Mullsjö AIS

Reprisbilder rullade på omdiskuterade målet: ”Självklart sätts domarna i en svår situation”

Svår situation för domarna när reprisbilder rullar i arenan efter tveksam målsituation.

När Mullsjö gjorde 4-1 mot Växjö uppstod diskussion i Nyhemshallen om bollen verkligen var över linjen eller inte. Domaren blåste mål vilket protesterades av Växjö. Samtidigt rullade reprisbilderna på skärmarna i Nyhemshallen och det pekades friskt att domarduon skulle kolla på dessa. Det får dock domarna inte göra och möjlighet för målgranskning finns inte i SSL. Det är än så länge bara i VM som detta har införts inom innebandy. Domarkoordinator Mattias Linell förklarar på mejl efter matchen.

Får domarna titta på TV-bilderna som visas i hallen när det är osäkert om det är mål eller inte? 

— Domarna ska fatta beslut utifrån det de ser när situationen inträffar, säger Linell.

Finns det några regler kring att bilderna på ett mål visas direkt när det råder meningsskiljaktigheter kring om bollen var inne eller inte?

— Nej, några uttalade regler finns inte, utan respektive arrangör styr sin egen produktion av intern-tv på storbildskärm osv. 

Hur ser du på domarens utsatta situation som blir när bilder visas så direkt efter en situation som spelarna tycker är tveksam? 

— Självklart sätts domarna i en svår situation redan under pågående match när arrangören väljer att visa repris på repris på ett domslut som utifrån TV-bilderna är tveksamt. Möjligheten att kunna visa repriser för publiken bidrar dock stort till underhållningsvärdet och det är en avvägning man får göra. Angående kvällens mål i Mullsjö är det inte uppenbart att målet är felaktigt dömt utifrån de kameravinklar som finns tillgängliga i nuläget. På huvudkameran syns inte bollen och från den lågt placerade kameran bakom mål går det inte att bedöma huruvida bollen är över mållinjen eller inte.

Glenn Boström själv som stod närmast målet och tog beslutet om att döma mål kommenterade till Eurosport efter matchen.

— Ja vad ska jag säga. Jag tycker att jag har en ganska bra placering och jag ser att bollen tar på ryggen på Kastengren. Jag väntar och väntar och när jag bedömer att bollen är över linjen så blåser jag mål. Jag ska vara ärlig och säga att han har handen över bollen och linjen och om det saknas en millimeter eller två, det är jättesvårt att säga. Men jag måste ta beslutet där och då och det går ju fruktansvärt fort därute, det ska man ha klart för sig, förklarade Glenn Boström i Eurosports sändning.

Att ha möjlighet till att titta på TV-bilder är något som Boström önskar.

— Det spelare ingen roll att man kan titta upp på skärmen och att de säger att vi kan titta där. Vi har inte den möjligheten. Vi önskar att vi hade den möjligheten och man kan inte vara annat än avundsjuk på de domarna som har möjlighet att göra telefontecknet och låta någon annan ta beslutet. Om det här visar sig att det är fel så får jag sträcka upp handen och erkänna.

 


Tack för att du läser – hjälp oss fortsätta bevaka Svensk innebandy

Ibnytt.ses skapades i september 2016 för att öka och höja bevakningen av innebandyn i Sverige. Detta har vi sedan dess till största del gjort på ideell basis.

För att vi ska kunna fortsätta rapportera om innebandyn i Sverige och ge dig det senaste behöver vi ditt stöd. Vi vill inte låsa in sajten i en plustjänst eller liknande utan tror att det bästa för innebandy som sport är att vem som helst kan läsa om sporten och följa sitt favoritlag.

Tycker du om det vi gör och uppskattar det vi skriver så får du väldigt gärna stötta oss. Enklaste sättet är att swisha valfritt belopp till 1234545265.

Ditt bidrag gör att vi kan fortsätta bevaka innebandyn och utvecklas som sajt i vår bevakning. Stort tack för att du är med och skapar ibnytt.se.

Swisha XXX belopp till 1234545265
Frågor? Mejla vår grundare Jonathan Rudman på jonathan@ibnytt.se.

stötta ibnytt

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar