sin första SSL-säsong fått mycket speltid.

— Jag tycker det varit en bra säsong. Men prestationer har följt lagets en hel del och när det gått bra så har det gått bra för mig också och tvärtom. Men sett över store hela så är det en bra säsong. Jag visste att möjligheten till speltid fanns i Växjö att om jag spelade bra så skulle jag få förtroende. Jag tycker att jag gjort det och det är inte många unga målvakter som fått så här mycket förtroende. Jag är glad att jag fått det och jag trivs väldigt bra i Växjö.

Tillsammans med Edin Omanovic har de båda växlat upp efter det att världens bästa målvakt Eero Kosonen lämnade efter förra säsongen. Kastengren och den 23-årige Omanovic han blivit en duo som växlat om målvaktspositionen.

— Vi funkar jättebra tillsammans och har en bra dialog vid sidan om planen och under matcherna. Tillsammans med Klas (målvaktstränare Klas Skoglund-Wikeling) så har vi en bra trio som utvecklar varandra.

Hur är er konkurrens? 

— Vi gör varandra bättre. Jag och Edin har ju lite olika förutsättningar fysiskt i längd och sådär men vi tänker målvaktsspel ganska likt. Det blir mycket diskussioner mellan varandra och med Klas och det är bra dialog där vi sporrar varandra.

Foto: Per Wiklund

Viktor Kastengren med Skoghalls IBK som moderklubb värvades alltså till Växjö efter tre år på Riksinnebandygymnasiet i Umeå. Han har även meriter från U19-landslaget och den första säsongen i SSL har fortsatt utveckla den unge målvakten.

— Jag tycker att jag har tagit stora kliv sedan jag kom till Växjö. Det handlar om en högre nivå i spelet och att hitta en trygghet och stabilitet i det.

En stor del i det har målvaktstränare Klas Skoglund.

— Han är väldigt nyttig för mig. Han är bra på att lyssna in och se mig i min målvaktsstil för att ge feedback. Det märks att han jobbat med några väldigt erfarna och duktiga målvakter. Vi har lärt känna varandra bra och han bidrar med väldigt mycket.

Förhoppningarna på Kastengrens utveckling är stora från Växjös ledarstab.

— Vi tror mycket på Kastengren och han har redan en hög nivå med sina 19 år. Han kommer blir bättre än både Eero Kosonen och Pascal Meier på sikt, säger Växjös tränare Niklas Nordén.

Hur ser du själv på fortsatta utvecklingen? 

— Det ligger alltid i fokus på att bli bättre och hur bra det kan sluta får vi se. Det är klart jag siktar högt och med den här starten och så bra jag trivs i Växjö finns alla förutsättningar på att bli riktigt bra, säger Kastengren.

En match kvar och sedan väntar första slutspelet i karriären.

— Det ska bli väldigt häftigt. Man har ju bara sett det vid sidan av tidigare och nu få vara med om det och att det blev klart idag känns väldigt skönt. Det är bara goda tankar inför vad som komma skall, avslutar Kastengren.

TV: Se målen från Växjös seger över Örebro här

 


Tack för att du läser – hjälp oss fortsätta bevaka Svensk innebandy

Ibnytt.ses skapades i september 2016 för att öka och höja bevakningen av innebandyn i Sverige. Detta har vi sedan dess till största del gjort på ideell basis.

För att vi ska kunna fortsätta rapportera om innebandyn i Sverige och ge dig det senaste behöver vi ditt stöd. Vi vill inte låsa in sajten i en plustjänst eller liknande utan tror att det bästa för innebandy som sport är att vem som helst kan läsa om sporten och följa sitt favoritlag.

Tycker du om det vi gör och uppskattar det vi skriver så får du väldigt gärna stötta oss. Enklaste sättet är att swisha valfritt belopp till 1234545265.

Ditt bidrag gör att vi kan fortsätta bevaka innebandyn och utvecklas som sajt i vår bevakning. Stort tack för att du är med och skapar ibnytt.se.

Swisha XXX belopp till 1234545265
Frågor? Mejla vår grundare Jonathan Rudman på jonathan@ibnytt.se.

stötta ibnytt

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar